Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Kefir : De drank uit de Kaukasus.

 

Wat is Kefir?

Kefir is een gekweekte, romige drank en is zeer gezond. De zure en frisse smaak lijkt sterk op die van yoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriën die men ook in yoghurt terug vind.

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn talloos. Door de lichtverteerbaarheid van het product worden de darmen schoongemaakt en het lichaam voorzien van heilzame bacteriën en gisten, vitaminen, mineralen en volwaardige eiwitten. Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patiënten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven.

Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd.

Kefir is een voedingsmiddel dat de inwendige ecologie helpt herstellen. Door de symbiotische werking van gunstige gisten (o.a. saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacteriën (o.a.lactobacillus caucasus) gaat de kefir werken als een natuurlijk antibioticum, een probioticim. De gisten en bacteriën van kefir voeden zich met lactose (de meervoudige suikers van melk) en zetten die om in lactase. Door dit proces verdwijnt de slijmvormende eigenschap van melk. Kefir schept een gunstig klimaat in de darm en daardoor een optimale omgeving waar goede bacteriën zich kunnen nestelen. Op die manier wordt er ook meer voordeel gehaald uit andere probiotica,zoals lactobacillus acidophillus.

Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook, genezing en de handhaving van een goede gezondheid.

Kefir is een gefermenteerd product dat zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. (Dit bergen-gebied ligt tussen de Zwarte zee en de Kaspische zee). Oorspronkelijk werd de Kefir thuis gemaakt van geiten- of koemelk in leren zakken of in eikenhouten vaten. De fermentatie is het resultaat van een complexe microflora die bestaat uit zowel gisten als bacteriën. Traditioneel wordt kefir gemaakt van volvette melk dat resulteert in een schuimende, zuur ruikende en zuur smakende drank met een romige consistentie. In tegenstelling tot andere gefermenteerde producten, zoals yoghurt, wordt kefir niet gemaakt door de metabolische activiteit van de microflora die door het hele product verspreid worden, maar met behulp van een starter die in de vorm van “korrels” wordt toegevoegd en die na afloop van de fermentatie weer opnieuw gebruikt kan worden. Tijdens het verzuren van de melk worden deze korrels groter, onder meer door de precipitatie van het eiwit, terwijl door de geproduceerde slijmstof (Kefiran, een matrix die bestaat uit de koolhydraten glucose en galactose, van beide ongeveer 50% aanwezig (Alan et al., 1996)) een samenhang wordt verkregen. In Nederland worden deze bloemkoolachtige korrels ook wel “yoghurtplantjes” genoemd, hetgeen niet terecht is. (Noomen, [1996])  Kefir is een van de weinige gefermenteerde melkproducten die het typische karakter van de fermentatie, de gistsmaak, nog bevat. (Rohm et al, 1992)  De microbiologische samenstelling van kefir varieert zeer sterk, afhankelijk van de gebruikte kefirkorrels. De korrels bestaan voor het grootste deel uit Lactococcen (80%), Lactobacillen (5%) en gisten (5%). De microflora die deelneemt aan de fermentatie vertoont in grote mate symbiose (samenlevingsverband waarbij beide partijen voordeel hebben met betrekking tot de groei) of op zijn minst een gemeenschappelijk metabolisme.

Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het eten van kefir, dat rijk is aan heilzame gisten en bacteriën, lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt. Kefir kan gemaakt worden van elk soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk of melk van kokosnoten, rijst of soja. Het is in lichte mate slijmvormend, maar het slijm is van een "schone" kwaliteit dat een ideaal milieu vormt voor de aanmaak van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal. Kefir wordt gemaakt van gelatineachtige witte of gele deeltjes die "korrels" worden genoemd. Dit maakt kefir uniek, want geen enkele andere melkcultuur vormt korrels. Deze korrels bevatten de bacterie/gist - combinatie die samenklontert met caseïne (melkeiwitten) en complexe suikers. Ze zien eruit als stukjes koraal of kleine bloemkoolroosjes en variëren in grootte van een graankorrel tot een hazelnoot. Als ze op een bepaalde manier gekweekt worden, kunnen ze wel zo groot als een hand worden! De korrels fermenteren de melk; ze nemen de goede organismen op en creëren zo de kweek van het eindproduct. De korrels worden voor consumptie van de kefir met een zeef verwijderd en worden weer toegevoegd aan een nieuwe hoeveelheid melk.

 

Voor een betrouwbaar adres voor uw kefirkorrels kunt u hier klikken!

 

Waterkefir

Waterkefir is misschien in tegenstelling tot de alom bekende melkkefir (welke men soms door een melkallergie niet kan nuttigen) nog beter te drinken door zijn sprankelend verfrissende smaak. De bewoners van de Kaukasus kennen het gebruik van Kefir al heel erg lang. Van kinds af aan drinken ze het al als water. Dit is de enige plaats op aarde waar de mensen in volkomen gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Volgens prof. Menkiw die zijn leven wijdde aan het onderzoeken van Kefir zijn daar tuberculose, kanker en maag- en darmaandoeningen onbekend. Toen de Kefir buiten de Kaukasus bekend werd ontdekte men ook de genezende werking van Kefir bij ontstekingen van de luchtwegen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, lever en galaandoeningen, nier- en blaasontstekingen, zenuwziekten, buikklachten, diarree, obstipatie, bloedarmoede, diverse vormen van huiduitslag en zelfs bij zwangerschapseczeem. In de kindergeneeskunde diende Kefir ook al als vervanging van moedermelk.

Sinds enige tijd worden door vele families in oost Duitsland, sinds de hereniging en toenemend ook in west Duitsland een als sekt sprankelend huis drankje gemaakt, die men gezondheids bevorderende eigenschappen toeschrijft. Men gebruikt een product dat "Waterkefir" of ook wel "Japanse zeekristallen" genoemd wordt. Deze waterkefir-korrels zijn wittig doorschijnend en hebben een diameter van ongeveer ca 1 cm , dat er van binnen uit ziet als aan gekookte rijst wanneer men het bekijkt met een vergrootglas of onder een microscoop, zo kun je verwonderd zijn over de korrelige structuur van deze kleine klompjes. Ze zien er bijna uit als glaskristallen of wel als diamanten.
De waterkefir korrels worden in water met suiker, vijgen of een paar rozijnen gelegd. De korrels vermeerderen zich daarbij. De suiker wordt in diverse producten omgezet, die in de drank overgaan. Het micro-organisme, waaruit de kristallen bestaan, maken dat de suiker en stikstof in melkzuur omgezet worden.

 

Gebruik van Kefir

Het belangrijkste bij het gebruik van Kefir is dat het ontslakkend werkt waardoor de darmen alle gifstoffen uit het lichaam kan verwijderen. Kefir moet dagelijks gedronken worden, het verstoort de vertering niet omdat het heel snel in het bloed wordt opgenomen. Bij aanhoudende ziekten wordt 2 liter Kefir 's morgens, 2 liter 's middags en 2 liter 's avonds gedronken. De 24-uurs Kefir werkt laxerend en men zou bij harde stoelgang 2 tot 4 weken lang de kefir voor het naar bed gaan moeten gebruiken. Kefir ouder dan 48 uur werkt stoppend. Deze Kefir wordt met water aangemaakt


Zelf melkkefirdrank maken d.m.v. kefirkorrels
Kefir is een gekweekt, romig product en is gezond. De zure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriën die ook in yoghurt zitten. De van nature voorkomende bacteriën en gisten in kefir kunnen bij regelmatige consumptie leiden tot verbeteren van de gezondheid, speciaal voor de spijsvertering en urineafscheiding. Kefir zit vol vitaminen en mineralen, het bevat lichtverteerbare volwaardige eiwitten en het bezit van nature antibiotische eigenschappen - een natuurlijke antibiotica die van melk is gemaakt.

Gebruiksaanwijzing:

U mengt de korrels met 1 liter steriele (gepasteuriseerde) melk in een weckfles en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan. Na deze 24 uur neemt u 3 lepels kefir joghurt en mengt deze opnieuw met melk. U kweekt dus steeds opnieuw kefir. Na 1-2 maanden gebruikt u opnieuw een zakje om verontreiniging van de kefir drank te voorkomen. Zorg wel voor een schone weckfles en schenkfles voor de Kefir drank.


Op zoek naar een betrouwbaar adres voor uw water en/of melk kefir korrels klik hier.

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com