Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Leuvense prof zweert bij stevia als zoetmiddel

Zoetstoffen uit de steviaplant bevatten nauwelijks calorieën en hebben gunstige gezondheidseffecten. Dat stelt professor Jan Geuns in zijn jongste boek. Toch raakt het goedje in Europa niet goedgekeurd.

Professor Jan Geuns van de KU Leuven is al meer dan twintig jaar bezig met onderzoek naar de zoete steviaplant. Eindelijk kan hij zijn boek Stevia and steviol glycosides voorstellen. ‘Vroeger werd ik vaak voor gek verklaard door mijn omgeving. Nu moeten de meesten daarop terugkomen. Ik kan er toch ook niet aan doen dat dit plantje zoveel goede eigenschappen heeft?’, stelt Geuns.

De goede eigenschappen zijn veelbelovend: ‘Steviablaadjes zijn 300keer zoeter dan suiker, maar bevatten heel weinig calorieën. Bovendien verlaagt het de bloeddruk zonder negatieve bijwerkingen, en kan het de bloedsuikerspiegel terugdringen bij personen met diabetes. Bij onderzoek op muizen bleek het ook aderverkalking tegen te gaan.’

De suikerindustrie zou concurrentie kunnen vrezen. Ze weten ook dat het zo niet kan blijven duren. We eten ons gewoon dood aan suiker. Het zit overal in, en dat is nergens voor nodig. Heel veel ziektes zijn te wijten aan slechte voeding, zoals een teveel aan suiker’, zegt Geuns. In de suikerfabriek van Tienen zijn ze bij deze gewaarschuwd. Maar eerst moet stevia nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Daar wringt het schoentje.

 

Tegenwerking

Ondanks de nadelen van suiker en de voordelen van stevia, weigerde Europa in 2000 stevia toe te laten. ‘De wetgeving over nieuwe voedingsmiddelen baseert zich op negatieve bewijsvoering. Dat is wetenschappelijk gezien onmogelijk. Vergelijk het met Irak. Zij konden ook niet bewijzen dat ze geen kernwapens hadden. Je kan alleen maar iets bewijzen als het er wel is.’

In landen als Amerika gebruiken ze andere principes. Daar wordt iets verboden als er negatieve effecten kunnen worden verwacht Stevia mag er dus als voedselsupplement worden gebruikt. Ook in landen als Brazilië, Paraguay en Japan is stevia al jaren ingeburgerd.’

Bovendien denkt Geuns dat de grote voedsellobby’s de invoer van het plantje tegenhouden: ‘Het onderzoek zit geblokkeerd omdat de voedsellobby’s niet willen zeggen wat ze onderzocht willen zien. ‘ Normaal gezien had er eind vorige maand een nieuwe beslissing moeten vallen over de invoer van stevia. Geuns wacht er vol spanning op: ‘Als het plantje nu weer niet wordt goedgekeurd, trek ik de straat op en begin ik een steviarevolutie in Europa.’

gepubliceerd in de Standaard vrijdag 09 april 2010

 

Stevia...de gezonde zoetmaker

De stevia plant

Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay. De Guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel te zoeten. In de zestiende eeuw maakten de Spaanse veroveraars als eerste Europeanen kennis met het zoete kruid. Pas aan het eind van de negentiende eeuw raakte de westerse wereld serieus geïnteresseerd en begon de wereldwijde opmars van stevia.

Stevia plantages

Wilde stevia is nog steeds te vinden in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Daar wordt de plant tot zestig centimeter hoog. Op de stevia-plantages in delen van Brazilië, Paraguay, Uruguay, Centraal Amerika, Israël, Thailand en China komen de planten tot maximaal negentig centimeter. Steviaplantjes zijn te kweken op vrij arme bodem en zijn vijf jaar of langer geschikt voor economische productie. Het bovengrondse deel wordt twee-maal per jaar geoogst. De wortels blijven zitten en geven weer nieuwe scheuten.

Bijwerkingen van stevia

Er zijn geen bijwerkingen bekend van stevia. Ook niet via de Guarani-indianen, die het al vele eeuwen toepassen.” Sterker nog: er bestaan tal van onderzoeken die juist de gezondheidsbevorderende eigenschappen van stevia benadrukken. Dit leverde stevia al de status op van ‘voedingsmedicijn van de toekomst’.

Stevia als medicijn

Stevia lijkt onder meer te helpen bij diabetes en hypoglykemie. Stevia stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Brazilianen gebruiken stevia zelfs officieel bij de behandeling van diabetes. “Ook schijnt stevia de bloeddruk te verlagen en de uitscheiding van urine en natrium te verhogen.

Stevia als zoetstof

Omdat het caloriearm is, lijkt het geschikt voor mensen met overgewicht. En het kan een rol spelen bij de preventie van tandbederf, zo leert onderzoek in Hirosjima. Stevia blijkt namelijk, in tegenstelling tot suiker, geen voedingsbodem te zijn voor mondbacteriën die tandplaque veroorzaken. Stevia is nog vrij onbekend onder diëtisten. Maar het lijkt een voedingsmiddel met veelbelovende therapeutische mogelijkheden.”

14 april 2010: NATUURLIJKE ZOETSTOF STEVIA GOEDGEKEURD!!

EINDELIJK IS STEVIA GOEDGEKEURD VOOR GEBRUIK IN VOEDING EN DRANKEN!
Stevia is een natuurlijke zoetstof die 200 keer zoeter is dan suiker. Kan eindelijk de vermelding “voor uitwendig gebruik” van de verpakking.
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.

Nu nog een verbod op aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen…

De maximale dagelijkse inname, nodig voor een veilige consumptie, werd bepaald op 4 mg per kilo per dag. Eerder werd stevia en de afgeleide zoetstof Truvia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk, waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt, zo meldt producent Cargill in een persbericht..
Behalve in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van stevia ook toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan, Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay. (edp)

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com