Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer
Spelt: wat is het?

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest.

 

Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt.
Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.

De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak om als men tarwe eet, volkoren tarweproducten te kiezen hoewel de grove delen in volkoren meel niet altijd even gezond, en zelfs beschadigend kunnen zijn voor de darmwand.

Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel veel lichter met de hand te kneden dan tarwe.

Daarom is spelt zeer gezond.

Naast speltbrood en speltmuffins is speltmeel ook heerlijk in soepen en sauzen maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Pasta gemaakt van spelt is zeer gezond. Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

 

Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie.

 

In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement.

 

Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden.

 

Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.

 

Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

 

Voor een recept van speltbrood in de broodbakmachine klik hier.

 

Spelt is zeer gezond

Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lectinen bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten.
Een nadelig aspect van normale bloem of meel is dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen.

Als men bedenkt dat zolang er zich insuline in het bloed bevindt het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen.
En zo ook de reden waarom iedereen eigenlijk tarwe zoveel mogelijk zou moeten mijden en over zou moeten stappen op spelt.

Het meel dat wij mensen eten is feitelijk niet geschikt voor dierlijke consumptie. Het vee krijgt er koliek, diaree en andere ontstekingen van en de productie opbrengst loopt achteruit.

Let op! In Nederland of België gemalen speltmeel kan delen of sporen van tarwe  bevatten. Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit onopgemerkt, op korte- of lange termijn ernstige gevolgen hebben.

 

Hoewel we het erg leuk vinden dat windmolens weer in opmars zijn en spelt na jarenlang promoten steeds populairder wordt, moeten wij waarschuwen voor molens waar ook tarwe wordt gemalen. De molensteen van authentieke windmolens kan niet gereinigd worden en als na het malen van tarwe, spelt wordt vermalen is dit niet zuiver en bevat dan een deel tarwe. Dit valt tot op heden moeilijk te controleren.

 

Spelt: een bron van voedingswaarden

Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een belangrijke spelt_plus zijn haar «goede» vetten.

Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, dus noch zuur noch basisch.

 

Spelt soorten:

Bauländer Spelz, stamt af van een selectie uit Landsorten, bevat harde kleefstoffen en heeft goede bakeigenschappen.

Schwabenkorn, stamt af van een selectie uit Tiroler Spelz, bevat zachte kleefstoffen en heeft minder goede bakeigenschappen.

Oberkulmer Rotkorn, stamt af van een selectie uit Landrassen, bevat zachte kleefstoffen, heeft minder goede bakeigenschappen met een wat minder stevig deeg.

Roquin, stamt af van een selectie uit Lingnee24 (Altgold) en Ardenner, bevat harde kleefstoffen, geeft een goed deeg met goede bakeigenschappen.

Frankenkorn, stamt af van een selectie uit Roquin (Altgold) en Altgold, bevat harde kleefstoffen, geeft een stevig deeg met goede bakeigenschappen.

Holstenkorn, stamt af van een selectie uit Steiners Roter Tiroler en Bauländer Spelz, bevat harde kleefstoffen, geeft ook een stevig deeg met goede bakeigenschappen.

 

Andere toegelaten soorten zijn: Ostro, Schwabenspelz, Steiners roter Tiroler en Grünkern (Bauländer Spelz).

 

Met de hervonden verscheidenheid aan speltsoorten en enkele aanpassingen in het bereidings- en bakproces, kan er tegenwoordig weer 100% spelt gebruikt worden voor het hele scala aan bakkerijproducten.

 

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com