Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Suikers: een introductie!

Door Lizzy Turelinckx © - februari 2009

Suiker lijkt te zijn gerelateerd aan al de zoete dingen in het leven. We noemen onze geliefde "sweetheart” en "honey.” Suiker is de grote beloning in het leven, en we weten dat mensen en dieren beter presteren als ze een beloning krijgen.

Doordat de term zo achteloos wordt gebruikt is suiker een dubbelzinnig woord geworden. Als iemand het woord “suiker” gebruikt kan daarmee alles worden bedoeld, van geraffineerde suiker, witte suiker, bruine suiker, bietsuiker, fruitsuikers tot fructose siroop enz. Keuze te over.

Met de suikers in dit artikel bedoel ik de natuurlijke koolwaterstof vorm (natuur honing, agave, fruit, gedroogd fruit enz.) Geraffineerde suiker is een onnatuurlijk koolwaterstof product ( bruine suiker, witte suiker enz.) samengesteld door mensen, kunstmatige plantenteelt en verhitting.

Om specifiek te zijn: natuurlijke suikers omvatten een samenstelling van waterstof en koolstof moleculen, aan elkaar gelinkt in korte, medium en lange ketens.

Korte keten suikers zijn, wat wij noemen glucose, fructose, sucrose, fucose, xylose en galactose. Dit zijn simpele suikers die gemakkelijk afbreekbaar zijn en snel energie leveren. Ze smaken zoet. Sommige van deze suikers (voornamelijk glucose, fructose en sucrose) kunnen problemen geven als er te veel van wordt genuttigd (bijvoorbeeld teveel dadels of bananen op 1 dag) of wanneer ze verkeerd met andere voeding worden gecombineerd. Personen die lijden aan ernstige candida of kanker, mogen deze suikers (glucose, fructose en sucrose) gedurende drie maanden niet gebruiken. Candida schimmels en kankercellen voeden zich met glucose, fructose, en speciaal sucrose, suikers. Dit is hun favoriete voedsel!

Medium en lange keten suikers worden vaak ook "polysachariden" of "glyconutrients" genoemd.  Zodra de suiker ketens medium tot lang in lengte zijn, krijgt de suiker een bittere smaak. In simpele woorden: bittere polysachariden of glyconutrients zijn een van de gezondste substanties die we kunnen eten, zeker wanneer ze geconsumeerd worden in hun natuurlijke staat, dus in hele organische voeding, superfoods en kruiden.

Polysachariden (glyconutrients) zijn:

  • verzachtend
  • helpen bij een gezonde jonge huid
  • helpen bij gewichtsbeheersing
  • helpen bij de ontgifting van het lichaam
  • versterken het immuunsysteem
  • zijn voeding voor de hersenen..

Polysachariden molecules of beta glucans (te vinden in medicinale paddenstoelen zoals

Agaricus blazei, Reishi, Cordyceps, Maitake, etc.) hebben meermaals bewezen dat ze de productie van B-cellen en T-cellen activeren. Deze cellen bevorderen een gezond immuunsysteem.

Sommige voedingsmiddelen, zoals Yacon wortel siroop ( familie van de zonnebloem, origineel afkomstig uit Peru, verkrijgbaar als superfood: Yacon Root Syrup) heeft precies de perfecte en ideale lengte voor suiker. Het heeft de zoete smaak van korte keten suikers, maar combineert de gezondheidsbevorderende eigenschappen van medium en lange keten polysachariden.

Polysachariden in aloë vera verjongen de epitheelcellen (huidcellen) beter dan welke andere voedingstof die we kennen.

Goji bessen zijn, mede door hun hoge polysachariden verhouding, niet alleen geweldig voor het immuunsysteem maar zijn ook perfect voor langdurige energie en uithoudingsvermogen, omdat polysachariden langzamer worden afgebroken dan korte keten suikers zoals glucose.

Maar nu de vraag…is suiker goed voor ons?

Het antwoord is een voorzichtig Ja. Afhankelijk van de soort suikers!

Op voorwaarde dat je geen candida hebt (organismen die uit zijn op een gratis lunch) en geen gebruik maakt van een overconsumptie van korte keten suiker zoals fructose, glucose en sucrose.

Weersta de verleiding van geraffineerde suikerproducten zoals hoog fructose suikermaïs siroop (dit zit in bijna alle snoep en koekjes en vele andere voedingsmiddelen).

Gebruik niet te veel gedroogd fruit (hoge suikerconcentratie door drogen) op een dag.

Eet zoveel mogelijk mineralen en enzymen rijke rauwe voeding.

Voor een langdurige goede gezondheid zonder candida, kanker en een slecht werkend immuunsysteem is het aan te raden om een dieet te gebruiken dat laag in suikers is.

Voor een goed advies over dit thema is het boek van Dr. Gabriel Cousens “ The Rainbow Green Live Food Cuisine” een goede gids (Engelstalig)


De acht essentiële suikers! 

Suiker is een belangrijk deel van een uitgebalanceerd dieet, als je weet wat je doet en als je suiker op de juiste manier gebruikt. Recent onderzoek gedurende de laatste 25 jaar heeft niet alleen aangetoond dat suikers goed voor ons zijn, maar sommige zijn zelfs essentieel (zoals sommige aminozuren en vetzuren essentieel zijn in een uitgebalanceerd dieet. Hieronder is een lijst met acht essentiële suikers voor een goede gezondheid, hun eigenschappen en de voeding waarin ze voorkomen.

Mannose (polysaccharide)

Eigenschappen:

Antibacterieel, anti- schimmel, antiviraal. Verminderd inflammation.

Voedingstoffen en kruiden die Mannose bevatten:

Aloë vera, kelp, shiitake paddenstoel, fenegriek, carobe gum, zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen, groene bonen, cayennepeper, kool, broccoli, eierplant, tomaten, raap, veenbessen.

Fucose (enkelvoudige suiker)

Eigenschappen:

Antiviraal. Ondersteund lange termijn geheugen. Beschermd tegen longziekten. Voorkomt allergieën. Een tekort aan deze sacharide wordt geassocieerd met bindweefselontsteking, diabetes, kanker en herpes. Meer fucose helpt om deze klachten te verzachten.

Voedingstoffen en kruiden die Fucose bevatten:

kelp, zeewier, champignons, zaden.

Galactose

Eigenschappen:

Verbetert het genezingsproces bij verwondingen. Verbeterd het geheugen. Verbetert de opname van calcium.

Voedingstoffen en kruiden die Galactose bevatten:

Het meeste fruit, groenten, paddenstoelen en rauwe melk. Enkele voorbeelden van fruit en groenten die galactose bevatten zijn: appels, abrikozen, bananen, zwarte bessen, kersen, veenbessen, aalbessen, dadels, druiven, kiwi, mango, sinaasappelen, nectarines, perziken, peren, ananas, pruimen, frambozen, rabarber, aardbeien, passievrucht, fenegriek, echinacea, kastanje broccoli, spruitjes, avocado, kool, wortels, bloemkool, selder, komkommer, aardappelen, eierplant, tomaten, prei, asperges, sla, groene bonen, paddenstoelen( geen knoop paddenstoelen) biet, ui, pastinaak, pompoen en spinazie.

Glucose (enkelvoudige suiker)  

Eigenschappen:

Snelle energie bron. Teveel of te weinig kan voor problemen zorgen. Een tekort aan Glucose wordt geassocieerd met depressies, manische depressiviteit, anorexia en boulimie.

Voedingstoffen en kruiden die Glucose bevatten:

Bijna alle fruit soorten, groenten en bijenproducten zoals bee pollen. Ook alle natuurlijke zoetstoffen zoals agave en natuurhoning.

N-Acetylgalactosamine (polysachariden)

Eigenschappen:

voorkomt de verspreiding van tumoren. Een te laag level van deze suiker verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Voedingstoffen en kruiden die N-Acetylgalactosamine bevatten:

Zee plankton en rode algen ( Dumontiaceae).

N-Acetylglucosamine (polysachariden)

Eigenschappen:

Immuunsysteem regulering. Antiviraal. Anti-inflammatory. Herstelt kraakbeen. Herstelt de slijmlaag die door de ziekte van Crohn, dikkedarmontsteking en cystes in de darmen is beschadigd. Verhoogt de leercapaciteit.

Voedingstoffen en kruiden die N-Acetylglucosamine bevatten:

Shiitake paddenstoelen, glucosamine sulfaat.

N-Acetylneurominic Acid (polysachariden)

Eigenschappen:

Anti-bacterieel, anti-viraal. Verhoogt de leercapaciteit en hersenontwikkeling. Komt veel voor in moedermelk.

Voedingstoffen en kruiden die N-Acetylneurominic Acid bevatten:

Leeuwenmanen paddenstoelen, Zee plankton, rauwe melk

Xylose (enkelvoudige suiker)

Eigenschappen:

Antibacterieel, antischimmel. Helpt kanker van het spijsverteringsstelsel voorkomen.

Voedingstoffen en kruiden die Xylose bevatten:

Kelp, bessen (zwarte bessen, loganbes, framboos), aloë vera, okra, berken sap, zaden, sommige veel voorkomende groenten. Inclusief: guave, peer, echinacea, boswellia, psyllium, broccoli, spinazie, eierplant, erwten, groene boon, kool en maïs.

Er zijn natuurlijke meer suikers dan de acht die hierboven zijn genoemd, net zoals er meer aminozuren zijn dan de 8 of 9 meest bekende essentiële aminozuren.

De lijst van voedingstoffen en kruiden die essentiële suikers bevatten (zoals hierboven aangegeven) is uiteraard ook verre van compleet.

Gebruik regelmatig de superfoods: Goji bessen, beepollen, zeeplankton en aloë vera. Gebruik regelmatig de medicinale paddenstoelen: reishi, cordyceps, maitake en lion’s mane.

Gebruik regelmatig zeewier, kelp, nori, dulse en zeekraal.

De meeste van deze producten zijn verkrijgbaar in de goede natuurwinkels of toko’s.

Als je deze producten regelmatig gebruikt weet je zeker dat je alle essentiële suikers in hun natuurlijke vorm binnen krijgt.

To Your Health

Lizzy

Coach Cellulaire geneeskunde en gezonde voeding.

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com