Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Knoeien met eten mag van Brussel

Zes jaar lang is in Brussel een debat gevoerd over verplichte voedseletiketten. De

uitkomst is meer dan bedroevend. De EU is het perspectief van de consument en de volksgezondheid uit het oog verloren.

Op 6 juli jl. werd de nieuwe Europese Food Information Regulation aangenomen over verplichte informatie op voedsel. De richtlijn is een vergaarbak geworden van afgezwakte compromissen en excuus-regeltjes. Twijfelachtige aanprijzingen, kleine letters, verwarrende porties en misleidende slogans op verpakkingen mogen van Brussel. De consument wordt nog steeds zo min mogelijk geïnformeerd. De zorgkosten zullen verder toenemen als gevolg van het onbewust te veel, te vet en de zoet eten. Oftewel de consument betaald uiteindelijk de rekening. foodwatch heeft juist ingezet op het eenvoudige 'stoplichtsysteem' op levensmiddelen, in de kleuren rood, oranje of groen voor hoeveelheden vet, zout en suiker. Dat geeft consumenten heldere, eenduidige informatie en maakt de keuze voor verantwoord eten gemakkelijker.


Dit stoplichtsysteem is geblokkeerd door de machtige voedselindustrie, die minstens een miljard euro in de lobby tegen transparantie pompte. Transparantie, de voorwaarde voor een gezonde keus en een eerlijke voedselketen, is in Brussel helaas voorlopig van de agenda verdwenen. Op bewerkte voedselproducten staan de mooiste marketingpraatjes en -plaatjes voorop. Serieuzere informatie over de voedingswaarde of het zout- of vetgehalte van een product staat daarom niet duidelijk op de voorkant van een verpakking, maar vooral op de achterkant. Zo vaag mogelijk en in zo klein mogelijke lettertjes. Zo mag het blijven, vindt Europa. Die kleine lettertjes moeten voortaan wel 0,9 of 1,2 millimeter zijn, dat is eentiende, respectievelijk drietiende millimeter groter dan voorheen. Symbolisch voor de vooruitgang voor de consument.

U moet zelf dag in, dag uit de keuze voor gezond of minder gezond maken. Transparantie over eten is daarbij onmisbaar. Zonder encyclopedische, wetenschappelijke kennis bent u in de winkel nu overgeleverd aan reclamemakers. De markt werkt daarin niet reinigend, maar jaagt bedrog aan. Tijd om het tij te keren! Steun foodwatch en samen met u maken we hier een einde aan.

De zorgkosten stijgen in Nederland jaarlijks met vier procent en die trend zal de komende jaren verder toenemen. Een deel van de meestvoorkomende, kostbare aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes vinden hun oorsprong in een dagelijks, onbewust maar ongezond eetpatroon. Met te veel vet, suiker en zout uit bewerkte producten. Europarlementariërs hebben de kans voorbij laten gaan om het tij te keren. Grote verliezers in deze voedsellobby zijn de consumenten, maar ook de lidstaten en hun begrotingen.

Dit kunnen we toch niet aan ons voorbij laten gaan? Help foodwatch bij het omkeren van dit proces. De EU heeft te veel begrip voor de industrie getoond, ten koste van consumenten en lidstaten. Die laatsten moeten eerlijkheid gaan afdwingen bij voedselproducenten, zodat die met zijn allen een stapje vooruit komen. Veel Europese brancheorganisaties zijn publiekelijk opgetogen over de nieuwe richtlijn. Dat getuigt van arrogantie ten opzichte van consument en burger. Strategisch schaadt de voedingsindustrie zichzelf met het verbeten gevecht tegen openheid, want die gaat er hoe dan ook komen. foodwatch gaat zich inzetten voor gezonde en eerlijke voeding net als al die voorlopers, consumenten en overheden. Steun foodwatch om samen met u de voedingsindustrie te dwingen weer transparant te worden.

Alvast hartelijk dank!

www.foodwatch.nl

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com