Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Waarom epidemieën geen goddelijke plagen meer zijn

Tot het midden van de 19de eeuw beschouwde men epidemieën als pest, cholera en pokken als goddelijke plagen. Het plots uitbreken van deze ziekten en het feit dat men niet kon teruggrijpen op een microscoop om de werkelijke oorzaak van deze ziekten op te sporen, leidde ertoe dat dit middeleeuwse geloof sinds het begin van de mensheid voor waar werd gehouden.

In de loop der eeuwen zijn honderden miljoenen mensen ten prooi gevallen aan deze ziekten en er bloeide een gigantische industrie van wonderdokters, kwakzalvers, heksenjagers en andere zakelijke en religieuze belangengroepen op basis van dit "zakendoen met epidemieën". Deze handel in ziekten werkte vanzelfsprekend alleen zolang de ware aard van de ziekten onbekend bleef! Dit alles veranderde wederom dankzij de Franse scheikundige Louis Pasteur (1822-1895). Met behulp van de microscoop kon hij bewijzen dat micro-organismen de oorzaak waren van de epidemieën. Pasteur ontdekte niet alleen de veroorzaker van èèn van de gruwelijkste ziekten van zijn tijd, hondsdolheid, hij ontwikkelde tevens de eerste entstof voor de bestrijding ervan.

Wederom was het een eenling die de wegbereider was voor het ontdekken van de oorzaken van andere infectieziekten, zoals tuberculose, cholera, difterie en tetanus. Nog belangrijker was het feit dat hij de ontwikkeling mogelijk maakte van entstoffen en later van antibiotica. Vandaag de dag danken honderden miljoenen mensen hun leven aan Pasteur, de meesten overigens zonder zich daarvan bewust te zijn.

En precies zoals in onze tegenwoordige tijd werden ook toen deze ontdekkingen door de " gevestigde orde" niet onmiddellijk geaccepteerd. De Franse geneeskundige academie in Parijs wees Pasteur af en bracht hem in diskrediet omdat hij geen arts was, maar slechts "een natuurkundige". Maar het volk wilde van de oude dogma's af. De burgerij wilde de nieuwe kennis gebruiken om hun eigen leven en dat van hun kinderen te redden. Ook daar is op dit moment een vergelijking te trekken met de tegenwoordige tijd! En zoals iedereen weet hebben inentingen en antibiotica gezorgd voor een effectieve inperking van infectieziekten als voornaamste doodsoorzaak.

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com