Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Alles over Enzymen deel 2

Door Lizzy Turelinckx © - februari 2009

Enzymen zijn nodig voor iedere chemische reactie in het lichaam.

Enzymen zijn katalysators die samenwerken met elk orgaan in ons lichaam, en ze zijn onontbeerlijk voor de vertering van ons voedsel.

Enzymen worden actief zodra ze het lichaam binnen komen en kunnen voorkomen dat gedeeltelijk verteerde proteïnen gaan verrotten, koolhydraten gaan gisten en vetten ranzig worden in het lichaam.

Maar vergeet niet, enzymen worden vernietigd door koken en chemische behandelingen.

Functies van enkele verschillende enzymen.

Protease  - Peptidase: Helpt bij de vertering van proteïnen uit zuivel. Helpt bij de levering van specifieke nutriënten die nodig zijn voor spier en weefsel reparatie en ondersteund de werking van het immuunsysteem.

Amylase – verteerd zetmeel en koolhydraten. Werkt samen met protease om het immuunsysteem te stimuleren. Werkt ook samen met lipase om virussen te vernietigen en verminderd inflammation en infecties.

Lipase – verteerd vetten en is dus belangrijk voor een goed lichaamsgewicht, bevorderd cardiovasculaire gezondheid en zorgt voor een goede lever en gal functie.

Glucoamylase – breekt koolhydraten af, meer speciaal polysachariden.

Malt Diastase  -
verteerd maltose, malt en graan suikers. Verlicht allergie en gevoeligheid voor milieufactoren.

Invertase (Sucrase) – verteerd suikers. Voorkomt maag- en darmproblemen en opgeblazen gevoel.

Alpha-Galactosidase – helpt bij de vertering van moeilijker verteerbare voedingsmiddelen zoals: bonen, koolsoorten, broccoli en bloemkool.

Lactase – verteerd de melksuikers (lactose). Zeer belangrijk en nuttig voor personen die lijden aan een lactose intolerantie. Het is ook zeer waardevol en noodzakelijk voor diegene die last hebben van het geïrriteerde darmsyndroom en andere spijsverteringsklachten, die in hoge mate veroorzaakt worden door gebruik van zuivelproducten.

Cellulase – verteerd vezel cellulose in smallere deeltjes, inclusief D-Glucose. Het helpt bij verteringsproblemen, zoals slechte opname van voedingstoffen (malabsorption). Cellulase is een zeer belangrijk enzym, en zeker omdat het lichaam dit zelf niet kan aanmaken.

Xylanase – breekt suikervorm xylose af.

 

Pectinasebreekt koolhydraten af zoals pectine ( zit in de meeste fruitsoorten).

Hemicellulase – breekt de koolhydraten af genaamd hemi-celluloses, die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen

 

Mannanasebreekt de suikers af genaamd mannose.

Phytase – breekt koolhydraten af, speciaal phytates , die voorkomen in vele, moeilijk verteerbare granen en bonen. Speciaal belangrijk voor diegene die lijden aan darmproblemen, wat kan resulteren in de onmogelijkheid om phytates uit soja en gluten uit tarwe, haver, rogge en gerst te verteren. Phytase verhoogd de mineralen opname en de biologische beschikbaarheid van zink, calcium, magnesium en ijzer.

 

Beta-Glucanase - breekt polysachariden en vezels af, genaamd beta glucans.

Arabinosidase – verteerd de suiker genaamd arabinose.

 

Bromelaineeen enzym van de ananasplant. Breekt proteïnen en vetten af en verminderd ontstekingen en zwelling. Versneld het genezingsproces  en verwondingen en zwellingen na sportbeoefening, bevallingen en operaties.

 

Papaine – is hetzelfde als chymotrypsin, een proteïnen verterende enzym dat wordt geproduceerd door het lichaam. Is aanbevolen bij behandeling van diarree en darmproblemen. Is ook nuttig bij darmklachten door parasieten. 

Twaalf belangrijke weetjes over enzymen

Enzymen overschaduwen alle andere nutriënten. Enzymen zijn verantwoordelijk voor bijna elk facet van onze gezondheid en ons leven. Ze hebben een overwicht op alle andere nutriënten.

Enzymen zijn noodzakelijk voor alle mentale en lichamelijke functies in ons lichaam. Elke cel heeft ongeveer 100.000 enzym deeltjes nodig voor haar metabolische processen.

Enzymen kunnen niet naar behoren functioneren zonder de aanwezigheid van andere stoffen, die we co-enzymen noemen. Co-enzymen zijn mineralen, vitaminen en proteïnes.

Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie versnelt, een katalysator. Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Wel verbindt het enzym zich tijdens de reacties met het substraat, dat is datgene wat door middel van de stofwisseling of vertering een reactie aangaat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym reactiespecifiek is. Enzymen worden door het organisme (dieren, planten, insecten, schimmels) zelf gemaakt. Voor de opbouw ervan zijn in een aantal gevallen vitaminen nodig. Bij de verdere behandeling van enzymen worden alleen voorbeelden van het menselijk lichaam gebruikt. Na de reactie keert het enzym weer terug naar de oorspronkelijke toestand en kan direct weer een volgende reactie versnellen. Een enzym “wacht” totdat de moleculen, waarmee het enzym aan de slag kan, bereikbaar zijn. Het enzym klemt zich dan op een plaats aan het substraat, veelal moleculen van voedingsmiddelen die ontbonden worden, waar dat past en waartoe hij dus geschikt is. Dat deel dat omklemd is, wordt losgemaakt van het grotere geheel, waarna ook het enzym weer vrij is en verder kan met het volgende molecuul(deel). Zo worden voedingsstoffen in kleine stukjes gebroken en verwerkt, de spijsvertering. Ketens van moleculen van diverse aard, kunnen zo in andere enkelvoudige moleculen worden omgezet.

Enzym + SubstraatEnzym-Substraat-ComplexEnzym + Product

Enzymen zijn vaak specifiek voor hun substraat, meestal bindt een enzym maar aan één substraat. Er zijn echter ook enzymen die een heleboel verschillende substraten kunnen omzetten. Hiervan komen er een paar voor in de lever, bijvoorbeeld CYP2D6, een enzym uit het cytochroom P450-enzymsysteem. De reactiesnelheid van een enzym is afhankelijk van de temperatuur, de zuurgraad(PH) en de concentratie van enzym en substraat, de stof waarmee het enzym reageert.

Enzymen zijn te vinden in alle levende cellen, inclusief rauwe voeding en voedsel dat is verwarmd tot een temperatuur lager dan 47 graden Celsius. Enzymen gaan verloren wanneer de temperatuur boven de 47 graden komt. Het verlies van enzymen is dus afhankelijk van temperatuur en tijd en zuurtegraad.

Enzymen zijn in eerste instantie proteïnen, maar enzymen hebben aminozuren nodig om normaal te kunnen werken. Hormonen zijn in eerste instantie ook proteïnen die een interactie met enzymen nodig hebben om de normale lichaamsprocessen te kunnen regelen.

Enzymen helpen in de omzetting van proteïnen in aminozuren. Proteïnen kunnen hun werk niet doen voordat ze zijn afgebroken in aminozuren. Aminozuren kunnen we zien als een voertuig voor enzymen, hun functie is het vervoeren van de enzymen naar de verschillende functies in ons lichaam.

Enzymen helpen de opname van de gechelateerde mineralen uit onze voeding. Enzymen veranderen gechelateerde mineralen in een alkalisch ontgiftende stof en combineert ze met zure cellulaire afvalstoffen en andere toxische stoffen in het lichaam. Ze neutraliseren deze stoffen en maken ze geschikt voor eliminatie.

Enzymen gebruiken mineralen om een solide evenwicht te creëren binnen en buiten de cellen. Dit zorgt voor een gelijke druk in en buiten de cellen. Dit noemen we osmotisch equilibrium (balans).

Vitaminen zijn noodzakelijk als co-enzymen om samen te werken met enzymen in elke chemische reactie in iedere lichaamscel van het lichaam. Zonder mineralen, door enzymen uit onze voeding gehaald, zouden vitaminen niet in staat zijn hun werk in het lichaam naar behoren te vervullen.

Een enzymen tekort moet dan ook worden gezien als een mogelijke voorloper van een lichaam dat uit balans is en vatbaarder voor verschillende andere klachten en ziekten.  

Enzymen zijn daarom zeer zeker een verantwoorde en noodzakelijke keuze als supplement, in combinatie met mineralen, vitaminen en eventuele andere aanvullende therapieën.

zie ook deel 1 en deel 3 over enzymen

Zie ook artikel over suikers: een introductie.

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com