Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Flavonoïden beschermen de vaatwand

Groenten en fruit rijk aan flavonoïden verbeteren de microcirculatie en verlagen het ontstekingsniveau in de bloedvaten.


Aan mannen en vrouwen met verhoogd cardiovasculair risico werd gevraagd om groenten en fruit te eten die rijk, matig of arm aan flavonoïden waren.

Flavonoïderijke voeding verhoogde stikstofmonoxide (NO) en verlaagde de ontstekingsmerkers C-reactief proteïne, adhesiemoleculen (VCAM) en E-selectine het sterkst.


Deze Britse studie genaamd 'FLAVURS' toont aan dat flavonoïden een unieke rol spelen in de bescherming van de vasculaire gezondheid, want in beide groepen was de inname van vitaminen, mineralen en carotenoïden even hoog. Ook groenten en fruit met laag flavonoïdengehalte waren gunstig, maar het effect werd sterker naarmate er meer flavonoïden gegeten werden.


De vaatwand (endotheel) is een kritieke factor in de bescherming tegen aderverkalking. Cholesterol en oxidatieve stress kunnen beide het gevolg zijn van een slecht functionerende vaatwand. De groep van mensen die het rijke flavonoïdendieet volgden, had een flavonoïde-inname van minstens 15 mg/100 gram.


Bioflavonoïden beschermen tegen diabetes type 2

De grootschalige EPIC-InterAct Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)–InterAct case-cohort study), gevoerd in acht Europese landen (26 studiecentra, 340.234 deelnemers onderzocht het verband tussen de verschillende bioflavonoïden in de voeding en ouderdomsdiabetes (T2D).


De conclusie was dat er een significant lager risico was op TD2 in de groepen die het meeste bioflavonoïden consumeerden. Specifiek was er vooral een significante inverse associatie tussen een hoge consumptie van alle flavanolen, proanthocyanidine di- en trimeren, en het flavonol myrecetine en het risico op TD2. De conclusie is dat de verschillende bioflavonoïden ook verschillen in biovalabiliteit en in activiteit in de pathogenetische pathways van TD2.


Referenties

Macready AL, George TW et al. Flavonoid-rich fruit and vegetables improve microvascular reactivity and inflammatory status in men at risk of cardiovascular disease--FLAVURS: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 22 januari 2014

Zamora-Ros R et al. Dietary Intakes of Individual Flavanols and Flavonols Are Inversely Associated with Incident Type 2 Diabetes in European Populations. J. Nutr. March 1, 2013 jn.113.184945

Bron: AT&A

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com