Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Eieren...boordevol nutriënten!


Wie nog twijfelt of een eitje bij het ontbijt wel “mag”, hoeft zich geen zorgen meer te maken. De stelling dat eieren ongezond zijn lijkt inmiddels gelukkig achterhaald. We hebben het hier natuurlijk wel over natuurlijke biologische eieren van gezonde kippen die vrije uitloop hebben.


Onderzoekers van de Manchester Metropolitan University rekenen definitief af met het verleden en leggen naast de eieren de harde bewijzen op tafel.


Voor de studie doken de onderzoekers in de literatuur die voorhanden is over eieren. Hierbij maakten ze gebruik van de medische databank Midline. Daarnaast werd een analyse uitgevoerd van de gegevens die verkregen zijn met de UK National Dieet and Nutrition Survey (NDNS). In de analyse werd een vergelijking gemaakt tussen personen die wel en geen eieren aten en de gevolgen hiervan voor de voedingsstatus en de gezondheid.


Uit de onderzoeken blijkt dat eieren een rijke bron zijn van eiwitten en diverse andere belangrijke nutriënten zoals vitamine D – vitamine B12 – selenium – luteine - zeaxantine en choline.


Het eten van een ei met een calorische waarde van 80 kcal blijkt snel een verzadigd gevoel te geven en kan zodoende een positieve bijdrage leveren aan beheersing van het gewicht.


De antioxidanten in de eierdooier gaan bovendien het ontstaan van maculadegeneratie en glaucoom, een veel voorkomende ouderdomskwaal van de ogen, tegen.


Uit de analyse van de NDNS blijkt dat een voeding rijk aan eieren meer noodzakelijke nutriënten levert dan wanneer eieren verruild worden voor rood, bewerkt vlees.


Er bestaat geen twijfel meer, eieren zijn gezond en horen op elke menukaart thuis” aldus de onderzoekers.


Bron: orthoeurope


Hele eieren of alleen het eiwit: wat is gezond?

Toen we een weekendje gingen kamperen ging een van mijn vrienden het ontbijt maken voor de hele groep. Ik liep naar hem toe om te kijken wat hij klaar wilde maken voor ons en zag dat hij een karton met twaalf eieren voor zich had staan.

Tot mijn grote schrik zag ik dat hij de eieren open brak en het eiwit in een grote kom liet glijden, maar het eigeel gooide hij weg. Ik vroeg hem waarom hij het eigeel weggooide en hij antwoordde….

Omdat ik gehoord heb dat het eigeel zo ongezond is…het zit vol met vet en cholesterol”.

Ik antwoordde hem, “ Je bedoeld dat het vol zit met gezonde nutriënten!”.

Dit is een perfect voorbeeld van hoe mensen denken over voeding. In een wereld vol met foute informatie over voeding denken veel mensen ten onrechte dat het eigeel het meest ongezonde deel van een ei is. Dit is dus niet waar, het eigeel is het gezondste deel van het ei!

Wanneer je het eigeel verwijderd en alleen het eiwit eet, gooi je dus eigenlijk het meest voedzame deel, rijk aan anti-oxidanten – vitaminen - aminozuren en mineralen, van het ei weg. Het eigeel bevat zoveel B vitamines, spoorelementen, vitamine A, foliumzuur, choline, luteine en andere noodzakelijke voedingsstoffen dat het ons te ver zou voeren om hier de hele lijst neer te schrijven.

 

Feit: in verhouding tot het eigeel is het eiwit arm aan voedingsstoffen!

Zelfs de proteïne in het eiwit is minder waardevol voor het lichaam zonder het eigeel omdat de combinatie zorgt voor een betere opname en een uitgebalanceerd profiel van de aminozuren. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het eigeel in biologische eieren van kippen die vrij rondscharrelen vol zitten met gezonde omega 3 vetzuren.

Dooiers bevatten meer dan 90% van de calcium, ijzer, fosfor, zink, thiamine, B6, foliumzuur, B12 en panthoteenzuur uit het ei. Verder bevat de dooier ook alle vetoplosbare vitaminen A,D,E en K alsook alle essentiële vetzuren (EFA’s)

En nu de meest gehoorde opmerking die ik krijg als ik zeg dat de eierdooier het meest voedzame en gezondste deel van het ei is….:

Maar ik heb gehoord dat hele eieren mijn cholesterol gigantisch doen stijgen!!”.

 

Neen: … dit is niet waar!...

Eerst en vooral: als je voedsel eet dat een hoge concentratie gezond cholesterol bevat, zoals bijvoorbeeld eieren, zal je lichaam de eigen aanmaak van cholesterol verlagen en zo de uitgebalanceerde verhouding reguleren.

Aan de andere kant: als je niet genoeg gezond cholesterol binnen krijgt via je voeding zal je lichaam zelf meer gaan produceren omdat cholesterol nodig is voor zeer veel noodzakelijke dagelijkse functies in ons lichaam.

En het wordt nog leuker…

Er zijn ondertussen veelvuldig studies gedaan die aangeven dat het eten van hele eieren zelfs gezond is en goed voor je cholesterol. Ze verhogen het HDL en verlaagt het LDL cholesterol. Ze verbeteren de algemene cholesterol ratio en het bloedbeeld.

En ten derde…een hoger cholesterol level is geen ziekte! Hartkwalen zijn een ziekte…maar een hoog cholesterol niet. Cholesterol is eigenlijk een zeer belangrijke substantie in het lichaam en speelt een rol bij vele vitale functies. Het is dus helemaal fout om cholesterol levels te gaan verlagen met medicijnen enkel en alleen omdat de farmaceutische industrie door hun propaganda campagnes iedereen op deze planeet aan de statines wil krijgen.

Indien je interesse hebt in dit onderwerp over cholesterol en statines, lees dan ook de artikels hierover elders op deze website.

Maar…terug naar ons onderwerp…eieren. De dooier bevat ook het aminozuur Luteine, een antioxidant, evenals andere belangrijke anti-oxidanten die beschermen tegen ontstekingen in het lichaam. Het echte gevaar voor hart- en vaatziekte zijn deze ontstekingen en tekorten aan voedingsstoffen, en niet het cholesterol. Ook dit is een reden waarom eierdooier goed voor je is en niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Hier nog een bewijs dat hele eieren beter voor je zijn dan alleen het eiwit. In een recente studie aan de University of Connecticut, waarbij een groep mannen gedurende 12 weken dagelijks drie hele eieren te eten kregen, in combinatie met een voeding laag in koolhydraten en hoog in goede vetten, bleek dat het HDL cholesterol na 12 weken met 20% was gestegen, terwijl het LDL cholesterol hetzelfde was gebleven. Bij de controle groep die alleen het eiwit kreeg toegediend gedurende de duur van de studie werden geen veranderingen waargenomen in hun cholesterol levels. Ze hadden dus ook geen verhoging van hun HDL level, zoals bij de groep die hele eieren at.

Conclusie: het eten van hele eieren is superieur aan het eten van alleen het eiwit. En eieren zijn niet gevaarlijk of slecht voor je lichaam en gezondheid. We hebben het in dit artikel wel over biologische eieren van vrij rondlopende kippen.

 

Maar…wat dan met de extra calorieën in het eigeel?

Dit is eigenlijk niet eens een issue, en hier is waarom...ondanks dat eigeel meer calorieën bevat dan wanneer je alleen het eiwit zou eten bevat de dooier zo'n hoge voedingswaarde in de calorieën, dat het de algemene voedingswaarde per calorie die je consumeert gaat verhogen.

Dit wil zeggen dat het je verzadigingseffect gedurende de dag beter in balans brengt en je uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgt doordat je minder honger krijgt en dus minder gaat knabbelen tussendoor. Bovendien helpen de gezonde vetten in het eigeel bij de aanmaak van een gezonde hoeveelheid vetverbrandende hormonen in je lichaam.

Dit betekent dat het extra (gezonde) vet en de calorieën van de dooier zo rijk zijn aan nutrienten zijn dat ze uiteindelijk helpen om lichaamsvet te verbranden!

Maar vergeet niet dat al het voorgaande alleen opgaat voor biologische eieren van vrij rondlopende kippen en niet voor de eieren van kippen uit een legbatterij (supermarkt eieren dus). De typische goedkope supermarkt eieren hebben een veel lagere voedingswaarde, een hoger omega 6 level en zijn lager in omega 3. De biologische eieren van vrije uitloop kippen hebben hogere vitaminen en mineralen levels en zijn perfect uitgebalanceerd in omega 3 en 6.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van dit belangrijke verschil omdat ze vaak nog nooit echt eieren hebben gegeten van gezonde kippen! De supermarkt eieren hebben meestal een lichtgele dooier en een dunnere schaal terwijl de gezonde eieren een diep oranje dooier, die een hogere voedingswaarde aangeeft, en een dikkere schaal hebben.

Dit komt door het feit dat vrije uitloop kippen genoeg ruimte hebben en over voldoende gevarieerde voeding beschikken zoals groenvoer, wormen, enz. Hierdoor krijgen de eieren een hoge voedingswaarde. Dit in contrast tot hun soortgenoten uit de legbatterij, die gehouden worden in een te kleine ruimte, donkere ruimte en alleen graan en mais te eten krijgen.

Dit geeft een gigantisch verschil in de voedingswaarde die je binnenkrijgt van eieren!

Wanneer voortaan iemand je weer uitlegt dat eieren, en dan vooral de dooier, ongezond voor je is en je cholesterol ervan omlaag gaat, geloof het dan niet want je weet nu hoe het echt zit met eieren. Denk je nu echt dat onze voorouders duizend jaar geleden de dooiers van hun eieren weggooiden en alleen het eiwit aten? Echt niet! Ze wisten instinctief dat al de voedingsstoffen in de hele eieren zaten. Maar in deze moderne maatschappij worden we gebrainwashed met verkeerde informatie over vetten en cholesterol. Je weet voortaan wel beter!


Een andere interessante studie over eieren en gewicht...

In een recente studie, waarin de ene groep eieren at bij het ontbijt en de andere ontbijtgranen (muesli), toonden de resultaten van de studie dat de eieren eters een gezonder lichaamsgewicht kregen en zelfs afvielen, in tegenstelling tot de ontbijtgranen groep die veelal in gewicht toenamen of moeite hadden om hun gewicht stabiel te houden.

De hypothese was dat de groep die eieren at minder calorieën tot zich nam gedurende de dag omdat hun eetlust meer bevredigd was in vergelijking met de ontbijtgranen groep, die meer last had van bloedsuikerspiegel schommelingen en een hongergevoel gedurende de dag.

Dus...geniet van je eitje bij het ontbijt en krijg toch een slank figuur!

Bron: Your Bodyfat.

Vertaling Lizzy Turelinckx.Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com