Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Curcumine probaat middel tegen zenuwpijnen

Zenuwpijnen zoals carpale-tunnelsyndroom en lagerugpijn (lumbago, hernia of lumbaire kanaalstenosis), kunnen goed behandeld worden met een combinatie van liponzuur (400 mg) en curcumine (40 mg als fytosoom) waaraan 4 mg piperine is toegevoegd. Intensiteit van de pijn wordt met twee derde verminderd, terwijl medicatiegebruik (NSAID) met 40 % daalde. De effecten gingen al van kracht na acht weken therapie. Liponzuur alleen werd ook uitgetest, maar dat gaf geen significant resultaat, mogelijk omwille van de korte duur van de studie.

Curcumine heeft een lage biobeschikbaarheid, en twee trucs werden bedacht om dit te compenseren. Door fosfolipiden als drager te gebruiken ('fytosomen'), kunnen bepaalde polyfenolen gemakkelijker binnengesmokkeld worden in het lichaam. Piperine, een stof uit zwarte peper, remt de omzetting van curcumine in de lever, zodat curcumine beter in het lichaam verspreid wordt.

Referenties:

Di Pierro F, Settembre R. Safety and efficacy of an add-on therapy with curcumin phytosome and piperine and/or lipoic acid in subjects with a diagnosis of peripheral neuropathy treated with dexibuprofen. Journal of Pain Research 2013:6 497–503

Bron: www.ata.nl


Kurkuma en Alzheimer

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine. Inname samen met warme melk werd aanbevolen.

Bij alle patiënten had geelwortel een opmerkelijk effect: na een jaar konden ze hun familieleden terug herkennen. De ziekte leek zich te stabiliseren en bij één patiënt werd zelfs een toename van de MMSE-score vastgesteld.

Hun inspiratie voor deze test kwam niet alleen vanuit de enorme hoeveelheid aan onderzoeksgegevens rond alzheimer en kurkuma, maar kwam ook vanuit ayurvedische hoek. De ayurveda gebruikte kurkuma als bloedzuiverend middel en schreef het samen met warme melk voor. Blijkbaar wisten artsen duizenden jaren geleden al dat melk de absorptie van de actieve bestanddelen uit kurkuma bevordert.


Referenties: 

Hishikawa N, Takahashi Y et al. Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct;33(4):499-504.

Bron: www.ata.nl


Levenskrachtige kruiden

Wordt het misschien tijd om de tabletjes van de dokter te verruilen voor een theelepel kurkuma, een snufje kaneel, wat gember, een chilipepertje of een draadje saffraan?

Halverwege de middag kreeg Ellen Ryan altijd een dip. Ryan woont in Maine, in het noordoosten van Amerika en is zeer actief betrokken bij sociale en maatschappelijke kwesties in haar gemeenschap. ’s Middags was ze altijd uitgeteld. Dan at ze een reep chocola of een handvol snoep om de rest van de dag door te komen. ‘Maar ik ben tweeënvijftig,’ zegt Ryan, ‘en het wordt steeds moeilijker om dat soort caloriebommetjes weer weg te werken.’

Een vriendin zei haar bij een bepaald kwaaltje dat kaneel helpt. Ryan besloot dat eens te proberen en nam iedere ochtend twee capsules van 500 milligram. ‘Ik merkte het meteen’, vertelt Ryan. ‘Mijn behoefte aan chocola verdween en ik heb nu ’s middags niet meer zo’n dip. Ik ben niet bij een arts geweest, ik weet alleen dat kaneel niet duur is, gemakkelijk is in te nemen en de dip voorkomt.’

Ryans ervaringen worden bevestigd door klinisch onderzoek. Dagelijks een halve theelepel kaneel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel bij volwassenen met Type-2-diabetes daalt, zo blijkt uit een onderzoek onder zestig proefpersonen dat is uitgevoerd aan de NWFP Landbouwuniversiteit in Peshawar in Pakistan en in 2003 gepubliceerd is in Diabetes Care. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ook het cholesterolgehalte dankzij kaneel daalt.

Al eeuwenlang worden overal ter wereld geneeskrachtige kruiden gebruikt, maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat specerijen helpen tegen ontstekingen, het immuunsysteem kunnen activeren, bacteriën en virussen kunnen doden en zelfs kankercellen ertoe kunnen aanzetten zichzelf te vernietigen. Het gaat in de meeste gevallen om voorlopig onderzoek, maar het lijkt erop dat bepaalde stoffen in specerijen tegen veel ziekten helpen, van Alzheimer en kanker tot depressiviteit en diabetes. Hier volgt een overzicht van de potentiële geneesmiddelen die in uw kruidenrek verstopt zitten.

Kurkuma: Aspirine van Azië

Dit vrolijk geeloranje poeder, een vast ingrediënt in Indiase curry’s, is misschien wel de meest geneeskrachtige specerij. Het is ook bekend onder de naam geelwortel of koenjit.  Er bestaan ruim honderd soorten en meer dan 30 variaties van de cilindervormige knol (wortelstok). Botanisch is het gerelateerd aan gember (Zingiber officinale).

Kurkuma wordt ook wel de plantaardige aspirine en plantaardig bijnierschorshormoon van Azië genoemd, waar het kruid al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunst wordt toegepast om wonden te helen en ontstekingsziekten als artritis en nog een tiental andere aandoeningen te behandelen. Kurkuma wordt gemaakt van de verpulverde wortel van een tropische plant die nauw verwant is met gember. Het poeder bevat kurkumine, een sterke ontstekingsremmer en antioxidant die bovendien niet giftig is. Geelwortek wordt in de Ayurvedische geneeskunde als ondersteunende therapie gebruikt bij weefselbeschadigingen, weefselirritatie, microbiële infecties, koortsen, allergieën, sinusitis, gastritis, colitis, hepatitis, nierziekten, artritis, dermatitis, aderontstekingen, tuberculose en auto-immuunproblemen.

Traditionele genezers wisten al lang dat het verse sap van de wortel zwelling vermindert bij verwondingen, blauwe plekken en insectenbeten, dat het gedroogde poeder parasieten doodt en reumatische pijnen verzacht.

Onderzoek begint nu ook aan te tonen dat kurkuma waardevol zou kunnen zijn bij de behandeling van kanker. Curcumine, een van de actieve componenten in geelwortel, is volgens Joseph Pizzorno, N.D., president of Bastyr University, bruikbaar in de preventie van kanker. Dit vanwege het vermogen om krachtige carcinogenen, zoals benzopyrene, te remmen door zowel het niveau van geactiveerde carcinogenen te verlagen, als de hoeveelheid carcinogenen die ontgift worden door de lever te verhogen. Maar er is ook aangetoond dat curcumine ALLE kenmerken van kanker remt, zoals: weerbaarheid tegen apoptose (celdood), oneindig celdeelpotentieel, vorming van nieuwe vaten (angiogenese), weefselinvasie en metastasering, eigen huishouding van groeifactoren en ongevoeligheid jegens anti-groeisignalen.

Onlangs hebben wetenschappers hoopgevende aanwijzingen gevonden voor de mogelijke werkzaamheid van kurkumine bij het voorkomen en genezen van Alzheimer en kanker. Onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA), die Alzheimer bij muizen bestuderen, meldden dat de hersenen van dieren die kurkumine kregen tot tachtig procent minder van de bij Alzheimer gebruikelijke eiwitplaque vertoonden dan muizen die hun gewone voedsel hadden gekregen. De abnormale ophoping van eiwitten in plaques wordt als de oorzaak van Alzheimer beschouwd. Later ontdekten onderzoekers aan de UCLA, Harvard en in Japan dat kurkumine Alzheimer op verschillende manieren aanpakt. Ten eerste gaat kurkumine een sterke verbinding aan met het eiwit bèta-amyloïde, dat een rol speelt bij Alzheimer, waardoor plaquevorming van eiwitten in de hersenen wordt voorkomen. Ten tweede kan kurkumine dankzij dit vermogen de plaques afbreken. En op de derde plaats vermindert kurkumine oxidatieschade en ontstekingen in de hersenen, die aan het ziekteproces bijdragen.

Het is nog te vroeg om te stellen dat kurkumine Alzheimer kan voorkomen of genezen, zegt Sally Frautschy van het Alzheimersonderzoekslaboratorium van UCLA. ‘De diermodellen zijn geen exacte modellen voor Alzheimer. Daarom moet ditzelfde onderzoek ook nog onder mensen worden gedaan’, vertelt ze. Frautschy voegt eraan toe dat een team van UCLA onder leiding van John Ringman en Jeffrey Cummings onlangs een voorlopige klinische proef heeft afgerond en dat de onderzoekers op dit moment de uitkomsten bestuderen.

Een ander probleem is een vorm van kurkumine te vinden die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, want het poeder is niet goed oplosbaar in water. In India krijgt men zijn kurkumine echter al eeuwenlang binnen door kurkuma te bereiden in ghee (geklaarde boter). Het poeder is wel oplosbaar vet en kan zo door het lichaam worden opgenomen.

Indiërs kennen het laagste aantal gevallen van Alzheimer dat ooit is vermeld, volgens een onderzoek uit 2001 onder leiding van Vijay Chandra van de Faculteit voor volksgezondheid van de Universiteit van PittsburghZou het relatief kleine aantal gevallen van Alzheimer in India een genetische oorzaak hebben? Het is best mogelijk dat genen een rol spelen, maar ook een onderzoek van Tze-Pin Ng en zijn collega’s van de Nationale Universiteit van Singapore wijst in de richting van een kurkumarijk dieet. Uit een onderzoek onder 1010 zestigplussers zonder dementie bleek dat degenen die ‘af en toe’ en ‘vaak tot zeer vaak’ kerriegerechten aten, hoger scoorden bij testen van mentale prestaties dan degenen die zelden of nooit kerrie aten. Ng, wiens onderzoek in 2006 in de American Journal of Epidemiology is gepubliceerd, merkt daarbij op dat de gele kerrie waar veel kurkuma in zit, het meest gangbaar is in Singapore.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat kurkumine ook tegen veel vormen van kanker kan helpen, aldus Bharat Aggarwal, docent kankergeneeskunde aan het M.D. Anderson Kankercentrum van de Universiteit van Texas in Houston. Hij en zijn collega’s melden dat kurkumine de meeste mechanismen waardoor prostaatkankercellen leven en groeien blokkeert. Daarnaast hebben ze een lijst opgesteld van bijna veertig dieronderzoeken die erop wijzen dat kurkumine mogelijk een beschermende werking heeft tegen veelvoorkomende vormen van kanker, waaronder borst-, darm-, long-, prostaat-, en huidkanker.

De mogelijkheden zijn legio’, zegt Aggarwal en hij merkt op dat kleine klinische studies gaande zijn om kurkumine te onderzoeken bij de behandeling van colorectale kanker en multipel myeloom. ‘Kurkumine onderdrukt de meeste biochemische wegen die naar ontsteking leiden – plus 98 procent van alle aandoeningen ten gevolge van disregulatie door ontstekingen.’ Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkumine waarschijnlijk een moleculaire ‘meesterschakeling’ blokkeert die verantwoordelijk is voor ontsteking en veel andere processen, waaronder de groei van tumorcellen.

Ook worden er kleine klinische proeven gedaan om een duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden om met kurkumine Alzheimer, kanker en andere ziekten te bestrijden. Misschien moeten we, in afwachting van de resultaten, uit voorzorg wat kurkuma bij de gefruite uien en knoflook strooien? En zo ja, hoeveel?

Het is onvoorstelbaar dat er tot nu toe niets gedaan wordt met een middel waarvan inmiddels in meer dan 1000 wetenschappelijke studies is aangetoond dat het tegen kanker werkt en dat voor een paar euro overal verkrijgbaar is. Het probleem is dat het bij orale inname in de maag en darmen wordt omgezet naar een biologisch inactieve stof. Om een tumor effectief te bestrijden zou men er dagelijks zeer grote hoeveelheden van moeten eten. Men zoekt nu dus naar een mannier om o.a. kanker te bestrijden met de actieve vorm van kurkumine in een toedieningsvorm van de actieve stof die wel zijn werkzaamheid behoud in het spijsverteringskanaal.

Kurkumine heeft ook een beschermend effect op gezonde cellen en het immuunsysteem. In tegenstelling tot chemotherapie doodt het alleen kankercellen en beschermt het de gezonde cellen.

De muizen in Frautschy’s onderzoek kregen dagelijks het equivalent van een gram voor een mens: ongeveer een kwart theelepel kurkuma. Volgens Aggarwal is uit klinisch onderzoek gebleken dat een dagelijkse dosis van hoogstens twaalf gram (ongeveer een eetlepel) per dag drie maanden lang veilig is. Vuistregel? ‘Je kunt elke dag kurkuma eten’, zegt Aggarwal.

Nu je dit weet kun je er in ieder geval je voordeel mee doen en in je gerechten steeds zoveel mogelijk kerry verwerken. Je zal er in ieder geval gezonder van worden.

Saffraan: De duurste specerij

Dit gele poeder komt van de gedroogde en verpulverde stampers en meeldraden van Crocus sativus, een lila herfstbloem afkomstig uit Azië die wordt verbouwd in een aantal landen, waaronder India, Spanje, Griekenland en Iran. Saffraan, de kostbaarste specerij ter wereld, wordt al duizenden jaren voor allerlei doeleinden gebruikt, als afrodisiacum, maar ook als middel tegen verkoudheid en buikklachten.

In de traditionele geneeskunst van Perzië werd het ook ingezet tegen depressiviteit, wat voor Shahin Akhondzadeh en zijn collega’s aan de Universiteit voor Medische Wetenschappen en het Instituut van Geneeskrachtige Planten in Teheran aanleiding was om het in een modern klinisch onderzoek met veertig proefpersonen te testen. De onderzoekers rapporteerden in 2005 in Phytotherapy Research dat volwassenen met een lichte tot gemiddelde depressie die zes weken lang dagelijks een capsule van 30 mg saffraan kregen, een aanzienlijke verbetering meldden ten opzichte van degenen die een placebo kregen.

Uit ander onderzoek blijkt dat men het in de oudheid, toen ongeveer negentig kwalen met saffraan werden bestreden, bij het rechte eind had. Verschillende dierproeven wijzen uit dat saffraanextract aantoonbaar de ontwikkeling van tumoren in de darmen, de huid en de zachte weefsels verhindert of vertraagt.

Chilipepers: Kicks van capsaïcine

Alle hete pepers − van cayenne tot habaneros en de nieuwe, ultrascherpe Bhut Jolokia of ‘spookchili’ − krijgen hun kick van capsaïcine, een stof die het lichaam ertoe aanzet meer warmte te produceren en dus meer energie te verbranden.

Teams van de Universiteit van Maastricht en de Laval Universiteit in Quebec in Canada rapporteerden in 2006 in Physiology & Behavior dat capsaïcine en andere stoffen die deze reactie opwekken, wellicht kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht. Maar zeg uw abonnement op de sportschool nog maar niet op. Zelfs het eten van de scherpste salsa is niet zo effectief als lichaamsbeweging als het gaat om de verbranding van calorieën.

Toch is het geen slecht idee om vaker pittig te eten. Volgens wetenschappers kan capsaïcine kankercellen ertoe aanzetten zichzelf te vernietigen terwijl normale cellen met rust worden gelaten.

Onderzoekers van het Cedars-Sinai Medisch Centrum in Los Angeles meldden in 2006 in Cancer Research dat bij muizen die een dosis capsaïcine kregen vergelijkbaar met tien habanero-pepers driemaal per week voor een mens, de groei van prostaatkankercellen sterk was geremd. Een andere onderzoeksgroep van het Kankerinstituut van de Universiteit van Pittsburgh heeft capsaïcine onderzocht in een muismodel van pancreaskanker. Bij muizen die het equivalent van één scherp Indiaas gerecht per dag kregen, waren de tumoren al na drie tot vijf dagen met bijna de helft geslonken.

Gember: Niet meer alleen voor gemberkoek

Deze geurige wortel wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische, Chinese en Tibb-Unani (traditionele islamitische) geneeskunst gebruikt voor aandoeningen als spijsverteringsstoornissen, artritis, infectieziekten, koorts, hoge bloeddruk, pijn en spierpijn. Nu concentreren onderzoekers zich op de biochemische effecten van gember in het lichaam, waardoor misschien niet alleen de heilzame werking kan worden verklaard, maar ook de basis kan worden gelegd voor nieuwe en minder toxische behandelingen van allerlei ziekten.

Twee belangrijke stoffen in gember zijn de gingerolen, die verse gember zijn scherpte geven, en de shogaolen, die gedroogde gember zijn pit geven. De belangrijkste bevindingen met betrekking tot de heilzaamheid van gember voor mensen zijn afkomstig uit onderzoeken naar ochtendmisselijkheid. Uit een onderzoek onder zeventig vrouwen in de eerste drie maanden van hun zwangerschap − onder leiding van Teraporn Vutyavanich van de Chiang Mai Universiteit in Thailand − bleek dat vrouwen die dagelijks een gram gember kregen aanmerkelijk minder last van ochtendmisselijkheid en overgeven hadden dan een controlegroep die een placebo had gekregen.

Ali Badreldin van de Faculteit voor Medicijnen en Gezondheidswetenschappen van de Sultan Qaboos Universiteit in Oman heeft onlangs samen met collega’s in Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten 91 onderzoeken over gember bestudeerd die in de afgelopen tien jaar over de hele wereld zijn gedaan. In een overzichtsartikel in Food and Chemical Toxicology geven de onderzoekers aandacht aan dierproeven en laboratoriumtests waaruit blijkt dat gember de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlaagt, pijnstillende stoffen bevat die non-steroïdale ontstekingsbestrijdende middelen imiteren (maar met minder bijwerkingen), ontstekingen door artritis verlicht en bescherming biedt tegen maagzweren.

Badreldin en zijn collega’s geven ook de uitkomsten van onderzoek bij knaagdieren waaruit blijkt dat gember een sterke antioxidant is die beschermt tegen de toxische effecten van bestraling en door ultraviolet-B-straling veroorzaakte huidziekten.

Dit soort onderzoek kan leiden tot mogelijke op gember gebaseerde middelen die diabetes, artritis en andere ontstekingsziekten bestrijden, bescherming bieden tegen door bestraling veroorzaakte misselijkheid bij kanker en zelfs tegen kanker zelf.

Ook als gember effectief blijkt te zijn, zullen dit soort behandelingen nog jaren op zich laten wachten. Bekend is wel dat gember eeuwenlang als medicijn is gebruikt, wat de veiligheid ervan bevestigt. ‘Gember wordt beschouwd als een veilige geneeskrachtige plant met slechts enkele, onbeduidende negatieve bijwerkingen’, aldus Badreldin. Maar hij en zijn collega’s voegen er direct aan toe dat uitgebreide, strenge klinische onderzoeken nodig zijn om de werkzaamheid van gember voor verschillende ziekten te bepalen en eventuele bijwerkingen bij langdurig gebruik bloot te leggen.

Als u gember wilt uitproberen, hoeveel moet u dan nemen? De Amerikaanse Academie van Huisartsen meldt dat er geen specifieke onderzoeken naar dosering zijn uitgevoerd, maar bij klinische onderzoeken naar misselijkheid wordt in de regel een dosis gegeven van tussen de 250 mg en 1 gram gemberpoeder in een capsule, één tot vier maal daags.

Kun je een overdosis specerijen binnen krijgen?

Specerijen moeten, net als alle andere dingen, met een degelijke dosis gezond verstand worden gebruikt. Zwangere vrouwen mogen geen saffraan hebben, omdat het in grote doseringen de zwangerschap kan beëindigen, en ze moeten hun arts raadplegen als ze kruidenproducten gebruiken. (Altijd een goede vuistregel!) Van gember kun je buikklachten krijgen. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat te veel capsaïcine uit hete pepers ook buikklachten kan veroorzaken.

Steeds meer klinisch onderzoek toont aan hoe ziekten kunnen worden voorkomen of zelfs genezen met specerijen. Op grond van recent onderzoek blijkt kurkuma echter nog steeds een van de meest hoopgevende en veiligste specerijen te zijn voor de bestrijding van allerlei ziekten. Vergeet dus niet in uw volgende soep of stoofpot wat kurkuma te strooien.

Auteur: Kim Ridley

Bron: http://nl.odemagazine.com/doc/0104/levenskrachtige-kruiden/

Bron: teksten gedeeltelijk uit Beyond Medicine.

 

Kurkuma verhoogt opname glucose door spiercel

Sporters hebben er waarschijnlijk niet eens zo verschrikkelijk veel actieve stof voor nodig. Met een paar capsules curcumin - de actieve stof in kurkuma of Curcuma longa - kunnen ze de hoeveelheid glucose die hun spiercellen opnemen fors verhogen.

Ook in Korea is diabetes-2 een volksziekte geworden, en dus zijn ook Koreaanse farmacologen op zoek naar middelen die cellen meer glucose laten opnemen. Onderzoekers van de Koreaanse Gyeongsang National University hebben in proeven met spiercellen van muizen ontdekt dat curcumin de werking van insuline versterkt.

Insuline komt vrij als er veel glucosemoleculen in het bloed circuleren. Het hormoon dwingt cellen om die glucosemoleculen op te nemen. Bij diabetes-2 vermindert de gevoeligheid voor insuline.

Hoe meer de spiercellen blootstonden aan curcumin, des te meer gemerkt glucose namen ze op. Een half uur na blootstelling neemt in de spiercel verhoudingsgewijs de hoeveelheid actief acetyl-CoA carboxylase [p-ACC] toe, net als de hoeveelheid actief AMPK-alpha [p-AMPK-a]. Spiercellen activeren AMPK als de spiervezels samentrekken. AMPK stimuleert de opname van glucose, maar initieert ook beschermende mechanismen en de verbranding van vet.

Insuline verhoogt de activiteit van GLUT4, net als AMPK. GLUT4 is een transporteiwit dat glucose de cel binnenloodst. Stel je een spiercel bloot aan insuline en curcumin, dan neemt de activiteit van GLUT4 extra toe.

Insuline schakelt AMPK uit, maar kennelijk steekt curcumin daar een stokje voor.

Intensieve beweging stimuleert AMPK. Daarom hebben veel sporters baat bij inname van suikers tijdens en na de training. Omdat suikers via insuline AMPK ook deactiveren, zou suppletie met curcumin de meerwaarde van die strategie wel eens verder kunnen vergroten.

Bron:J Med Food. 2005 Winter;8(4):502-7.


Curcumine en kanker.

 

De huid- en borstkankerbestrijdende werking van curcuma-extract met curcumine wordt steeds vaker aangetoond. Het zou ook het risico op het optreden van colorectale- en prostaatkanker verminderen.

Curcumine blijkt één van de krachtigste chemopreventieve en antitumorale middelen te zijn uit de natuur. Zijn biologische effecten gaan van een antioxidante en anti-inflammatoire werking tot de remming van de angiogenese en een antitumorale werking in het algemeen. Cellijnen die bestand zijn tegen bestraling worden gevoelig voor celdoding wanneer ze in combinatie met curcumine behandeld worden.

Curcumine werd onlangs ook toegepast voor de behandeling van brandwonden veroorzaakt door bestralingstherapie.Prof. Schreiber’s visie op kanker en de behandeling daarvan zijn nu, na zijn speurtocht, grondig bijgesteld.
Natuurlijk is hij als arts voorstander van een reguliere behandeling, zoals bestraling, operatie en indien nodig chemotherapie. Maar als wetenschapper en patiënt heeft hij ook de waarde leren kennen van alle verborgen helende krachten die in de planten en kruidenwereld schuilgaan. Niet alleen is hij enthousiast geraakt over kurkuma, maar ook over de ontdekking van de vele andere tumorremmende voedingsstoffen in de natuur de z.g. ‘nutricijnen’ [een combinatie van 'medicijnen'en 'nutriënten'] . Ze blijken een machtig wapen te zijn in het voorkomen van kanker, maar kunnen ook therapeutisch met succes worden ingezet als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Hij schreef er een prachtig boek over:
Antikanker, een nieuwe levensstijl
[uitgegeven bij Kosmos]* Ik kan het iedereen aanbevelen die zijn/haar gezondheid serieus wil nemen.
Schreiber is nu al weer jaren kankervrij en gezond. Hij eet en leeft volgens zijn gevonden principes.
Hij raad ons aan om
ook elke dag, net als de Aziaat, een flinke theelepel kurkuma [van biologische landbouw !] aan het dagelijks voedsel toe te voegen, [vermengd met een snuifje zwarte peper dat de opname van kurkuma 1000-voudig versterkt !]
Want zijn stelling is nu: medicus curat, natura sanat! dat wil zeggen: de dokter behandelt, maar de natuur geneest !Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com