Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Onderzoekers bewijzen hoe groenten beschermen tegen kanker.

Terwijl al een tijd bekend is dat het eten van sommige groenten, zoals broccoli, bloemkool en kool, borstkanker kan helpen voorkomen, het mechanisme waardoor de actieve bestanddelen in deze groenten wildgroei van cellen kan voorkomen was tot nu toe tamelijk onbekend.

Wetenschappers in de UC Santa Barbara laboratories van Leslie Wilson, professor in de biochemistry en pharmacology, en Mary Ann Jordan, adjunct professor bij het Department of Molecular, Cellular, en Developmental Biology, hebben nu laten zien hoe de geneeskracht van deze groenten werkt op cellulair niveau. Hun onderzoek is deze maand gepubliceerd in het blad Carcinogenesis.

"Borst kanker, tweede doodsoorzaak door kanker bij vrouwen, kan mede worden voorkomen door het eten van bloemvormige groenten zoals koolsoorten en de familie van koolsoorten zoals broccoli en bloemkool” volgens auteur Olga Azarenko, die is afgestudeerd aan UCSB. “ Deze groenten bevatten stoffen, isothiocyanates, genoemd, waarvan we geloven dat ze verantwoordelijk zijn voor de kankerpreventie en anticarcinogenen activiteiten in deze groenten.” Broccoli en broccoli sprouts hebben het hoogste aantal van deze isothiocyanates.

“Ons onderzoek focust zich op de antikanker activiteit van een van deze componenten, sulforaphane, of SFN, genoemd" volgens Azarenko. " Het heeft al aangetoond de hoeveelheid en het uitbreken van tumors door chemicaliën te verminderen bij vrouwelijke dieren. Het verminderde de groei van gecultiveerde menselijke borstkanker cellen en leidde tot celdood van kankercellen.”

Bronnen:

Het is altijd fijn om een onderzoek gepubliceerd te zien dat gebaseerd is op phytonutrienten en te zien dat dit een welverdiende aandacht krijgt. Over het algemeen is het voor je gezondheid het beste om zo veel mogelijk verschillende soorten groenten in je voeding te gebruiken.  

Een algemene regel is: hoe meer variëteiten en hoe groter de hoeveelheid groenten, hoe beter. Wat betreft de gezonde koolhydraten, de meest heilzame elementen in onze voeding komen van groenten. Ondanks het feit dat granen het grootste deel van onze moderne voeding uitmaakt en daardoor mede aanleiding is voor een groot deel van de moderne welvaartsziekten.

De helende en herstellende werking van groenten is veelvuldig onderzocht en bekent maar wordt nog steeds veelvuldig van ondergeschikt belang gemaakt. Het wordt overschaduwd door de massale marketing offensieven van de farmaceutische industrie. Deze behandelen symptomen, vaak duurder en meestal minder effectief dan gezonde voeding. Kijk er de reclame maar op na, veel kwalen kunnen volgens de fabrikanten worden opgelost met groenten en fruit uit een flesje, gemaakt in een fabriek of laboratorium. Meestal hebben deze middelen ook nog nare toevoegingen en geven dus nare bijwerkingen, in ieder geval bevatten ze niet de voedingstoffen die in de reclame wordt aangeprezen, dit in tegenstelling tot verse groenten en fruit. En in bijna alle gevallen lossen ze geen enkel gezondheidsprobleem op. Gezonde voeding komt uit de natuur en uit een keuken, niet uit een fabriek of laboratorium!  

Bijvoorbeeld, een studie in 2001 gaf aan dat jonge vrouwen die iedere dag minstens 2 tot 3 porties groenten en fruit aten hun kans op eierstokkanker met 46% verminderden. Ik ken geen enkel chemisch medicijn die dit kan evenaren!

De anti kanker eigenschappen van knapperige groenten. 

Verschillende studies hebben aangetoond dat bepaalde stoffen “ isothiocyanates” genaamd, die in sommige groenten voorkomen, specifieke antikanker eigenschappen bezitten.

Broccoli en nog beter, broccoli sprouts, bevatten de hoogste hoeveelheid van deze isothiocyanates. Andere groenten die isothiocyanates bevatten zijn: 

  • Spruitjes
  • Bloemkool
  • koolsoorten
  • Rucola
  • Waterkers
  • Mierikswortel

De isothiocyanates in deze groenten activeren sommige genen die kanker bevechten en diegene die kankercellen en tumors voeden maken ze onschadelijk.

Zoals hierboven al vermeld, Olga Azarenko zei daarover het volgende "Borst kanker, tweede doodsoorzaak door kanker bij vrouwen, kan mede worden voorkomen door het eten van bloemvormige groenten zoals koolsoorten en de familie van koolsoorten zoals broccoli en bloemkool”

“Ons laatste onderzoek focuste zich op de antikanker activiteit van een van deze componenten, sulforaphane, of SFN, genoemd" volgens Azarenko. " Het heeft al aangetoond de hoeveelheid en het uitbreken van tumors door chemicaliën te verminderen bij vrouwelijke dieren. Het verminderde de groei van gecultiveerde menselijke borstkanker cellen en leidde tot celdood van kankercellen.”

Andere studies onderschrijven en bevestigen de beschermende eigenschappen van deze groenten ook voor andere soorten kanker, namelijk:

Onderzoekers ontdekten dat een verhoogde inname van deze groenten de kans op blaaskanker bij mannen verlaagde.

Onderzoekers ontdekten dat mannen met een aanwijsbare hoeveelheid isothiocyanates in hun lichaam 36% minder kans hadden om binnen een periode van tien jaar long kanker te ontwikkelen.

Deze studie, gepubliceerd in PLoS ONE in 2008, ontdekte dat zelfs enkel extra porties broccoli per week mannen kon beschermen tegen prostaatkanker.

Meer dan 10 jaar geleden heeft een studie al aangetoond dat glucoraphanin, een voorloper van sulforaphane, cel enzymen activeren die beschermen tegen moleculaire beschadiging door kankerverwekkende chemicaliën. Sulforaphane heeft ook bewezen dat het natuurlijke beschermingsbronnen tegen kanker kan mobiliseren en zo de kans op ontwikkeling van kwaadaardige cellen kan verminderen.

Nu heeft deze nieuwe studie bewezen dat de werking van sulforaphane ook bij mensen werkzaam is.

De specifieke kracht van Broccoli

Broccoli (in verhouding tot de andere genoemde groenten) heeft een specifiek krachtig type sulforaphane, daarom schrijven wetenschappers speciale sterkere anti kanker eigenschappen toe aan broccoli en broccoli sprouts.

Het is bewezen dat broccoli de dubbele dosis benodigde ingrediënten bezit om genen die kanker ontwikkelen uit te schakelen en genen die kanker helpen voorkomen te beschermen.

De kracht van gezonde voeding in het voorkomen van chronische ziekten en het verwerven een algemene goede gezondheid is duidelijk bewezen en daarom een goede reden om deze voeding in je eetpatroon in te bouwen. Je beloning is een betere gezondheid en minder kans op ziekten!

Hoeveel groenten moet je eten om te kunnen profiteren van de gezondheid- voordelen?

Voorgaande studies hebben bewezen dat mannen die meer dan 1 portie van deze groenten eten per week de kans op prostaat kanker al verkleinen. In de eerder genoemde PLoS Studie aten de deelnemers 4 extra porties broccoli per week gedurende 1 jaar.

De onderzoekers verzamelden weefsel monsters gedurende de duur van de studie en ontdekten dat de manen die de broccoli aten, honderden positieve veranderingen lieten zien in de cellen en genen die kanker helpen voorkomen!

Dit is erg indrukwekkend.

Maar even belangrijk en indrukwekkend is het feit dat je geen drastische veranderingen in je leefstijl hoeft door te voeren om de voordelen van deze groenten te ervaren. Onder 1 portie broccoli verstaan de wetenschappers 2 stronken, dus we praten hier over ongeveer 10 stronken per week.

Dat is alles. Er is niemand die dit niet kan . Maar de beloning is duizend maal groter, je beschermt je tegen de meest gevreesde ziekte van deze tijd, kanker. Het is veel minder ingrijpend dan de behandelingen van de conventionele geneeskunde. Het is trouwens een goedkope en werkzame manier die vriendelijk is voor je lichaam en weldadig voor je gezondheid. Doen dus!!!

Lizzy

Dit artikel doorsturen of gebruiken op je website, geen probleem, zolang u volgende link toevoegt: www.warriorsforhealth.com

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com