Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

De voordelen van Maca

- Het middel tegen hormonale problemen

- De uithoudingsvermogen verbeteraar

- De hongerstiller

- De geheugen verbeteraar.


Werking van Maca in ons lichaam.

 • Toename van de vruchtbaarheid

 • Werkt hongerstillend en verbetert de balans spieren/vet.

 • Verhoging van het libido

 • Ondersteunt de bijnierfunctie

 • Verzacht het PMS (premenstrueel syndroom)

 • Versterking van de botdichtheid, effect bij osteoporose 

 • Versterking van het immuunsysteem

 • Tegengaan van bloedarmoede

 • Gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen

 • Sterke antikanker-werking (sothiocyanaten)


Maca is een adaptogeen. Adaptogenen of tonica zorgen ervoor dat het lichaam zich makkelijk aanpast aan wisselende omstandigheden. Adaptogenen zijn natuurlijke anti-stressmiddelen zonder echter een kalmerende werking te hebben. Integendeel verhogen zij het prestatievermogen omdat ze ons in staat stellen ons beter aan te passen aan veranderingen.


Maca is een 100% natuurlijk voedingssupplement

Maca is een 100% natuurlijk voedingssupplement; het verbetert het aanpassingsvermogen van het lichaam. Het speelt in op de specifieke behoeftes van een lichaam naargelang de ouderdom en het geslacht van de persoon die Maca neemt. Maca vult als het ware de lege schappen op in ons lichaam.

Er worden verschillende variëteiten op de markt gebracht, zoals naast zelfs synthetische, ook soorten uit lager gelegen streken in Bolivia en Chili. Echter alleen de organische Macavariant Lepidium peruvianum Chacón afkomstig van een bodem op grote hoogte (vanaf 3.000 meter) en rijk aan mineralen beschikt over alle nutriënten en alkaloïden verantwoordelijk voor de helende effecten die al millennia lang aan Maca worden toegeschreven.


MACA bestellen...KLIK HIER!


Over Maca:

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas dat op grote hoogte, tussen 3.000 en 4.500 meter boven zeeniveau, in de Peruaanse Andes groeit. Maca is de enige eetbare plant dat op deze plaatsen overleeft, omdat het er ‘s nachts erg koud wordt en de zon er overdag onverbiddelijk warm kan zijn.


De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen. Maca is gerelateerd aan de familie van de koolsoorten. Ook zijn kleur lijkt op die van de aardappel. Van vorm lijkt hij op een grote radijs. Maca heeft een zoete smaak die het meest lijkt op caramel. In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd. Peruvianen maken koekjes, taarten, chips en drankjes met Maca. Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogd, verwerkt in capsules of gegelatiniseerd. Gedroogd kan de plant makkelijk zeven jaar bewaard worden.


Maca is niet alleen voedzaam, maar beschikt ook over belangrijke gunstige eigenschappen. Wat dit betreft wordt de plant van oudsher vooral toegepast wegens de energie opwekkende werking en de positieve invloed op het seksuele functioneren en de vruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen. De vruchtbaarheid bevorderende eigenschappen van maca zijn te danken aan de aanwezigheid van bepaalde alkaloïden. Deze alkaloïden bevorderen niet alleen de werking van de geslachtsklieren, maar hebben tevens een optimaliserend effect op andere zgn. endocriene organen (organen die hormonen afgeven in de bloedbaan). Zo wordt aangenomen dat de al eeuwenlang bekende energie opwekkende en vitaliserende eigenschappen van maca in belangrijke mate zijn te danken aan bevordering van de bijnierfunctie. Goed werkende bijnieren zorgen tevens voor een optimale afgifte van geslachtshormonen. Dit is belangrijk als op oudere leeftijd de oestrogeenproductie door de eierstokken afneemt.


Geschiedenis van Maca:

Maca wordt al 5.000 jaar gebruikt door de plaatselijke bevolking van de Peruviaanse hoogplateaus als hoogwaardige voedingsbron. Ook bij de Inca’s, een zeer goed georganiseerde en ontwikkelde Peruviaanse beschaving, stond Maca bekend om zijn ondersteunende invloed. Vóór de strijd zouden de Incakrijgers Maca gegeten hebben als extra krachtbron. Ook de boodschappers en de koeriers, die enorme afstanden moesten afleggen door het Incarijk, kregen Maca van de Incakoning.


Door hun veroveringsdrang op het Zuid-Amerikaanse continent, kwamen ook de Spanjaarden met Maca in aanraking. De Spanjaarden kregen van de lokale bevolking de raad om hun paarden Maca te geven vanwege de positieve invloed op uithoudingsvermogen en vruchtbaarheid, die aan Maca werd toegeschreven. De conquistadores waren zo onder de indruk van de positieve invloed van Maca, dat ze daarna zelfs hun belastingen in kilo’s Maca die naar het thuisland geëxporteerd werden.


Want ook in het oude Spanje werden aan Maca de volgende kwaliteiten toegeschreven: verbetering van geheugen, uithoudingsvermogen en seksuele activiteit. Uiteindelijk geraakte Maca in Europa in de vergetelheid. Alleen in de Peruviaanse Andes bleef men Maca gebruiken.


De potentie ondersteunende wortel was tot een paar jaar geleden enkel nog te koop op de lokale markten van de Andes. Maca werd herontdekt in de zestiger en tachtiger jaren van de twintigste eeuw door plantkundig onderzoek naar ‘de verloren gewassen van de Andes’. Eén van deze verloren gewassen was Maca. Vandaag groeit de populariteit van Maca zeer sterk. Steeds meer  mensen ontdekken de positieve invloed van Maca op energie, libido en seksuele prestaties


Werking van Maca

Diverse onderzoekers met naamgeefster Gloria Chacón de Popivici in een baanbrekende hoofdrol hebben in de afgelopen veertig jaar de van oudsher bekende nutritionele eigenschappen en medicinale effecten op het gebied van vruchtbaarheid en vitaliteit wetenschappelijk bevestigd. De positieve werking op stemming en geheugen is nog niet nader onder de loep genomen.


In haar experimenten met twee groepen ratten waarvan de ene Macapoeder kreeg en de andere alleen de vier alkaloïden uit de wortelknol vond Chacón al binnen 72 uur resultaat: ten opzichte van de controlegroep vertoonden de mannetjes van beide Macagroepen een grotere spermaproductie en -motiliteit, terwijl bij de vrouwtjes meervoudige eifollikels aan het rijpen waren. Op grond van verder onderzoek concludeerde zij dat het de alkaloïden uit de plant zijn die het lichaam via de hypothalamus-hypofyse-as beïnvloeden. Dit verklaart het geslachtsspecifieke effect en tevens waarom de werking zich bij mensen niet beperkt tot de ovaria en testes, maar ook geldt voor de bijnieren met als resultaat een gevoel van meer energie en vitaliteit, de pancreas en de schildklier.


Deepak Chopra beschrijft in zijn boek ‘Quantum Healing’ hoe door het lichaam zelf geproduceerde stoffen een inherente intelligentie bezitten, een kwaliteit die in van buiten toegevoegde stoffen ontbreekt. In dit licht bezien bezit Maca een overduidelijke toegevoegde waarde, die door de ervaringen van verschillende artsen wordt onderschreven.

De Amerikaanse arts dr. Gabriel Cousens prefereert Maca boven hormoonvervangende therapieën (HRT) met bijvoorbeeld DHEA, pregnenolone, of fyto-oestrogenen. Hij stelt:


Maca is een gebalanceerd antwoord op de effecten van een ouder wordend endocrien systeem. HRT doet de capaciteit van de endocriene klieren om hormonen te produceren afnemen; dit werkt veroudering van het lichaam juist in de hand.”

Dr. Garry Gordon, oprichter van the American College of Advanced Longevity in Chicago, gaat nog een stapje verder en noemt Maca een middel tegen veroudering. Hij legt een verband tussen seksuele activiteit en ouderdom. In zijn visie blijkt de mate van seksuele activiteit een betrouwbaar markeerpunt in het ouder worden van een individu:


Ik heb ontdekt dat mensen met nog maar weinig of in het geheel geen seksuele activiteit meer, veel eerder sterven. Met andere woorden: ik ben ervan overtuigd dat mensen die tweemaal per week seks hebben een langer leven is beschoren”.

Verder ziet hij een belangrijke rol voor Maca weggelegd in de bestrijding van de wereldwijde afname in spermakwaliteit en de problemen met sekshormonen.


Vrouwen, mannen en sport

Voor vrouwen wordt Maca toegepast bij symptomen van menopauze, voor verhoging van de vruchtbaarheid, als stimulans voor seksuele activiteit, bij vermoeidheid, ter verbetering van het uithoudingsvermogen en PMS (premenstruele problemen). De meeste vrouwen voelen al binnen twee dagen tot een week verbetering. De vrouwen van Peru beginnen met het gebruik van Maca vanaf hun derde levensjaar. Tot op hoge leeftijd zijn ze krachtig en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Menopauzeverschijnselen, zoals opvliegers, droogte van de vagina of geheugenproblemen, kennen ze haast niet.


Dr. Hugo Malespina, cardioloog in Lima, werkt al enige jaren met Maca. Hij zegt:


Vrouwen adviseer ik altijd Maca te nemen nog voor de menopauze begint. Wat HRT betreft, exogene behandeling met hormonen doet het eigen systeem atrofiëren. Doordat Maca de organen van de interne secretie reguleert, is deze stof zeer effectief in de behandeling van peri- en postmenopauzale klachten zelfs indien deze zijn ontstaan na operatieve verwijdering van baarmoeder en/of eierstokken.” Een van mijn patiëntes die na de verwijdering van haar baarmoeder enige tijd een HRT-protocol had gevolgd, kreeg last van opvliegers. Haar serum-oestradiolniveau bleek tot 15 te zijn gedaald. Binnen twee maanden na de volledige overstap op Maca was die waarde gestegen tot 75! Maca stelde haar bijnieren in staat genoeg hormonen te produceren om de symptomen te doen wegvallen.” Ik heb bovendien een gunstig effect van Maca op osteoporose gezien. De toename in de botdichtheid is mede toe te schrijven aan de aanwezigheid in Maca van opneembaar calcium, magnesium en silicium, mineralen belangrijk voor het botmetabolisme”.

Voor mannen wordt Maca succesvol ingezet ter verbetering van energie, sportprestaties, uithoudingsvermogen, impotentie, erectiele disfunctie, mannelijke overgang, hormoonbalans, testosteronniveaus en als afrodisiacum. Burton Goldberg, auteur van het boek ‘An Alternative Medicine Definitive Guide to Cancer’ zegt:


Ik ben 72 jaar oud, Maca heeft de klok van mijn seksleven 25 jaar teruggezet!.”

Artsen die in hun eigen lichaam de positieve effecten ervan hebben ervaren, zoals dr. Gary Gordon (“Met Maca heb ik persoonlijk een verbetering in de erectiele weefsels ervaren”), schrijven Maca met veel plezier voor aan hun mannelijke patiënten.


Samen met de Peruaanse artsen Calderon en Gironda deed Chacón onderzoek onder lokale kinderen met aandachts- en concentratiestoornissen. Maca bleek hen van hun symptomen te bevrijden en bovendien meer alert en rustig te maken.


Om hun uithoudingsvermogen en energie te verbeteren, maakte de hoofdtrainer van een Amerikaans baseballteam Maca integraal onderdeel van het dieet van zijn spelers, nadat hij bij zichzelf had ontdekt dat de stof zijn energie en uithoudingsvermogen ondersteunde. Atleten merken overigens al binnen een uur het verschil op en leveren betere prestaties


MACA bestellen...KLIK HIER!


Eigenschappen Maca:

Onderzoek toont aan dat::

 • Maca het seksuele functioneren verbetert;

 • Maca libido- en potentiestoornissen verbetert;

 • Maca vrouwelijke vruchtbaarheid, en productie van mannelijke zaadvloeistof verhoogt;

 • Maca een energiebron is vrij van vet: dieren gevoed met Maca wegen even zwaar als dieren gevoed met andere producten. De ‘Macagroep’ is echter beduidend actiever en energieker;

 • De jongen van ‘Macamoeders’ een hoger geboortegewicht hebben;

 • Maca in kinderen en volwassenen osteomalacie (rachitis, Engelse ziekte) tegengaat;

 • Maca de fysieke en intellectuele capaciteiten revitaliseert;

 • Maca effectief is tegen vroegtijdige ouderdom en energieverlies vanuit organische zwakte;

 • Maca de botdichtheid verbetert;

 • Maca controle houdt op verschillende vormen van bloedarmoede


Voedingswaarde:

De hoge voedingswaarde van Maca komt voort uit het feit dat de plant 59% koolhydraten, 14% eiwitten, 9% vezels en 2% lipiden bevat.


Andere componenten vormen de resterende 16%.

Hieronder de werkzame bestanddelen:


 • 4 alkaloïden, macaïne 1 t/m 4 genoemd. Deze activeren het calcitonine hormoon dat onder meer het calcium en fosfor metabolisme reguleert.

   

 • Maca blijkt over de volgende aminozuren te beschikken: asparaginezuur, glutaminezuur, serine, histidine, glycine, threonine, cystine, lysine alanine, arginine, tyrosine, fenylalanine, valine, methionine, isoleucine, tryptofaan, proline, hoproline en sarcosine. Lysine en arginine hebben effect op zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid.

   

 • Aan de sterolen en Lysine in Maca wordt teven het oplossen en verminderen van menopauze klachten en het verbeteren van de vrouwelijke vruchtbaarheid toegeschreven.

   

 • De isothiocyanaten, in het bijzonder menthoxybenzyl, hebben effect op de reproductieve hormoonprocessen.

   

 • De aanwezige frucose bestrijdt vermoeidheid en wordt daarnaast gebruikt om de spermatozoïden van energie te voorzien.

   

Het Voedingsinstituut in Lima, Peru, stelde in 1979 vast dat Maca rijk is aan de volgende mineralen:

 • een ruime hoeveelheid calcium, magnesium en kalium.

 • daarnaast ijzer, silica en sporen van jodium, mangaan, zink, koper en natrium;

 • Verder bevat Maca een aantal vitamines: B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en C (ascorbinezuur);


Voedingswaarde gedroogde Maca (gemiddelde per  10 gram )

Component

per 10 g


Amino Acids

per 10 g


Minerals

per 10 g

Protein

1–1.4 g


Alanine

63.1 mg


Calcium

25 mg

Carbohydrates

6–7.5 g


Arginine

99.4 mg


Copper

0.6 mg

Fats (lipids)

220 mg


Aspartic acid

91.7 mg


Iron

1.5 mg

Fiber

850 mg


Glutamic acid

156.5 mg


Iodine

52 mcg

Ash

490 mg


Glycine

68.3 mg


Manganese

80 mcg

Sterols

5–10 mg


Histidine

41.9 mg


Potassium

205 mg

Calories

32.5


HO-Proline

26.0 mg


Sodium

1.9 mg
Isoleucine

47.4 mg


Zinc

380 mcg
Leucine

91.0 mg
Vitamins

per 10 g


Lysine

54.5 mg


Fats/Lipids

per 10 g

B2

39 mcg


Methionine

28.0 mg


Linoleic

72 mcg

B6

114 mcg


Phenylalanine

55.3 mg


Palmitic

52 mcg

C

28.6 mg


Proline

0.5 mg


Oleic

24.5 mcg

Niacin

565 mcg


Sarcosine

0.7 mgSerine

50.4 mgThreonine

33.1 mgTryptophan

4.9 mgTyrosine

30.6 mgValine

79.3 mg


Een in 1981 uitgevoerde chemische analyse toonde de aanwezigheid aan van biologische actieve aromatische isothiocyanaten in Maca. Isothiocyanaten worden, hoewel de medische wetenschap het niet kan onderbouwen, een verminderde kans op kanker toegeschreven.

Bron: Vitanza HQ,

Seniorennet.be


Geraadpleegde literatuur

 • Dini A, Migliuolo G, Rastrelli L, Saturnino P, Schettino O: ‘Chemical composition of Lepidium meyenii’ in: Food Chemistry 49; London, 1994.

 • Chacón G: ‘Estudio fitoquímico de Lepidium meyenii Walp’; Thesis, Universidad Nacional Mayor San Marcos, Lima, 1962.

 • Espinoza CL, Poma IP: ‘Determinación de amino ácidos esenciales de la maca (Lepidium meyenii) y elaboración de una mezcla protéica a base de alimentos andinos’; Thesis, Universidad Nacional del Centro del Perú, Huancayo, 1995.

 • Maca, ginseng andino’ in: Fitomédica, Madrid, 1998.

 • Garró V: ‘Nuevo sistema de solventes para cromatografía de aminoácidos y participación cuantitativa de L-valina y L-metionina’; Doctoral Thesis, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, 1972.

 • Garró V, León E, Julca TB: ‘Extracción, separación e identificación por cromatografía de alcaloides de Lepidium meyenii Walp (Maka)’; Instituto de Química Orgánica Aplicada a la Farmacia, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, VI Congreso Peruano de Farmacia y Bioquimíca, October, 1993.

 • Johns TA: ‘Ethnobotany and phytochemistry of Tropaeolum Tuberosum and Lepidium Meyenii from Andean South America’; Ph.D. Thesis, The University of British Columbia, Canada, 1980.

 • Obregón L: ‘Maca, Planta medicinal y nutritivo del Perú’; Instituto de Fitoterapia Americana, Lima, Peru, 1998.


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com