Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer
Vitamine B12 zorgt voor extra energie.

Bovendien voorkomt het dementie bij ouderen.

Wat zijn de gevolgen bij tekorten?

 

Vitamine B12

Ook bekend onder de naam cobalamine. De verschijnselen die optreden bij een gebrek aan deze stof zijn o.a.:

 1. ontsteking van het mondslijmvlies en de tong,
 2. prikkelbaarheid.
 3. een onaangename lichaamsgeur.
 4. zenuwontstekingen.
 5. een stijve rug en een slepende tred bij het wandelen.

Het meest voorkomende, en tegelijk het minst herkende, symptoom is een vorm van zwakzinnigheid.

Een seniele dementie, waaraan veel oudere mensen lijden, ontstaat dikwijls door een gebrek aan vitamine B12.

Oudere mensen zijn vaak niet in staat om deze vitaminen uit het voedsel op te nemen.

Dit komt omdat de maag, door een langdurig gebrek aan cobalamine, niet meer in staat is om zoutzuur te produceren.

Hierdoor kan het bloed geen vitaminen B12 uit het voedsel opnemen.

De vorm die het beste door het lichaam kan worden opgenomen is de Methylcobalamine vorm. Dus bij suppletie altijd letten op de juiste vorm. Het meest werkzaam is het tabletje voor onder de tong of een intramusculaire injectie.

De vormen die moeten worden ingenomen en het verteringskanaal moeten passeren verliezen daar hun werkzaamheid en zijn daarom niet effectief.

 

Welke voedingsmiddelen bevatten vitaminen B12

Deze vitaminen komen enkel in voldoende grote hoeveelheden voor in dierlijk voedsel. Voedingsstoffen waarin deze stof relatief veel voor komt, zijn:

 • Melk

 • Eieren

 • Kaas

 • De meeste vleessoorten.
  Lever is de grootste bron van cobalamine.

Vegetariërs vertonen vaak een tekort aan cobalamine omdat deze mensen zeer weinig dierlijke producten eten.

 

Wie heeft behoefte aan vitamine B12 supplementen

Een 66-jarige gepensioneerde lerares had last van een depressie. Ze leed aan slaapstoornissen, had geen energie of interesse meer. Ze verloor meer dan 10 kg lichaamsgewicht, terwijl ze heel de dag bedlegerig was. Ze moest in het ziekenhuis opgenomen worden en kreeg medicatie voorgeschreven. Ze had geen echte zelfmoordgedachten, maar was door en door ongelukkig en pessimistisch.

Bij een check-up bleek dat de vrouw een ernstig tekort aan vitamine B12 in het bloed had. Ze kreeg onmiddellijk extra vitamine B12 (injectie) toegediend, waarna haar toestand fors verbeterde. Haar medicatie werd drastisch afgebouwd.

Vitamine B12-tekorten hebben ernstige gevolgen zoals bloedarmoede, zenuwpijnen en zenuwverval. Mogelijke neurologische symptomen zijn: gevoelloosheid, tintelingen in vingers, verminderd gezichtsvermogen, gevoel van onvastheid, onhandig in bewegingen, mentale traagheid, verwarring, prikkelbaar, depressie en zelfs psychoses.

 

Ca. 15% van zestigplussers zouden aan vitamine B12-tekorten lijden volgens een ruwe schatting, echter meestal zonder extreme gevolgen. Een slechte maagzuurproductie is een van de oorzaken van het tekort.

 

Ook de consumptie van alcohol vergroot de behoefte aan vitaminen B12, evenals roken en het nemen van slaappillen. Iedereen die regelmatig alcohol drinkt, rookt of slaapmiddelen neemt, heeft behoefte aan vitaminen B12.

 

Daarnaast hebben vegetariërs zeker baat bij het innemen van deze vitaminen, omdat deze mensen veel te weinig of helemaal geen dierlijke producten consumeren.

 

Zelfs wie geen duidelijk tekort aan deze vitaminen vertoont, krijgt een enorme opkikker wanneer deze supplementen worden ingenomen. Een verhoogde energie is een direct gevolg van de inname van deze vitaminen.

 

Hiermee is bewezen dat een tekort van vitaminen B12 niet duidelijk tot uiting komt. Het is pas wanneer de vitaminen worden ingenomen dat men zich levenslustiger en energieker gaat voelen.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de bevolking een tekort aan vitamine B12 heeft. Extra aanvulling is dus zeker geen overbodige luxe. Vraag bij twijfel het advies van een erkend orthomoleculair therapeut en laat eventueel een bloedtest uitvoeren.

 

Zoals steeds met vitaminen van de B-groep, combineer je deze stof met een goed vitamine B complex. Als je enkel cobalamine inneemt, vergroot de behoefte aan de andere stoffen uit de vitamine B-groep. Daarom is het aangeraden om zeker de volledige groep B-vitaminen in te nemen. Wanneer de kwaaltjes of ziektes verdwijnen, bouw je, onder begeleiding van je therapeut, de inname van vitamine B12 af.

 

Interesse in een orthomoleculair consult of bloedonderzoek? Meten is weten...bel 0475 56 81 50.

Bronnen:
Susan Hanna. Vitamin B12 deficiency and depression in the elderly: review and case report. Prim Care Companion J Clin Psychiatry 2009;11(5)


Meer lezen over dit onderwerp:

Interview Bo Baden over B12

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com