Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

De invloed van kaneel op glucose en cholesterol

Kaneel heeft zeer positieve effecten op onze gezondheid, aldus recent onderzoek. Vooral de gunstige invloed op de glucosehuishouding en de cholesterolverlagende werking zijn de laatste tijd regelmatig in de media naar voren gebracht.

 

Oorsprong van kaneel

Kaneel van de bast kent twee verwante soorten: cinnamonum zeylanicum en cinnamonum cassia. De laatste komt onder andere uit China.

Cinnamon cassia wordt van oudsher dan ook veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het is een van de meest verwarmende kruiden en heeft in het bijzonder een effect op nieren, hart en lever. Het is een sterk yang tonicum en heeft een positieve werking op de circulatie van energie die het lichaam verwarmt en de zenuwen kalmeert . In China wordt kaneel voornamelijk gebruikt bij hoofdpijn, maag, darmklachten, menstruatieklachten, verkoudheden en een zere keel.


Werkzame stoffen van kaneel

Het aroma van kaneel wordt bepaald door de (vluchtige) oliën (1-4%.). Vooral hierin bevinden zich ook de werkzame stoffen die relevant zijn voor de gezondheid. De meest voorkomende stof in de olie is cinnamaldehyde (75-90%). Daarnaast bevat kaneel o.a. eugenol, coumarinen, tanninen, O.P.C.’s en diterpenen.


Kaneel in de Chinese geneeskunde

Door het reeds jarenlange gebruik van kaneel in o.a. de Chinese geneeskunde zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar de verschillende werkingen van kaneel. De belangrijkste conclusies uit deze onderzoeken worden hierna beschreven.


Invloed van kaneel op insuline-, glucose- en vetstofwisseling

In een Pakistaans onderzoek onder 60 personen met diabetes type 2 werd een gemiddelde verlaging van 25% bloedglucose vastgesteld na toediening van1, 3 of 6 gram kaneelpoeder gedurende 40 dagen. In alledrie groepen werden lagere nuchtere bloedglucose-waarden vastgesteld. Ook daalden cholesterol (12-26%) LDL cholesterol (7-27%) en het triglyceriden niveau(23-30%).

 

Recent is ontdekt dat het kaneelbestanddeel cinnamaldehyde de vorming van het enzym aldose reductase tegengaat. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van glucose naar sorbitol dat bij insulineresistentie, pre diabetes en diabetes kan leiden tot neuropathie, retinopathie en cataract.

 

Onderzoek met menselijk en dierlijk weefsel laat zien dat kaneel de werking van insuline op de spier- en vetcellen verbetert. Het bleek dat kaneel de glucose 20 maal sneller de cellen kan injagen. De hiervoor verantwoordelijke werkzame stof in kaneel is MHCP (methylhydroxychalonepolymeer). Deze stof activeert een enzym dat insuline contact laat maken met een insulinereceptor en deactiveert tegelijkertijd het enzym dat dit proces blokkeert. Naast MHCP blijken ook de OPC’s die voorkomen in kaneel een rol te spelen bij insuline-glucose stofwisseling. Het gaat dan om de stoffen catechine en epicatechine.

Juist vanwege een positieve werking op álle aspecten van de insuline-, glucose- en vetstofwisseling is kaneel een ideaal middel om in te zetten bij:
- insulineresistentie,
- hoge glucosewaarden,
- pre-diabetes,
- diabetes en te hoog cholesterol en triglycerides.


Invloed van kaneel op gisten, bacteriën en schimmels

Het is bekend dat veel specerijen een antibacteriële en antischimmelwerking laten zien. Kaneel is hiervoor één van de krachtigste kruiden. In de Journal of Food Science werd al in 1974 de kracht van kaneel beschreven ten opzichte van schimmels in voeding. Vier verschillende soorten brood: wit-, volkoren-, rogge- en rozijnenbrood werden blootgesteld aan de meest giftige schimmels (aflatoxinen). De aflatoxinen vermeerderden zich zeer sterk op de broden zonder kaneel, of met héél weinig(2%). Op het brood met een substantiële hoeveelheid kaneel werd de groei van aflatoxine met 97-99% afgeremd!

Verantwoordelijk voor deze antimicrobiële werking is het in de olie van kaneel voorkomende cinnamaldehyde. Deze stof is onder andere werkzaam tegen:
- bacteriën
o.a. Helicobacter pylori, E-coli, salmonella typhimurium, staphylococcus aureus, clostridium perfringens.
- schimmels
o.a. candida albicans en andere candida soorten, aspergillus, fusarium en cladosporium.


Invloed van kaneel op de spijsvertering
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringproblemen en maag-darmklachten. Kaneel wordt door de Duitse ‘Kommission E’ (autoriteit op het gebied van fytotherapie) aanbevolen bij dyspepsie (misselijkheid, winderigheid, darmkrampen, zure oprispingen). Kaneel is een belangrijk natuurgeneeskundig middel bij diarree. Onderzoek bij dieren toont een beschermende werking aan tegen maag- en twaalfvingerige-darmzweren.

Naast de bovengenoemde werkingsgebieden is kaneel ook een sterke antioxidant (lipidenperoxidatieremmer en superoxideradicaalvanger) en heeft het ontstekingremmende en bloedverdunnende eigenschappen.


Kaneel voor sporters

Ook sporters kunnen profiteren van kaneel. Door het gebruik van kaneel worden in de spiercel meer anabole eiwitten aangemaakt waardoor de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose opneemt, hetgeen meer energie oplevert.


Conclusie

Het voorgaande toont wel aan dat het laatste woord over de multifunctionele werking van kaneel nog niet is gezegd. Duidelijk is dat Ceylon kaneel zeer makkelijk inzetbaar is, vooral bij de sterk toenemende problematiek rond de glucose- en vetstofwisseling: prediabetes (insulineresistentie), diabetes, syndroom X en een te hoog cholesterolgehalte.

Een tweede belangrijk gebied waarin Ceylon kaneel een rol kan spelen is chronische candidiasis en andere door schimmels, gisten en bacteriën veroorzaakte infecties.

Auteur: Sofie


De kracht van kaneel en Manuka honing voor je gezondheid.

Bij ernstige klachten en ziekten is het raadzaam om altijd een orthomoleculair arts of therapeut te raadplegen. Op die manier kan worden onderzocht waar de oorzaak zit en wat de beste behandeling is. Indien er sprake is van een verzuring van het lichaam zal deze eerst moeten worden aangepakt. 

 

Hartziekten
Maak een pasta van kaneelpoeder en honing, smeer het op brood, in plaats van pindakaas, kaas of jam, en eet dit regelmatig als ontbijt. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en dat behoedt tegen een hartaanval.
Voor hen die reeds een hartinfarct hebben gehad, beschermt deze combinatie tegen een volgende. Wat in het algemeen wordt gemerkt, is dat de kortademigheid snel minder wordt en dat het hart sterker wordt.
In Amerika en Canada wordt dit toegepast in verschillende bejaardentehuizen en is geconstateerd dat de aderverkalking en stijfheid van de aderen afnemen en dat aderen weer elastisch worden.

Ook de vitamines E en C zijn ondersteunend in dit proces. Bij hartzwakte of hartritmestoringen kan dit nog worden aangevuld met Q10.
Conditioneer en programmeer je mind om gezond, vitaal en gelukkig te zijn.
Alles wat je meemaakt in het verleden sla je op in je onderbewustzijn. Niet opgeloste zaken zoals conflicten, trauma’s, geloofsovertuigingen, herinneringen en emoties die onderdrukt worden, hebben een negatief effect op je gezondheid, vitaliteit en gemoedsstemming.


Artritis
Artritis patiënten mogen dagelijks, liefst driemaal, een kop heet water met twee lepels honing en een kleine theelepel kaneelpoeder innemen. Als je hiervan een dagelijkse gewoonte maakt, helpt dit de artritis te genezen of verminderen. Dit is bevestigd in recent research uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen. Wat is bewezen, is dat bij de doktoren die hun patiënten een mengsel van een eetlepel honing en een halve theelepel kaneelpoeder voor het ontbijt voorschreven, binnen een week 73 van de 200 patiënten pijnvrij waren. Alle patiënten die niet konden lopen, begonnen binnen een maand te lopen zonder pijn.

Voor artritis patiënten is het essentieel dat hun lichaam ontgift wordt van alle belastende stoffen en toxines. Een detox/ontgiftingskuur is hier dus aangewezen.

Blaasinfecties
Neem twee eetlepels kaneelpoeder en 1 theelepel honing in een glas lauw water en drink dit 3 keer daags, 7 dagen lang. Dit vernietigt de bacteriën in de blaas. Dit kan worden versterkt door gebruik van LyCin, Vitacor Plus, D-mannose en Samento.


Regulering van cholesterol.
Twee eetlepels honing en drie theelepels kaneelpoeder mengen met 2 koppen thee. Dit deed bij een cholesterolpatiënt het cholesterolgehalte in het bloed met 10 procent zakken binnen twee uur. Volgens hetzelfde tijdschrift normaliseert het innemen van pure honing met voedsel het cholesterolgehalte.

Verkoudheid
Als je kou hebt gevat, moet je het volgende doen: neem een eetlepel lauwe honing met ¼ lepel kaneelpoeder 3 keer daags, 3 dagen lang. Dit zal bijna elke chronische hoest, kou of sinusitis genezen.


Maagklachten
Honing met kaneelpoeder helpt bij maagpijn en heeft ook een helende werking op maagzweren. Aanvullen met LyCin en Vitacor Plus voor opbouw immuunsysteem.
Volgens de wetenschap is een maagzweer het gevolg van een ontsteking met de Hylobacter C. bacteria. Honing heeft een antiseptische werking.


Gas
Volgens studies gedaan in India en Japan, is het bewezen dat wanneer je honing neemt in combinatie met kaneelpoeder de gasvorming in maag en darmen veel minder wordt.


Immuunsysteem stimuleren
Dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Wetenschappers hebben ontdekt dat honing verschillende vitaminen en ijzer bevat, in relatief grote hoeveelheden. Dagelijks gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes die infecties en kanker bestrijden. Aanvullen met een LyCin en Vitacor Plus.

Indigestie
Kaneelpoeder gestrooid op twee eetlepels honing, ingenomen voor de maaltijd, verlicht zuurvorming en helpt de zwaarste maaltijden beter verteren.

Griep
Een wetenschapper in Spanje heeft aangetoond dat honing een natuurlijk 'ingrediënt' bevat dat de influenzavirussen doodt en dat de patiënt geneest van de griep. Aanvullen met LyCin, Vitacor Plus en Takuna.


Slijtage en aftakelen
Thee met honing en kaneelpoeder heeft, wanneer regelmatig genomen, een remmend effect op de slijtageslag van het ouder worden. Neem 4 lepels honing met 1 lepel kaneelpoeder en 3 koppen water en verhit dat om thee van te maken. Drink hiervan ¼ kop, 3 tot 4 keer daags. Het houdt je huid elastisch en remt het verouderingsproces. Je levensverwachting neemt toe en ouderen beginnen zich jonger te voelen en te gedragen.
Voor vitaliteit en een lang leven is het van essentieel belang dat het lichaam ontgift van alle belastende stoffen en toxines en dat het regeneratievermogen gestimuleerd wordt. Een detox/ontgiftingskuur is hier op zijn plaats.

Puistjes
Maak een pasta van drie eetlepels honing en 1 theelepel kaneel. Breng deze pasta aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag af met warm water. Als je dat twee weken lang doet, verdwijnen de puistjes vanuit de wortels. Het effect kan worden versterkt door hier ook turmeric (werkzaam bestanddeel van Curcuma) mee te vermengen. Immuunsysteem versterken door vitamine C (LyCin) en een basis multi (Vitacor plus).


Huidinfecties
Aanbrengen van honing en kaneel in gelijke delen op plekken met eczeem, ringworm en alle typen van huidinfecties, heeft een sterk helend effect. Immuunsysteem versterken door

Vitacor plus en LyCin.

Kanker
Recent research in Japan and Australië heeft aangetoond dat zelfs geavanceerde vormen van kanker van maag en botten genezen kunnen worden. Patiënten met deze soorten kanker moeten drie maal daags een eetlepel honing met een theelepel kaneel nemen, minstens gedurende een maand.
Ook hoge doseringen Vitamine E, EpiQuercican en LyCin zijn ondersteunend in dit proces. Neem bij kanker contact op met een orthomoleculair therapeut/arts. U kunt ook bellen naar 0031(0)475 56 81 50 (dinsdag t/m donderdag van 14.00 tot 16.00 uur) voor de mogelijkheden van een natuurlijke orthomoleculaire behandeling.

Vermoeidheid, uitputting en burn out
Studies tonen aan dat de suiker in honing eerder helpt dan dat het slecht is bij vermoeidheid.
Ouderen die honing en kaneel innemen in gelijke delen zijn meer alert en flexibel. Dr. Milton, die research hiernaar heeft gedaan, zegt dat een halve eetlepel honing in een glas water waarin ook kaneelpoeder is gestrooid, dagelijks na het tandenpoetsen ingenomen en om 15.00 ’s middags, de vermoeidheid binnen 1 week doet afnemen. Je voelt je snel vitaler. Kaneel bevordert ook het libido (geslachtsdrift), wat wijst op een mogelijk stimulerend effect op de geslachtshormonen.


Slechte adem
Grote groepen mensen in Zuid Amerika spoelen hun mond met 1 theelepel honing met kaneel in heet water en zeggen dat hun adem de hele dag fris blijft.

Gehoorverlies
Dagelijkse inname ‘s morgens en ‘s avonds van kaneel en honing in gelijke delen zou het gehoor stimuleren.

Conclusie
Honing en kaneel (cinnamon) zouden dagelijks op je menu moeten staan als je je gezondheid en vitaliteit serieus neemt.


Bron: Weekly World News

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com