Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Links of rechtsdraaiende yoghurt, welke is het meest gezond?

 

Wat is links- en rechtsdraaiende yoghurt?

Op zich is niet de yoghurt rechts- of linksdraaiend, maar het melkzuur. Yoghurts bevatten evenveel links- als rechtsdraaiende melkzuren.
De naam komt van het effect dat deze melkzuren geven als ze onder de microscoop worden bekeken door een lichtstraal.

 

Melkzuur

Melkzuur komt voor in twee vormen, namelijk als linksdraaiend en als rechtsdraaiend melkzuur. Links- en rechtsdraaiend zijn begrippen uit de scheikunde en hebben te maken met de ruimtelijke structuur van een molecule. Twee moleculen bestaan uit dezelfde elementen die evenwel verschillend geordend staan. Het is enigszins vergelijkbaar met een linker- en een rechterhand. Als het melkzuur in het laboratorium onder een polarisatiemicroscoop wordt onderzocht en als de lichtstraal waarin de moleculen worden bekeken naar rechts buigt, spreekt men van rechtsdraaiend melkzuur. Gaat de lichtstraal naar links, dan heeft men te maken met linksdraaiend melkzuur.
Het maakt trouwens niet uit of je nu rechts of linksdraaiende melkzuren binnen krijgt. Je kwark word er niet gezonder op als er rechtsdraaiende melkzuren in zitten.

Melkzuur heeft twee stereo-isomeren, een linksdraaiende L of S en een rechtsdraaiende D of R. Sommige soorten melkzuurbacteriën maken alleen of hoofdzakelijk de L-vorm (L. casei), sommige de D-vorm (L. delbrueckii ssp bulgaricus) en sommige, beide vormen (racemisch mengsel, o.a. L. acidophilus).

 

Is linksdraaiende yoghurt nu ongezonder dan rechtsdraaiende?

Riemen vast, hier komt even een ingewikkelde zin:

Wat je moet weten, is namelijk dit: bacteriën die aan de yoghurt zijn toegevoegd breken melksuikers af. Daarbij leveren ze links- en rechtsdraaiende melkzuren af. Bevat de yoghurt waar jij net een hap van hebt genomen, meer rechtsdraaiende dan linksdraaiende melkzuren, dan verteert je lichaam die yoghurt makkelijker dan wanneer er meer linksdraaiende in hadden gezeten. Rechtsdraaiende melkzuren worden dus in het lichaam iets makkelijker afgebroken dan linksdraaiende. Daarom noemen sommigen deze  “gezonder”. Voor een normaal gezond lichaam maakt dit onderscheid niet veel uit. Deze snellere afbraak is de reden dat sommige mensen denken dat linksdraaiende niet goed verteerd worden door het lichaam en ongezonder zijn. En dat is weer reden voor fabrikanten om ‘rechtsdraaiende yoghurts’ op de markt te brengen. Volg jij het nog? De lichtere verteerbaarheid van rechtsdraaiend melkzuur kan wel van belang zijn voor baby’s en heel jonge kinderen. Als je gezond bent, maakt het niet uit wat voor yoghurt je eet. Gewone yoghurt bevat namelijk evenveel rechtsdraaiend als linksdraaiend melkzuur. 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com