Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Weinig vitaminen in groenten en fruit van tegenwoordig

Vergeleken met vijftig jaar geleden bevatten groenten en fruit minder van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Door dr. Ronald Davies van de University of Texas werden analyses van dertien essentiële voedingsstoffen in 39 groenten en drie soorten meloenen en aardbeien uit 1950 en 1999 vergeleken. De afname verschilde per afzonderlijke nutriënt. Voor eiwit was dit gemiddeld 6% lager, voor vitamine B2 38%. Ook de gehalten aan calcium, fosfor en ijzer waren lager.
Als belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang wijst Davies op de keus van de teler. Deze wenst snelgroeiende gewassen met een verhoogde opbrengst. Planten beschikken over een vaststaande hoeveelheid energie welke benut kan worden voor de aanmaak van essentiële voedingsstoffen.
Gewasvariëteiten met verhoogde opbrengst hebben minder energie ter beschikking voor de opname van mineralen uit de grond en vervolgens voor de synthese van vitaminen en aminozuren. De eenzijdige gerichtheid op verhoogde opbrengsten leiden er onder meer toe dat de tegenwoordige aubergine en tomaten minder dan 50% van het vitamine C-gehalte uit 1950 bevatten.

Davis DR , Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J Am Coll Nutr 2004; 23(6):669-82

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com