Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Eet geen 'snelle' koolhydraten

Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron van het lichaam. Ook uit vetten en eiwit kan het lichaam weliswaar energie halen, maar met koolhydraten gaat het beter. Die worden vrij snel in bloedsuiker, glucose, omgezet en vervolgens door het hormoon insuline als brandstof naar de spieren getransporteerd.
Er is een groot verschil in de snelheid waarmee de verschillende koolhydraten tot brandstof voor de spieren worden omgezet.

Er zijn de zogenaamde 'snelle' koolhydraten. Wanneer die worden geconsumeerd, komt er in het bloed ogenblikkelijk een grote hoeveelheid bloedsuiker vrij. Daarop reageert het lichaam door snel insuline aan te maken om de brandstof naar de spieren te transporteren. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel weer snel. Het gevolg is een soort jojoën van zowel glucose als insuline. Er komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat deze snelle veranderingen ongezond zijn, dat ze een negatieve invloed hebben op de vetsamenstelling van het bloed en daardoor op hart- en vaatziekten plus diabetes ( suikerziekte).

Waar zitten die 'snelle' koolhydraten in? Vanzelfsprekend in taarten en gebak, maar ook in wit brood, witte rijst, aardappelen en snacks.

Een goede maat voor de 'snelheid' van koolhydraten is de zogenoemde glycemische index (GI.) Een hoge index betekent slecht, een lage index is goed.

Welnu, suiker zit op 100, witte rijst op 97, stokbrood op 95, cornflakes op 84, gebakken aardappelen ook, een donut op 76 en een gekookte aardappel op 56.

In steeds meer voedingsvoorschriften en diëten wordt dan ook betoogd dat de 'snelle' koolhydraten dienen te worden gemeden. En dan hebben we het niet alleen over de omstreden dr. Robert Atkins - zie Atkins - maar ook over artsen die zich juist afzetten tegen een in hun ogen te hoge consumptie van verzadigde vetten bij het Atkins-dieet.

Een voorbeeld hiervan is het vanuit Canada komende Gl-dieet, geschreven door Rick Gallop, oud-directeur van de hartstichting in Ontario, Canada (sinds maart zijn twee van zijn boeken in Nederlandse vertaling te koop).

Ook onderzoekers van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten hebben een dieet opgesteld waarin de 'snelle' koolhydraten door 'langzame' zijn vervangen.

Wilt u meer weten over de glycemische index (koolhydraatgehalte) van de verschillende voedingsmiddelen dan is het boekje “De complete voedingswijzer, GI en Koolhydraten” een goede hulp. Hierin staan de belangrijkste koolhydraatwaarden van meer dan 2000 levensmiddelen in alfabetische volgorde. Het boekje is geschreven door Sven-David Müller-Nothmann, in het Nederlands uitgegeven door de Zuidnederlandse uitgeverij N.V. In Belgie en verkrijgbaar in elke goede boekhandel.

 

Glycemische Index vs Glycemische Lading

Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucosemoleculen. Die komen in het bloed terecht en worden vervoerd naar alle lichaamscellen om deze te voorzien van energie. Als er teveel glucose in het bloed zit spreken we van een verhoogde bloedsuikerspiegel of een hyperglycemie, als er te weinig glucose in zit heet dat een hypoglycemie. Beide situaties zijn niet wenselijk.

Insuline en glucagon zorgen er samen voor dat de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde waarden blijft. Deze hormonen worden geproduceerd door de alvleesklier en zorgen voor de aansturing van de verschillende regelmechanismen. Insuline regelt de omzetting van glucose in glycogeen en zorgt ervoor dat glucose door de cellen wordt opgenomen. Glucagon geeft het signaal voor de terug-omzetting van glycogeen in glucose.

Suiker is het meest geraffineerde koolhydraat en bevat erg veel glucosemoleculen waardoor het de glucosespiegel erg snel doet stijgen. Als je suiker gebruikt heb je dus snel insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit gegeven wordt gebruikt om de glycemische index van een voedingsmiddel te bepalen. 

 

Glycemische Index

Eerst geeft men een aantal proef-personen een bepaalde hoeveelheid pure glucose. De snelheid van de stijging in hun bloedsuikerspiegel wordt gemeten en gelijkgesteld met 100. Daarna wordt dit herhaald, maar dan telkens met andere voedingsmiddelen. De glucosewaardes van verschillende voedingsmiddelen zijn uitgezet in de Glycemische Index (GI) en drukt de stijging van de bloedsuikerspiegel uit in verhouding tot de stijging die glucose veroorzaakt, uitgezet in de tijd.

Hoe sneller het eten van de genoemde voedingsmiddelen leidt tot het stijgen van de bloedglucosewaarde, hoe hoger de glycemische index is en hoe sneller je insuline nodig hebt om de zaak te stabiliseren.

In een voorbeeld:

 

Glycemische index


Glucose

Baguette

Aardappelen

Wortelen

Mais

Volkoren cracker

Honing

Watermeloen

Roggebrood

100

95

95

85

75

75

75

70

55


Een product met een GI lager dan 60 zou geschikt zijn voor een diabeet (100 = pure glucose). In bovenstaand voorbeeld zou dan alleen roggebrood geschikt zijn.


Nu is niet alleen de snelheid van opname (Glycemische Index) maar ook de totale hoeveelheid glucose bepalend voor de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. We moeten dus kijken hoeveel koolhydraten per 100 gram er inzitten.

In een voorbeeld:

 


Glycemische Index

Kh per 100 gram

Glucose

Baguette

Aardappelen

Wortelen

Mais

Volkoren cracker

Honing

Watermeloen

Roggebrood

100

95

95

85

75

7

75

70

55

100

55,4

14,8

4,8

15,8

66

81

8,3

45,7


Iets wat wel snel opneembaar is maar waar maar weinig glucose in zit belast natuurlijk minder dan iets wat minder snel opneemt maar waar veel glucose in zit. Uiteindelijk zal iets wat én snel opneembaar is én waar ook nog veel inzit de zaak het meest belasten. Deze waarden zijn uitgezet in de Glycemische Lading.

In een voorbeeld:

 

 

Glycemische Index

Kh per 100 gram

Glycemische Lading

Glucose

Baguette

Aardappelen

Wortelen

Mais

Volkoren cracker

Honing

Watermeloen

Roggebrood

100

95

95

85

75

75

75

70

55

100

55,4

14,8

4,8

15,8

66

81

8,3

45,7

100

52,6

14,1

4,1

11,9

49,5

60,8

6

25,1


Salmeron en Ludwig (1997, 2002-2003) produceerden een onderzoek waaruit bleek dat de waarschijnlijkheid om diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) te ontwikkelen niet zozeer van de Glycemische Index afhangt maar van de Glycemische Lading. Daarbij is, in tegenstelling tot de Gi, de GL wél een goede indicator voor de hoeveelheid insuline die nodig is om de verhoogde glucoseconcentratie in het bloed te normaliseren.


Kijken we naar het nieuwe lijstje dan komen we ook tot een veel logischer indeling:

 

Glycemische Lading

Glucose

Honing

Baguette

Volkoren cracker

Roggebrood

..........................

Aardappelen

Mais

..........................

Watermeloen

Wortelen

100

60,8

52,6

49,5

25,1

............

14

11,9

............

6

4,1


Criteria bij de GL tabel:

Een gezond persoon die er waarde aan hecht nog lang zonder problemen als diabetes type 2 verder te leven doet er goed aan gemiddeld gedurende de dag niet boven een Glycemische Lading van 15 te komen. Een patiënt met diabetes type 2 moet proberen onder de 10 te blijven. Bijzonder is dat er geen énkel fruit boven de 10 uitkomt. Een vrij uitgebreide lijst is te vinden op de websites van Mendosa en de universiteit van Sydney.

Handig om te weten: hoe meer insuline je aanmaakt, hoe meer je de opslag in vetweefsel stimuleert. Suiker is dus dé dikmaker bij uitstek. Insuline is een 'groei' hormoon en je hebt als je suiker eet veel insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Tot slot nog even een nadenkertje: in veel light-producten is vet vervangen door suiker.

Drie keer raden wie daar het allerslankst van wordt......... je bankrekening.


Conclusie:

Ga uitermate voorzichtig om met voedingsmiddelen die lege koolhydraten leveren

Gebruik als koolhydraatbronnen de oerbronnen: groente, fruit, peulvruchten, kiemen

Als je graanproducten wilt gebruiken, neem dan volkoren producten

Gebruik veel vezelstoffen uit groente en fruit, ze verminderen de Gi en dus de GL

Gebruik voldoende gezonde vetten, deze verlagen de Gi dus ook de GL.

 

Bronnen: Rick Gallop: Het Gl-Dieet, Gl-Dieet in de praktijk, Walter Willett: Eat, Drink and Be Healthy -The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating, Simon & Schuster.

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com