Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Natuurwinkel
Boeken en DVD's
Filmpjes
Lezingen
Ander nieuws
links
Contact
Gastenboek
Fotoalbum
Disclaimer

Europese wet legt voedingssupplementen en gezondheidsclaims aan banden.
 

De Europese en daarmee voorop de Nederlandse overheid zorgen ervoor dat zogeheten ‘gezondheidsclaims’ voor voedingssupplementen sterk aan banden worden gelegd.  Onze overheid is hierin weer een van de voorlopers, we zijn een soort van “Test Case”. Als het bij ons lukt zonder veel weerstand, dan zal de rest ook wel zonder veel problemen volgen.

Deze nieuwe wet is in werking getreden op 14 december 2012.

Minister Schippers besloot op 1 juli 2012 al dat het op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen niet langer toegestaan is om de koper te informeren waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Nu gaan ze een stap verder door ‘gezondheidsclaims’ voor voedingssupplementen sterk aan banden te leggen. Hierdoor wordt het voor de mensen die werkzaam zijn in de natuurgeneeskunde, uitgevers van gezondheidsbladen en schrijvers/journalisten bijna onmogelijk om hun werk te doen.

Zijn voedingssupplementen dan echt zo gevaarlijk?

Door de invoering van zo'n zware maatregel zou je dus denken dat het gebruik van deze voedingssupplementen wel een groot risico met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Dat is natuurlijk niet het geval, sterker nog, voedingssupplementen kunnen worden gezien als zeer veilig. Lees daarvoor maar eens dit document waar uit onderzoek blijkt dat, voedingssuplementen veilig in gebruik zijn en oordeel dan zelf. 
De kans dat je dodelijk door de bliksem wordt getroffen is 26 x groter.


Er is trouwens nog meer wetenschappelijk bewijs dat voedingssupplementen ongevaarlijk zijn. Volgens de gegevens van het National Poison Data System is in 2009 in de Verenigde Staten helemaal niemand overleden door het gebruik van voedingssupplementen of kruiden.

Ziehier de resultaten van dit rapport:

1. er waren in 2009 - 1158 sterfgevallen waarbij medicijnen de directe doodsoorzaak zijn geweest.
2. in 2009 is er in de Verenigde Staten niemand overleden door het gebruik van voedingssupplementen of kruiden. En dat terwijl meer dan de helft van de Amerikanen dagelijks één of meerdere voedingssupplementen gebruikt!

Is het in Nederland zoveel anders dan?
In Nederland vinden jaarlijks 41000 medicijn gerelateerde acute ziekenhuisopnames plaats. Dit blijkt uit gegevens van het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related to Medication) uit 2006. Ruim 2000 van de 41000 mensen die jaarlijks door (verkeerd) medicijn gebruik in het ziekenhuis belanden, overlijden tijdens de opname. Daarnaast hebben ca. 3900 mensen bij ontslag uit het ziekenhuis restschade. 


Wat is er, volgens de EFSA dan, niet in orde met de gezondheidsclaims voor voedingssupplementen ?
Het gaat er niet zozeer om of het wel of niet werkt het gaat er om of het 100% wetenschappelijk onderbouwd kan worden. Dat is iets anders dan dat het wel of niet zou werken. Het ontwikkelen van wetenschappelijk bewijs kost veel tijd en geld. Het wetenschappelijk bewijzen van gezondheidseffecten is heel moeilijk. 

Effecten van voeding en voedingssupplementen zijn namelijk veel subtieler dan bijvoorbeeld geneesmiddelen en daardoor zijn effecten van voeding op onze gezondheid moeilijk meetbaar en daarmee moeilijk wetenschappelijk te bewijzen. 

Is er dan niet de verkeerde methodiek gebruikt zou je je kunnen afvragen!

Kijk eens naar foliumzuur daar is al 20 jaar onderzoek naar gedaan. En nog steeds is niet bewezen wat het effect nu precies is. Terwijl toch echt iedereen die zwanger is het advies krijgt om dit te slikken maar het is niet 100% bewezen. En de Europese Commissie wil 100% bewezen claims.

Een ander voorbeeld is dat vitamine C scheurbuik kan voorkomen en behandelen. Een verkoper van vitamine C, een voedingssupplement, mag dat volgens de nieuwe richtlijnen niet meer beweren. Zo’n 90% van de claims heeft het volgens de richtlijnen van de EFSA, het Europese wetenschappelijk adviesorgaan, niet gehaald.

Heeft er iemand voordeel bij deze nieuwe richtlijnen?

Ja, er zijn bedrijven die er hun voordeel mee kunnen doen. Er is namelijk afgesproken dat van de goedgekeurde claims er maar 15% van ADH in hoeft te zitten om er een gezondheidsclaim op te mogen zetten. Terwijl er uit onderzoek steeds vaker blijkt dat juist een verhoging van deze ADH de werking ten goede komt, deze verhoging is dan vaak 100% tot 1000% van het ADH. Dus 15% is een te verwaarlozen hoeveelheid. 
Zo kan het gebeuren dat je snoep kunt ontwikkelen met, de goedgekeurde claim, vitamine B12 en je zorgt er voor dat er de vereiste 15% in zit en dit snoep zou dan beter moeten werken dan een volwaardig voedingssupplement!

Wat is dan de conclusie?

Voedingssupplementen vormen geen gevaar voor de gezondheid. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek. Medicijngebruik is vele malen gevaarlijker dan voedingssupplementen. Deze regelgeving lijkt toch weer erg in het voordeel van de voedselindustrie en de Farmaceutische industrie te werken die met deze maatregel steeds minder ‘concurrentie’ hebben en geen geld of moeite meer hoeven steken in het onderuithalen van gezondheidsclaims van voedingssupplementen. 

V
erdiep je eens in de materie, lees eens wat onderzoeken en artikelen en trek je eigen conclusies. Ik vind het onvoorstelbaar dat zulke vergaande maatregelen genomen kunnen worden tegen zaken die ongevaarlijk zijn. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat voedingssupplementen een uitstekende preventieve werking hebben. In de natuurgeneeskunde zijn wij er van overtuigd dat we onze gezondheidszorg moeten richten op preventie en niet op, wat nu massaal gebeurd, symptoombestrijding.
Wij zijn overtuigd van de genezende kracht van voeding en voedingssupplementen en zullen ernaar streven om in de toekomst iedereen zo goed en onafhankelijk mogelijk te blijven informeren over voeding en gezondheid.

Bronnen:
http://vitaminepil.blogspot.nl/
http://www.orthokennis.nl
http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/extra-vitamines.aspx
Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS) 
http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v07n01.shtml
http://www.nvza.nl/kr_nvza/artikelen/raadplegen.asp?display=2&Atoom=8895&Actie=2&AtoomSrt=2#
http://www.vwa.nl/onderwerpen/werkwijze-food/dossier/claims/welke-claims-beoordeelt-de-nvwa
http://www.pgpraktijk.nl/orthomoleculaire-geneeskunde/voedingssupplementen/

Bron: gezondheid en voeding.

Auteur: Robert van Boxtel (gedeeltelijk door mij aangepast).
Link naar het origenele artikel

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com