Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

The wonders of Coconut Oil!

Als ik u zou vragen welke olie de meeste gezondheidsvoordelen heeft wat is dan uw antwoord? Welke olie helpt om je hart- en bloedvaten te beschermen? Welke olie helpt je bij je spijsvertering? Welke olie verhoogd je energie level? Welke olie helpt je immuunsysteem te versterken en verhoogd je algemene gezondheid? Na het bovenstaande te hebben gelezen zal het je niet verbazen dat het antwoord is: kokosnootolie!

Ooit veroordeeld als zijnde slecht voor je gezondheid vanwege het verzadigd vet, is men nu gelukkig tot inkeer gekomen en is bewezen dat kokosnootolie, vanwege de aanwezigheid van een unieke vorm van verzadigd vet, hart- en vaatziekten, beroertes en verharding van de bloedvaten, kan tegengaan! En dit zijn nog maar enkele van de gezondheidsvoordelen van kokosnootolie!

Aziatische en Polynesische volkeren hebben, door hun gebruik van kokosnootolie in hun dagelijkse voeding, de laagste ratio aan hartziekten in de wereld. Sommigen halen meer dan 50% van hun dagelijkse calorieën primair uit verzadigd vet in de vorm van kokosnootolie. Als kokosnootolie hartziekten zou bevorderen waren deze volkeren jaren geleden al uitgestorven. Integendeel, zij zijn in het bezit van een van de gezondste cardiovasculaire systemen ter wereld, in tegenstelling tot de westerse wereld, waar deze olie weinig wordt gebruikt.

Wat de meeste mensen niet weten is dat er verschillende types verzadigde vetten zijn, net als verschillende types onverzadigde vetten. Elk heeft een verschillend effect in het lichaam. Het verzadigd vet in kokosnootolie is totaal verschillend van het vet in vlees en zelfs in sommige planten. Het is identiek aan een bepaalde groep van vetten die ook in moedermelk aanwezig is, het zogenaamde medium-chain fatty acid (MCFA) ook wel medium-chain triglycerides (MCT) genoemd. Deze speciale vetten stimuleren het metabolisme, verbeteren de vertering, versterken het immuunsysteem en beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmel infecties. Ze beschermen ook het hart en de bloedvaten. Om deze reden alleen al zou babyvoeding kokosnootolie moeten bevatten in de plaats van sojamelk.  

Een van de grote verschillen tussen MCFA en andere vetten is de manier waarop het  wordt verteerd en opgenomen in het lichaam. De meeste vetten, verzadigd en onverzadigd, bestaan uit lange moleculeketens, de long-chain fatty acids (LCFA). De MCFA in kokosnootolie zijn veel kleiner. Dit maakt een groot verschil!

De LCFA worden langzaam verteerd en opgenomen. Als ze worden opgenomen worden ze gecombineerd tot bundels van vet en proteine, die noemen we lipoproteine. Deze lipoproteine worden met de bloedstroom door het lichaam vervoerd. Dit zijn de vetten die eindigen in de aderwanden en arteriosclerose veroorzaken. Deze lipoproteine vinden we ook in de vetcellen.

De MCFA daarentegen zijn zo smal dat ze geen enzymen uit de pancreas nodig hebben voor de vertering. Ze worden direct geabsorbeerd en vervoerd naar de lever om te dienen als brandstof voor het leveren van energie. Ze hechten zich dus ook niet aan aderwanden maar worden gebruikt voor energie, niet voor plaque in de aders en ook niet voor vetcellen.

Het feit dat de vetten in kokosnootolie direct worden gebruikt voor energie en niet in het lichaam worden opgeslagen, heeft vele voordelen. Eerst en vooral de verhoging van het energie-level. Studies hebben aangetoond dat atleten die gedurende hun training MCFA kregen toegediend, beter en langer presteerden.

De natuur stopt MCFA in de moedermelk met een reden. Het is licht verteerbaar, geeft direct energie, beschermt de baby tegen ziekten en is aangepast aan het fragiele verteringsstelsel van de baby.

Medium-chain fatty acids verbeteren ook de absorptie van vele andere voedingstoffen. Mineralen, vooral calcium en magnesium, vitamine B spectrum, in vet oplosbare vitamines zoals A-D-E-K en Betacaroteen en ook de opname van aminozuren. Kinderen en volwassenen die kokosnootolie aan hun voeding toevoegden merkten een beduidende verbetering van hun gezondheid.

Patiënten met een tekort aan vitamine B knapten duidelijk op na toevoeging van kokosnootolie aan hun voeding. De olie zelf bevat geen vitamine B maar verhoogd de absorptie van de vitaminen in de voeding.

Ouderen die lijden aan osteoporose kunnen door gebruik van kokosnootolie in hun voeding, dit proces vertragen door verbetering van de opname van mineralen.

Medisch onderzoek heeft ook aangetoond dat kokosnootolie nuttig is ter behandeling en voorkoming van borstkanker – colonkanker – leverziekten – nierziekten – ziekte van Crohn – epilepsie - candida – herpes – griep en vele andere infectieziekten.

Het is dus voor iedereen verstandig om gebruik te maken van dit wonder der natuur in de dagelijkse keuken.

Lees ook de artikelen over gezonde vetten en vetzuren hier en over transvetten en margarines hier en hier

Lizzy Turelinckx©

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com