Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Heren houd je prostaat in conditie!

Fruit en broccoli zijn goed voor je prostaat. Evenals gezonde vetten, die zorgen voor een goede hormoonaanmaak. Ook Lecitine, lycopeen en luteine worden in sommige studies genoemd om de prostaat mee in chape te houden. Maar je kunt meer doen om de grootste mannelijke klier te behagen.

Het heeft veel zin om goed te zorgen voor je prostaat. Prostaatvergroting komt vaak voor bij mannen boven de 45 en op latere leeftijd is prostaatkanker een serieuze bedreiging. Je kunt de bekendste mannelijke klier helpen gezond te blijven: 9 tips om je prostaat in conditie te houden.

  1. Vaker seks
    Wat veel mannen waarschijnlijk hopen, blijkt waar: geregeld seks hebben is beter voor de prostaat dan weinig seks. Dat ontdekten Australische onderzoekers in een groot onderzoek. Mannen in de leeftijd tussen 20 en 50 die zeker 5 keer per week ejaculeerden hadden 30% minder kans om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die dat niet deden.

  2. Regelmatig bewegen
    Mannen die regelmatig lichamelijk actief zijn hebben een 30% kleinere kans op prostaatproblemen dan mannen die niet of nauwelijks bewegen. Ook de kans op erectieproblemen is kleiner.

  3. Meer fruit eten
    Het dagelijks eten van fruit dat veel antioxodanten bevat, wordt in onderzoeken in verband gebracht met een kleinere kans op prostaatkanker. Blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien, pruimen maar vooral granaatappels bevatten veel antioxidanten.

  4. Wekelijks broccoli eten
    Tomaten en broccoli bevatten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Ze zouden bestaande tumoren zelfs kunnen verkleinen. Uit onderzoek bleek dat bij mannetjesratten met prostaatkanker gewichtsverlies optrad van de tumor na gevoerd te zijn met tomaat en broccoli. De combinatie van tomaat en broccoli had een groter gunstig effect dan bij tomaat of broccoli afzonderlijk.
    De werkzame stof in tomaten, het pigment lycopeen, is voor het lichaam beter opneembaar als de tomaten zijn gekookt of gebakken. Broccoli moet zo kort mogelijk worden gekookt om het goede bestanddeel sulforafaan te behouden.
    Ook in bloemkool, spruitjes en tuinkers komen stoffen voor die beschermend werken. Engelse onderzoekers adviseren in elk geval wekelijks één keer broccoli te eten.

  5. Selenium
    Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat het mineraal selenium een beschermende werking heeft tegen prostaatkanker. Volgens sommige onderzoekers bevat de West-Europese voeding te weinig selenium omdat het mineraal nauwelijks voorkomt in de Europese teeltgronden. Toch kun je met goede voeding een tekort voorkomen. Selenium zit in noten, met name paranoten en walnoten, en in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.

  6. Pas op met zink
    Dat het mineraal zink goed is voor de prostaat was al lang bekend. Maar onderzoek heeft aangetoond dat te veel zink de kans op prostaatkanker juist weer kan vergroten. Een dagelijkse inname van 100 milligram zink is het maximum. Een goede ortho-moleculaire multivitamine met zink is in de meeste gevallen voldoende.
    Goede, gevarieerde voeding bevat overigens voldoende zink. Het mineraal komt vooral voor in volkoren producten, vis en schaal- en schelpdieren, noten en zaden.

  7. Meer vis
    Er zijn veel studies verricht naar het verband tussen een vetrijk dieet, het eten van rood vlees en prostaatkanker. Te veel vet heeft een negatief effect voor de gezondheid van de prostaat. Vaak rood vlees eten (van rund, varken en lam) zou het risico op prostaatkanker iets vergroten. De goede vetten en de vitamines en mineralen van vis zijn gunstig voor de prostaat.

  8. Meer daglicht
    Het is gezond om buiten te zijn, ook voor je prostaat. Volgens Brits onderzoek biedt daglicht bescherming tegen prostaatkanker. De beschermende werking is afkomstig van de vitamine D3 die het lichaam aanmaakt na blootstelling aan daglicht.

  9. Drink rode wijn
    Een matige consumptie van rode wijn verkleint de kans op prostaatkanker met 40%, vergeleken bij mannen die nooit rode wijn drinken. Onderzoekers uit Seattle die het beschermende effect van rode wijn ontdekten, denken dat de flavonoïden en de stof resveratrol in rode wijn een belangrijke rol spelen. Het beschermende effect van witte wijn is beduidend minder groot.
    Auteur: Jan Willem Wensink
    Bronnen: RIVM, Yourhealthbase, Sciencedaily

Y-handicap
Mensen met een Y-chromosoom, anders gezegd mannen dus, hebben een aantal curieuze lichaamsdelen.

Een daarvan is de prostaat, de klier waarin de vloeistof voor sperma wordt geproduceerd. Die klier heeft de vervelende eigenschap snel kanker te kunnen ontwikkelen. Nu is er sinds vele jaren een test om aan te tonen of mannen prostaatkanker hebben. Dat is de PSA-test: genoemd naar een eiwit dat door de prostaatklier wordt geproduceerd. Veel artsen zijn enthousiast over deze test en zouden het liefst willen dat alle mannen boven de 50 jaar hem jaarlijks ondergingen.

Er zit echter een gemene adder onder het gras. Er zijn twee soorten prostaatkanker: een langzame en een snel groeiende. Aan de snel groeiende prostaatkanker kun je dood gaan, met de langzame kun je 100 worden zonder er ooit last van te krijgen.

Jammer genoeg maakt de PSA test geen onderscheid tussen de twee. Daardoor moeten ook mannen met de ongevaarlijke kanker onder het mes.

Artsen zeggen dan meestal: heel goed, dan ben je van die kanker af en je weet nooit of de langzame, ongevaarlijke variant misschien toch nog in de snelle, gemene verandert.

Dat is misschien waar, maar de prijs voor dat veilige gevoel is hoog: prostaatverwijdering is een ingewikkelde operatie waarbij soms de verkeerde buisjes en kanaaltjes worden doorgesneden. Van de mannen die voor hun prostaat worden behandeld, houdt 20 tot 70 procent daar een onwillig geslachtsdeel aan over. Bij 15 tot 50 procent leidt het ook nog eens tot urineverlies.

Het dilemma wordt steeds schrijnender nu Amerikaanse artsen in de New England Journal of Medicine hebben voorgesteld om de test scherper te maken (met een lagere PSA-drempel). Hun doel is zoals gewoonlijk nobel: ze willen voorkomen dat een paar procent van alle mannen in Europa en Amerika aan prostaatkanker sterft.

De consequentie kan echter zijn dat misschien wel een even grote groep mannen volslagen onnodig met een druppelend en ongehoorzaam onderlijf rondloopt. Verder heeft onderzoek aangetoond dat de PSA test in veel gevallen een vals beeld geeft, waardoor er mannen zijn die, volgens hun PSA test, prostaatkanker zouden hebben en waar later blijkt dat dit helemaal niet het geval was. Tel uit je winst.



Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com