Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Gesponsord voedingsonderzoek is zelden kritisch.

The Meatrix deel 1(over de herkomst van ons voedsel) (video)

The Meatrix deel 2 (over de herkomst van ons voedsel) (video) 

The Meatrix deel 3 (over de herkomst van ons voedsel) (video)

Gues this meat by Mike Adams (video)

Mutant Milk (video)

The Bionic hamburger van Mac Donalds (video)

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen pakt duidelijk gunstiger uit wanneer de voedingsmiddelenindustrie er als sponsor achter zit. Dat concluderen wetenschappers uit Boston en Washington na een uitgebreide literatuurstudie die 9 januari 2007 werd gepubliceerd in het online tijdschrift PLoS Medicine.

De onderzoekers hielden tussen 1 januari 1999 en 31 december 2006 in totaal 206 studies tegen het licht, waarin de samenhang tussen het gebruik van vruchtensappen, melk en frisdranken en bijvoorbeeld suikerziekte, kanker en overgewicht en achterblijvende lichaamsgroei was onderzocht. De kans op een gunstige uitkomst was 4 tot 8 keer groter bij een gesponsorde studie dan bij een niet-gesponsorde studie.

Negatief was geen enkel onderzoeksartikel dat was gesponsord door de industrie, terwijl van de onafhankelijke onderzoeken er 7 negatief waren. Neutraal of positief waren 16 gesponsorde onderzoeksartikelen tegenover 12 van de onafhankelijke.

De onderzoekers noemen de conclusies verontrustend omdat op deze manier geen juist beeld van gezondheidsvoordelen of risico's worden gegeven. Zeker ook nu het aantal gesponsorde onderzoeken tussen 1999 en 2007 is gestegen. Gesponsorde studie richt zich zelden op mogelijke ongunstige effecten van een product.

Fabrikanten betalen graag voor onderzoek rond producten waar zij volledig achter staan, ook op gezondheidsgebied. Er heerst een trend onder levensmiddelenbedrijven om voeding aan te prijzen met gezondheidsclaims, omdat gezondheid naast prijs, smaak en gemak steeds meer een verkoopargument aan het worden is.

Sponsoring kan er ook toe leiden dat ongunstige gegevens worden weggedrukt of dat een publicatie met teleurstellende resultaten helemaal wordt geschrapt. Voor de geneesmiddelenindustrie was dit fenomeen al aangetoond. Hier blijkt dat ook de voedingsindustrie een eenzijdig beeld van haar producten geeft via de wetenschap.

"Voedingsonderzoek heeft invloed op het leven van iedereen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid", zo schrijven de researchers.

De onderzoekers pleiten daarom voor meer onafhankelijk voedingsonderzoek.

Bronnen: PloS Medicine/ Dagblad De Morgen, 11 januari 2007.
Auteur: Marij

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com