Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Wat u altijd al wilde weten over Probiotica


Onderzoek

Voor het eerst zijn er genen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het positieve effect van bepaalde bacteriën op de menselijke gezondheid. Dit is het resulataat van een onderzoek van TI Food and Nutrition, uitgevoerd door NIZO food research, TNO, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen Universiteit en Research Centrun.

In het onderzoek is een belangrijke immuuncel uit het bloed van gezonde proefpersonen in contact gebracht met verschillende typen van het probiotica Lactobacillus Plantarum. Verschillende types van deze melkzuurbacteriën hadden verschillende effecten op de cellen van het immuunsysteem. Sommige bacteriën stimuleerden het immuunsysteen, andere zorgden ervoor dat de cellen het immuunsysteem beter reguleerden.


Etiketten lezen

Specifieke genen stellen probiotica dus in staat om cellen van het immuunsysteem op een positieve manier te beïnvloeden, door stimulatie of door betere regulatie. Deze ontdekking maakt het voor bedrijven makkelijker om goedwerkende probiotica te vervaardigen, en dat is hard nodig. Uit onderzoek blijkt, zo vertelt professor Bruno Pot, onderzoeksdirecteur aan het Instituut Pasteur te Lille: “Hoewel de meeste supplementen een houdbaarheid vermelden van 1 tot 2 jaar, de meeste micro-organismen deze periode niet overleven. In sommige poeders werden zelfs micro-organismen teruggevonden die schadelijk zijn voor de gezondheid.” Om de goede van de slechte te onderscheiden, kan het helpen om de etiketten te bestuderen. Let daarbij op de manier waarop de bacterienamen worden weergegeven: een geslachtsnaam – een soortnaam en een stamnaam of nummer. Bijvoorbeeld: Lactobacillus (geslacht)- Casei (soort)- Shirota (stam) of Lactobacillus (geslacht) – Rhamnosus (soort) – Gorbach & Goldin (stam) of GG ATCC 53103.

Producten met goede bacteriën waarvan de naam niet compleet op de verpakking staat, zijn dus meestal geen echte probiotica. Let dus op als er alleen “Bifidobacteriën” of “Lactobacillen” staat, dit is een onvoldoende aanduiding! Dan gaat het vrijwel altijd om een product waarover onvoldoende onderzoek bestaat. Vaak wordt het laatste deel, de bacteriestam, weggelaten. Zo probeert men mee te liften op de onderzoeken van andere producenten, met andere stammen maar met dezelfde geslachtsnaam.

Goed onderzocht zijn bijvoorbeeld de stammen Lactobacillus Casei Shirota – Lactobacillus Casei Imunitass en Saccharomyces Boulardij.


Strijd in de darmen

Gunstige en ziekmakende bacteriën strijden constant om de macht in onze darmen. Ze vormen een delicaat en voortdurend wijzigend evenwicht. Terwijl mensen gewoonlijk hun leven beginnen met een relatief gezond spijsverteringskanaal, kunnen persoonsgebonden en omgevingsfactoren het aantal gunstige bacteriën enorm verminderen. Tot die factoren mag je enerzijds leeftijd, een levensstijl met veel stress, slechte eetgewoonten, alcoholgebruik en te weinig beweging rekenen en anderzijds een bevalling via keizersnede, chloorhoudend water en ziekte. Ook het gebruik van vele medicijnen zoals antibiotica (in de voedselproductie en in medische behandelingen), bacteriële infecties, reisbacillen en een aantal andere factoren behoren hiertoe.

De invoed van de bovengenoemde factoren laat de ziekmakende of pathogene bacteriën toe om het roer over te nemen, wat op zijn beurt een gezonde darmflora verstoort. Wanneer de verhouding van de goede ten op zichte van de slechte bacteriën uit balans raakt, ontstaan er irritaties zoals gasvorming en/of een opgeblazen gevoel.

Intestinale toxiciteit, constipatie en een slechte opname van voedingsstoffen kunnen zich eveneens voordoen. Als dat evenwicht niet snel wordt hersteld kunnen deze symptomen chronisch worden, wat dan weer het immuunsysteem in gevaar brengt. Een gezonde dikke darm dient dan ook minstens 85% gunstige bacteriën te bevatten om de overbevolking van ziekteveroorzakende micro-organismen zoals E-coli – Salmonella – CI – Perfringens en vele anderen te voorkomen.


Werking van probiotica

Onderzoek toont het belang van supplementering met probiotica aan. Ze versterken het immuunsysteem, produceren antioxidanten, verbeteren de voeding door de verhoogde afbraak en opname van vitaminen, mineralen en aminozuren en ze synthetiseren de B vitaminen die noodzakelijk zijn voor een gezond zenuwstelsel. Ze reduceren gevallen van constipatie en diarree. Ook diarree gelinkt aan kinderziekten, reizigersdiarree en diarree veroorzaakt door het gebruik van antibiotica. Ze kunnen voedselvergiftiging voorkomen en produceren stoffen die kunnen bijdragen aan een gezond cholesterol level, de stabilisering van de bloedsuikerspiegel, de conditie van de huid en het behoud van gezonde botten.

Probiotica worden ook aanbevolen tegen schimmel- en gistinfecties zoals candida, omdat ze grote gezonde populaties gunstige bacteriën produceren die de strijd aanbinden met de schadelijke gisten die zich in de darm proberen te vestigen.

Probiotica zijn ook essentiël in de behandeling van spruw, vaginale gistinfecties en atleetvoet.


Houdbaarheid

Probiotica zijn gevoelig voor warmte en vocht. Er zijn weinig fabrikanten die de levensvatbaarheid van de probiotica kunnen garanderen. We mogen veronderstellen dat er zich een vermindering van 2% tot 4% per maand voordoet , mits het product koel wordt bewaard. Zo zal bijvoorbeeld na 12 maanden een capsule met 30 miljard levende cellen, tegen een vermindering van 2% per maand, nog steeds 23,5 miljard levende cellen bevatten.

Beschadigde of niet werkzame bacteriën zijn niet meegerekend in de telling. Als een ingekapseld product gedurende dertig dagen op kamertemperatuur wordt bewaard zal het aan tal bacteriën met 20 tot 40% verminderen. Bij een ongekoeld tabletproduct mag een vermindering van 25% worden verwacht.


Hoofdgroepen Probiotica

Lactobacillae en Bifidobacterium vormen de hoofdgroepen van de probiotica die in de dikke en de dunne darm worden aangetroffen. Ze liggen aan de basis van een gezond evenwicht in de ingewanden. Beide produceren ze organische verbindingen die de zuurtegraad van het darmstelsel verhogen en zo de reproductie van ziektekiemen verhinderen. Ze produceren eveneens substanties die als een natuurlijke antibiotica fungeren en ongewenste micro-organismen doden. We zetten hier de belangrijkste even op een rijtje.


De Lactobacillae Groep

Lactobacillus acidophilus

Dit is een van de belangrijkste mico-organismen die men in de dunne darm aantreft.

L.acidophilus produceert zowel melkzuur dat overmatige gistgroei verhindert, als de natuurlijke antibiotica die de immuniteitsfuncties versterken.

Het is bewezen dat L.Acidophilus de groei van pathogene bacteriën zoals Salmonella, Shigella, S.faecalis en E.colli verhindert.

Bovendien hebben studies aangetoond dat acidophilus doeltreffend is in de vermindering van lactose-intolerantie en de versterking van het immuunsysteem, evenals in de regulering van het cholesterolgehalte en het risico op kanker.


Lactobacillus bulgaricus

Dit is een bacteriestam die zijn oorsprong vindt in zuivelproducten.

De zich niet hechtende (tranciente) bacteriestam vervult op zijn weg door het spijsverterings-kanaal een belangrijke beschermingsfunctie.

Van oudsher treft men L.bulgaricus samen met S.thermophilus in yoghurt aan.

De resultaten van meerdere studies geven aan dat L.bulgaricus interferon produceert. Interferon is een substantie die de natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en ziekten verbetert. Aanvullende studies hebben eveneens de positieve invloed van L.bulgaricus bij acute diarree en lactosegevoeligheid aangetoond.


Lactobacillus casei

Dit is een bacterie die gewoonlijk wordt gebruikt bij de melkfermentatie en die op natuurlijke wijze voorkomt in de mond en het spijsverteringskanaal.

L.casei breekt koolhydraten af en verhindert de groei van pathogene en rottingsbacteriën in de dunne darm.

L.casei wordt bestudeerd wegens zijn antimicrobiële effecten, zijn doeltreffendheid tegen kankercellen en zijn rol in cellulaire immuniteit.

Het is ook aangetoond dat het helpt bij de behandeling van diarree, verooroorzaakt door antibiotica en virussen.


Lactobacillus plantarum

Dit is een andere belangrijke speler in het spijsverteringskanaal.

Deze bacteriestam van plantaardige oorsprong scheidt lactoline af.

Dit volledig van nature voorkomend antibioticum bezit heilzame antimicrobiële werkingen.

Daarom is het probioticum L.plantarum zo doeltreffend tegen allergieën, kanker en het prikkelbare darmsyndroom.


Lactobacillus rhamnosus

Dit is een van de belangrijkste probiotische stammen die bijdraagt aan de gezondheid van een volwassen persoon.

Deze stam bevindt zich in het spijsverteringskanaal van de mond tot de dunne darm, en hoofdzakelijk in de dunne darm en het vaginale stelsel.

L.rhamnosus is dan ook bijzonder heilzaam bij het bestrijden van infecties van het vaginale- en urinestelsel.

L.rhamnosus heeft een hoge resistentie tegen galzouten en maagzuur. Daardoor vermenigvuldigt zij zich gemakkelijk en is zij overvloedig aanwezig in het spijsverteringsstelsel.

Omdat L.rhamnosus de darmwandcellen stimuleert om slijm te produceren, biedt zij bescherming tegen de invasie van schadelijke micro-organismen. Die slijmerige laag verhindert ook dat toxines het bloed bereiken en zort voor een uitstekende controle over rottingsbacteriën en houdt effectief ziekteveroorzakende pathogenen tegen.

L.rhamnosus is een van de meest intensief bestudeerde probiotische stammen.


Lactobacillus salivarius

Deze treft men aan in de mond en de dunne darm.

Het is aangetoond dat deze bacterie effectief is tegen bloedend tandvlees, tandbederf, slechte adem, mondspruw en kankerzweren.

L.salivarius produceert vitamine B, enzymen en melkzuur.

Zij breekt proteïnen af en heeft sterk bacteriologische effecten die klinisch zijn aangetoond.


De Bifidobacterium groep

Bifidobacterium bifidum

Deze treft men in de eerste plaats aan in de dikke darm.

Als een producent van B vitaminen helpt B.bifidum het lichaam om het spijsverteringsproces tot een goed einde te brengen, meer bepaald bij de opname van calcium, ijzer en magnesium.

Maar B.bifidum staat ook in voor de opname van andere vitaminen en mineralen.

B.bifidum produceert melkzuren en azijnzuren, die de intestinale zuurtegraad (pH) verlagen en verhinderen dat ongunstige bacteriën in aantal toenemen.

Recente studies toonden eerder aan dat B.bifidum acute diarree bij zuigelingen kan voorkomen of verminderen.

Ze zijn verder heilzaam bij de behandeling van darmontstekingen.

Men stelt vast dat als senioren regelmatig B.bifidum gebruiken, zij kunnen rekenen op een snellere verbetering van immunologische- en ontstekingsreacties.


Bifidobacterium breve

Deze infiltreert in de dikke darm.

Het is een producent van melk- en azijnzuren, die de groei van ongewenste bacteriën tegenhouden.

Zij versterkt niet alleen de immunologische reacties tegen uiteenlopende ziekteverwekkende (pathogene) antigenen, maar het is ook bewezen dat het de groei van bacteriën die zweren veroorzaken bedwingt.

Recentere studies lieten zien dat B.breve heel doeltreffend kan zijn voor zuigelingen omdat zij de onvolgroeide darm gemakkelijk binnendringt.

Bifidobacterium breve wordt ook geassocieerd met een betere gewichtstoename bij zuigelingen met een te laag geboortegewicht.


Bifidobacteruim infantis

Dit is het belangrijkste micro-organisme in de dikke darm van kinderen.

Bij de behandeling van acute diarree mag B.infantis gezien worden als een bijkomende therapie die in veel gevallen bijzonder welkom kan zijn.

Een bacteriedodende werking werdt waargenomen tegen pathogenen zoals Clostridia, salmonella en Shigella.

Het is bewezen dat B.infantis de productie van immunteitsregulerende werkzame stoffen (agens) stimuleert.


Bifidobacterium longum

Deze koloniseert het spijsverteringskanaal in enorme hoeveelheden.

Zij verhindert op een directe wijze de invasie van ziekteverwekkende en rottingsbacteriën.

B.longum breekt galzouten af, helpt de vitaminen van het B complex te synthetiseren en stimuleert het immuunsysteem door zijn werking op immunoglobuline A (IgA).

Daarnaast produceert B.longum melkzuren en azijnzuren die de intestinale pH verlagen en de groei van ongewenste bacteriën verhinderen.

In klinische studies is vastgesteld dat B.longum de vertering van lactose verbetert en constipatie vermindert.

De resultaten lijken gunstig bij de bestudering van de mogelijk kankerpreventieve werking van deze probiotica.


Dit artikel geeft u hopelijk een beter inzicht in de geheimen van de probiotica.

Bron: BeyondMedicine.

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com