Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

De Witte motor”

Melk is goed voor elk”.

"Melk de witte motor" 

Slogans die ooit door de zuivelindustrie geïntroduceerd zijn.

Het doel van deze campagne was duidelijk, er moest meer melk verkocht worden. Tegenwoordig speelt de zuivelindustrie handig in op de mode dat je iets voor je gezondheid moet doen. Er is melk verkrijgbaar met extra calcium (kalk) en zelfs met toegevoegde vitamines. Heeft dat echter allemaal wel zin? Is koemelk wel zo gezond?
Een van de argumenten waarmee de zuivelsector altijd het drinken van melk verdedigt, is dat het zo goed zou zijn omdat er calcium in zit en dit de botten versterkt.

Zo langzamerhand geeft de sector toe dat melk het nadeel heeft dat er verzadigde vetten in zitten maar dat calcium zou dat nadeel meer dan compenseren. En dus wordt het positieve uithangbord van “de witte motor” nog steeds uit alle macht opgepoetst.

Als dit waar zou zijn, constateerde de Amerikaanse voedingsdeskundige Walter Willett onlangs, dan zouden er in landen waar veel melk wordt gedronken, zoals in Noord-Europa en de Verenigde Staten, minder botbreuken moeten zijn. Door al die melk hadden onze botten langzamer hand ijzersterk moeten zijn.

Helaas, het omgekeerde is waar!

Voor sommigen is koemelk erg gezond, voor kalfjes bijvoorbeeld. Voor mensen baby's is moedermelk echter het meest gezonde wat je je kunt voorstellen. Soms is het noodzakelijk om een kind bijvoeding te geven. Moderne melkpreparaten bestaan voor het grootste gedeelte uit koemelkpoeder. Het is wetenschappelijk aangetoond dat heel veel kinderen allergisch reageren op koemelk producten. Je merkt het vrij snel aan een baby als dat het geval is - het kind is huilerig, heeft veel last van darmkrampjes en meestal ook huiduitslag.

Koeien drinken toch ook geen melk. Een kalf drinkt melk, een baby drinkt melk, natuurlijk, maar daarna verandert er iets in de verteringsenzymen en is die melk niet meer nodig. Het drinken van melk kan zelfs botontkalking tot gevolg hebben.
Dat is waar, anders was er nu geen melk met extra kalk in de handel.

Naarmate er in een land meer melk wordt gedronken, stijgt het aantal botbreuken. Dat melk niet gezond is voor mensen met een donkere huidskleur en Aziaten is al langer bekend - ze missen het enzym lactase waarmee melksuiker kan worden verteerd -, maar, zelfs als u al over dit enzym beschikt, is het nog maar de vraag of melk wel zo gezond is voor blanken. Tegenwoordig zijn er in de Europese landen ook steeds meer mensen met een lactose intolerantie. Vergeet niet dat de melk uit de supermarkt bewerkt is en dus ongezonder dan verse rauwe melk rechtstreeks van de biologische boerderij.

Het is een feit dat veel mensen gewoon last hebben van het drinken van koemelk.

Volwassenen zijn het zuigelingen stadium ontgroeid en hebben géén melk nodig om het lichaam gezond te houden. Melk bevat dierlijke eiwitten én calcium. Om dierlijke eiwitten te kunnen verteren heeft het lichaam calcium nodig. Nu wil het geval dat er in de regel precies genoeg calcium in melk zit om de dierlijke eiwitten daarvan te kunnen verteren. Melk voegt dus, onder de streep, géén calcium toe aan het lichaam. Neem in ieder geval nooit kalktabletten in samen met melk.

Koemelk heeft verder de eigenschap dat de reststoffen ervan het lichaam extra belasten. Het geeft verslijming van de luchtwegen, kan darmklachten en huidklachten veroorzaken. En dan kan melk, afhankelijk van de kwaliteit, ook nog een dioxinebelasting veroorzaken waardoor ook de lever het nodige te verwerken heeft. Veel minder reststof problemen geven aangezuurde melkproducten als yoghurt en kwark.   

Nou moet je het in ons koninkrijk eens wagen om iets negatiefs over melk te zeggen.

Ga ik hier nu roepen dat melk drinken ongezond is? Welnee. Drink lekker melk.

En zoals met alles: als stoppen moeilijk is helpt matigen ook al.

Maar mocht je nu kinderen hebben met permanente oorontstekingen, of met zo’n sullige permanent openstaande mond omdat hun neus altijd verstopt zit, mocht je nu kinderen hebben die altijd maar leeglopen, dan zou je eens kunnen overwegen of ze misschien beter af zouden zijn zonder melk. Persoonlijk heb ik het meermaals meegemaakt dat zo’n compleet versnotte dreumes binnen een paar weken weer vrolijk rondsprong.

De goede lezer heeft het al begrepen.

Ik heb een grote sympathie voor recalcitrante mensen die met gezond verstand tegen heilige huisjes, in dit geval de melkhuisjes, schoppen.

 

Geitenmelk en geitenmelk producten tegenover koemelk.

Het is aangetoond dat geitenmelk en producten gemaakt van geitenmelk minder belatend zijn voor het lichaam.

Van koemelk wordt men slaperig omdat het heel zwaar verteerbaar is, het heeft zo'n 2,5 uur nodig om de maag te passeren. Een koe kan caroteen (nog niet omgezette vitamine A) niet omzetten vandaar dat de caroteen in de koemelk een extra belasting geeft doordat het in het menselijk lichaam moet worden omgezet. Bovendien geeft koemelk verslijming in slokdarm en luchtwegen.

Een geit kan caroteen omzetten in vitamine A, geitenmelk is daardoor meer geschikt voor menselijke consumptie dan koemelk. Het is bovendien licht verteerbaar, ook al omdat het maar 40 minuten nodig heeft om de maag te passeren. Het is beslist niet vet en bevat volwaardige eiwitten.

 

Samenstelling

Het vitamine A gehalte in geitenmelk is vier keer en het vitamine D gehalte is twee keer hoger dan in koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. Bovendien bevat geitenmelk weinig zout waardoor het erg geschikt is voor mensen met hart- en vaat ziekten.

Geitenmelk bevat een natuurlijk antibiotica met kankerremmende stoffen. Orotaatzuur (vitamine B13) komt in grote hoeveelheden voor, bovendien bevat geitenmelk veel magnesium, ijzer, vitamine A en D. 

 

Karakter

Geiten zijn van nature zeer schoon. Ze laten zich niet met afval voeden en houden van delicatessen. De geit stamt af van ree, hert, gems en antilope. Het karakter van de geit is weerbarstig, brommerig en nukkig. Bovendien is een geit hardnekkig, koppig, stug en onwrikbaar. Tegelijkertijd is ze dun, kwiek en beweeglijk. Het is eigenlijk een eigenaardig en zonderling dier. Een koe daarentegen is dik, lomp en traag. Het drinken van koemelk geeft op den duur een zekere traagheid, een zekere wattigheid. Het drinken van geitenmelk daarentegen geeft levendigheid en taaiheid.

 

Smaak

Er is nauwelijks verschil te proeven tussen verse geitenmelk en koemelk. Geitenmelk die niet lekker smaakt is oud, gepasteuriseerd of niet hygiënisch behandeld tijdens of na het melken. Verse melk is in de koelkast 5 tot 6 dagen houdbaar.

 

Indicaties

Het meest geschikt voor zuigelingen is moedermelk.

Mocht dit om welke reden dan ook niet voorhanden zijn dan is geitenmelk een goede tweede keuze.

Koemelk is het minst geschikt als zuigelingen voeding.

Kinderen die 's nachts huilen vanwege darmkrampjes, hoest door slijmvorming in de luchtwegen, oorontsteking etc. reageren meestal erg goed op geitenmelk.

Enkele kenmerkende klachten die een verbetering kunnen opleveren door geitenmelk zijn:

  • koemelk allergie

  • bloedarmoede

  • eczeem en huiduitslag

  • maag en darm klachten

  • astma en bronchitis

  • botaandoeningen

  • hooikoorts

Geitenmelk heeft een regenererende werking. Het hoge vitamine B13 gehalte zorgt ervoor dat bezinksel in de weefsels wordt afgebroken waardoor welvaartsziekten minder "grondstoffen" aantreffen.

Bron: Samenvatting uit notulen Jaarvergadering American Association for the Advancement of Science in Seattle, een artikel van Felix Wilbrink uit de telegraaf en kruidenvrouwtje.


 

Lees hier meer over melk en calcium!

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com