Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Hartspecialist ondermijnt mythe der verzadigde vetten

Dr. Aseem Malhotra, een internationaal gerenommeerde hartspecialist, stelt dat recente onderzoek het verband tussen verzadigde vetten en hartziekten niet meer ondersteunt, hoewel de verzadigde vetten nog steeds - al sinds de jaren zeventig - gedemoniseerd worden.


In de British Medical Journal citeert hij een recente studie uit JAMA die zijn stelling staaft: een dieet arm aan vetten verslechtert het bloedlipideprofiel, verlaagt de insulinegevoeligheid en vermindert de verbranding van energie (dus meer energie-opslag), wanneer de vergelijking gedaan wordt met een dieet laag in koolhydraten.


Obesitas is nog altijd gestaag aan het toenemen, hoewel vetinname ondertussen gedaald is. De voedingsindustrie heeft verzadigde vetten vervangen door toegevoegde suikers, die een belangrijkere oorzaak zijn van metabool syndroom. Twee derde van hartpatiënten blijkt ondertussen aan het metabool syndroom te lijden!


Ook doet hij een uitval naar statinen: hoewel statinen de tweede vaakst voorgeschreven medicatie is in de VS, is hun toegevoegde waarde op de preventie van cardiovasculaire ziekten discutabel. Totaal cholesterol is geen risicofactor in deze populatie.


Dr. Malhotra pleit dan ook voor een mediterraan dieet, dat drie keer zoveel beter werkt dan statinen!

Referenties:

Malhotra A. Saturated fat is not the major issue. BMJ. 2013 Oct 22;347:f6340


Transvetten
Dacht u dat u het vetverhaal nu zo langzamerhand wel begrepen had?

Dacht u dat u klaar was met de kennis dat verzadigd vet fout is, onverzadigd goed en onverzadigd type omega 3 extra goed...

Helaas....
Er is een categorie onverzadigde vetten die nog slechter is dan verzadigt vet; de zogeheten transvetzuren.

Transvetzuren zijn eigenlijk vetten die normaal niet in de natuur voorkomen. Het zijn vetzuren die zijn ontstaan door een fabrieksmatige bewerking. Van oorsprong waren het onverzadigde vetzuren. Die onverzadigde vetten worden industrieel bewerkt. Die bewerking heeft natuurlijk een reden en wel de volgende: roomboter is voor veel zaken te gebruiken maar duur. Plantaardige olie is vele malen goedkoper maar niet smeerbaar. Door nu de vetzuursamenstelling van bijvoorbeeld zonnebloemolie te veranderen wordt het ineens smeerbaar. En dat bied perspectief. Daar waar vroeger roomboter voor gebruikt werd kan nu ineens geharde olie voor gebruikt worden. Zonnebloemolie is nu ineens wel te verwerken in koekjes, gebak, snacks etc.

Sommige vloeibare, onverzadigde vetten hebben ook de neiging om snel ranzig te worden en daarom behandelt de voedingsindustrie die vetten.

Dat proces heet 'harden' en daarbij veranderen de vetzuren van de zogeheten 'cis' in de 'trans' -vorm (dit heeft met de vouwing van het molecuul te maken).
Onverzadigde vetzuren die door middel van een fabrieksmatig proces veranderd worden in een smeerbare substantie (geharde vetten) zijn transvetten geworden. Transvetten kom je tegen in koekjes, margarines, halvarines, snacks, gebak, chips,voorgebakken patat, snoep, koffiemelkpoeder, pizza's en verder alles wat gemaakt is met margarine
en/of halvarine en/of geharde plantaardige olie. Als het goed is staan de transvetten op het etiket. Als daar staat 'gedeeltelijk gehard vet' kunt u beter een ander product kopen.

Ook de zogenaamd “gezonde” zonnebloemolie, waar de industrie nu alles in bakt, wordt bij verhitting één bonk transvetten. In wekelijkheid bevatten bijna alle bewerkte producten transvetten...opletten dus.

Het zit ook in bijvoorbeeld winegum snoepjes om te voorkomen dat deze aan elkaar plakken.

Etiketten lezen...op ingrediënten...niet op calorieën!

De Becel fabel

Het klopt dat plantaardige olie zoals zonnebloemolie veel linolzuur bevat. En het klopt ook dat zonnebloemolie een onverzadigd vet is. En wat ook klopt is dat bepaalde onverzadigde vetten (EPA, DHA, Arachidonzuur en Oliezuur) goed zijn voor hart en bloedvaten.

Wat niet klopt is dat onverzadigde vetten na een fabriekmatige bewerking nog steeds zo goed zijn voor hart en bloedvaten. Het zijn dan namelijk transvetten geworden en van transvetten is in 1961 al bewezen dat ze het ontstaan van hart en vaatziekten juist stimuleren. Het zijn met name de transvetzuren die cholesterolverhogend werken. Ook is ontdekt dat ze een hoger risico geven op het ontstaan van borstkanker.

Dus: bepaalde onverzadigde vetten (onder andere die in visolie en in olijfolie) zijn goed voor hart en bloedvaten zolang de voedingsindustrie er niet mee gaat knutselen. Onverzadigde vetten waar mee geknutseld is worden transvetten. En transvetten, daar kan een lichaam niet goed mee overweg, die zijn niet natuurlijk.

Transvetten in het gebruik

Onverzadigde vetten moet je al niet verhitten maar transvetten (geharde onverzadigde vetten) moet je zéker niet gaan verhitten. Ze vormen dan érg veel toxische stoffen en werken zelfs kankerbevorderend. Gebruik daarom voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten zoals ossewit, reuzel, roomboter of, de allerbeste keuze: kokosnootolie. Voor koude gerechten zoals vinaigrettes is de beste keuze enkelvoudig onverzadigde extra vierge olijfolie. Plantaardige margarine of vloeibare margarine om in te bakken (dus alles wat kunstmatig bewerkt is) is eigenlijk nooit een verstandige keuze.

Lees meer over gezonde vetten hier , kokosnootolie hier ,transvetten en margarine  hier en hier.Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com