Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Roundup Ready gewassen in Europa slecht nieuws voor boeren: Unieke studie voorspelt enorme toename bestrijdingsmiddelen


Genetisch gemanipuleerde gewassen zijn goed voor boeren, consumenten en de natuur, vertellen biotechnologiebedrijven als Monsanto ons. In de film Growing Doubt komen Amerikaanse boeren aan het woord die deze gewassen hebben verbouwd. Jarenlang spoten ze steeds grotere hoeveelheden van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat over hun akkers. Nu staat het resistente onkruid metershoog over hun soja en maïs. De boeren kunnen niet anders doen dan het onkruid met de hand uit de grond trekken.


In de Europese Unie zijn 26 gentechgewassen voorgelegd aan de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, met de vraag om toelating op Europese akkers. EFSA kan al begin 2013 besluiten dat 7 gewassen commercieel geteeld mogen worden. Daarvan zijn er 6 resistent gemaakt tegen glyfosaat, het onkruidbestrijdingsmiddel dat boeren in de Verenigde Staten tot wanhoop drijft. Ook in Europa is dit middel al jaren in gebruik om onkruid te bestrijden op verhardingen en in de landbouw. Monsanto heeft glyfosaat onder de merknaam Roundup succesvol gekoppeld aan gentechgewassen die Roundup Ready heten. Deze gewassen staan op grote schaal op akkers in Noord- en Zuid-Amerika.


In Nederland worden drinkwaterbedrijven af en toe wanhopig van glyfosaat. Roundup wordt hier veelvuldig gebruikt als onkruidbestrijdingsmiddel door overheden en particulieren, maar ook door boeren. Al jaren meten de drinkwaterbedrijven te hoge gehalten glyfosaat in het ­ oppervlaktewater én AMPA, het afbraakproduct van Roundup. Het kost ze enorm veel geld om deze stoffen uit ons drinkwater te filteren. Als Roundup Readygewassen in Europa en in Nederland worden toegelaten, wordt dit probleem ­alleen maar groter. Greenpeace en GMFreeze toonden ­ vorig jaar aan dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, zeer schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid van mensen. Glyfosaat is mogelijk hormoon­verstorend en wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.


Uniek Onderzoek

Wat zijn de gevolgen als de Europese Unie besluit om de teelt van genetisch gemanipuleerde, herbicideresistente (GGHR) maïs, suikerbieten en soja toe te staan? Deze vraag van Greenpeace was de aanleiding voor een uniek onderzoek door de bekende Amerikaanse landbouweconoom dr.Charles Benbrook. Hij nam de ervaringen in de Verenigde Staten als uitgangspunt voor een onderbouwde voorspelling van een Europa waarin herbicideresistente gewassen gewoon op de akkers staan. Een dergelijk ­onderzoek is nog nooit eerder uitgevoerd. De conclusies zijn schokkend: gemiddeld stijgt het gebruik van glyfosaat in Europa voor deze gewassen met maar liefst 800 procent als de EU ze zonder beperkingen toelaat.


Biotechnologiebedrijven hebben diverse soorten gentechgewassen op de markt gebracht. Benbrook heeft als voorbeeld gekozen voor drie GGHR-gewassen – maïs, ­suikerbieten en soja – die resistent zijn gemaakt tegen ­ glyfosaat en worden verkocht als Roundup Readygewassen. Hij onderzoekt ook de gevolgen voor boeren: waar krijgen zij mee te maken als deze gewassen op Europese akkers verbouwd mogen worden? De landbouweconoom gaat onder meer in op de verwachte prijsstijgingen van zaden en de strijd van boeren tegen herbicideresistente onkruidsoorten.


Bron: 

www.greenpeace.nl

Lees hier het rapport van GreenPeace.

GP Benbrook NL


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com