Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

CANNABIS, EEN GENEESMIDDEL VOOR WAT?

De therapeutische eigenschappen van cannabis worden steeds meer erkend. Veel landen laten zelfs al geneesmiddelen toe op basis van cannabis voor de behandeling van ziektes of om de bijwerkingen van andere behandelingen te verzachten.

Wat zijn de therapeutische eigenschappen van cannabis precies en voor welke aandoeningen kan deze psychoactieve stof worden gebruikt?


Cannabis als geneesmiddel: niets nieuws onder de zon

Cannabis wordt al heel lang voor therapeutische doeleinden gebruikt. In de oudheid werd cannabis in China, India en het Midden-Oosten gebruikt als behandeling van constipatie, infectieziektes veroorzaakt door parasieten, pijn, braken, inwendige bloedingen, enz. Pas in 1964 - met de ontdekking van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), het belangrijkste cannabinoïde van cannabis met psychoactieve eigenschappen - en daarna in 1990 - met de ontdekking van de twee types van cannabinoïde receptoren die in het lichaam aanwezig zijn - is men begonnen om de effecten die al eeuwen bekend waren ook wetenschappelijk aan te tonen. De onderzoekers wijden zich sindsdien aan de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van cannabis om allerlei ziektes te behandelen of om de symptomen ervan of de bijwerkingen van andere therapieën te verzachten.


Wat zijn de eigenschappen en de therapeutische toepassingen van cannabis?

Heel wat eigenschappen zijn wetenschappelijk bewezen:

 • Pijnstillend.

 • Braakwerend.

 • Goed tegen krampen.

 • Beschermt de zenuwen.

 • Ontstekingswerend.

 • Tegen sommige psychische ziektes.


De therapeutische toepassingen van cannabis

Er zijn al duizenden wetenschappelijke en klinische studies over cannabis verschenen. Vooral de afgelopen tien jaar is de belangstelling enorm gegroeid. De therapeutische toepassingen van cannabis worden ook steeds meer erkend. Dat geldt onder meer voor misselijkheid en braken, anorexia, krampen, pijn, motorische stoornissen, glaucoom, epilepsie, astma, verslaving, psychische symptomen, depressies, auto-immuunziektes en ontstekingen. De International Association for Cannabinoid Medicines heeft alles samen meer dan 200 therapeutische toepassingen geïnventariseerd. Die zijn toe te schrijven aan de activering van de cannabinoïdereceptoren (CB1 en CB2) die over het lichaam verspreid zitten (in het zenuwstelsel, het perifere stelsel en het immuunsysteem).


De eigenschappen van cannabis zijn inzetbaar in tal van therapeutische domeinen:

 • Verdovende eigenschappen: chronische pijn die niet op de klassieke behandeling reageert.

 • Braakwerende eigenschappen: tegen de bijwerkingen van chemotherapie of andere behandelingen.

 • Krampwerende middelen: multiple sclerose, epilepsie.

 • Eetlust stimulerende middelen: behandeling van magerte (cachexie of totaal krachtverlies, anorexia, bejaarden, aids, de ziekte van Alzheimer, enz.).

 • Relaxerende middelen: slaapstoornissen, palliatieve zorg.

 • Bronchiën verwijdende middelen: astma.

 • Antipsychotische middelen: schizofrenie.

 • Vaatverwijdende middelen: glaucoom, migraine.

 • Pijnstillers: zenuwaandoeningen.

 • Angstremmers: psychische ziektes.

 • Antidepressivum.

 • Ontstekingsremmers.


Geneesmiddelen op basis van cannabis

In enkele heel specifieke gevallen waren de bewijzen zo overtuigend dat enkele landen - waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië - geneesmiddelen op basis van cannabis wettelijk hebben toegelaten. Vandaag worden ze er gebruikt voor de behandeling van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie bij kankerpatiënten of bij aidspatiënten en om de eetlust van aids- of kankerpatiënten of van mensen met de ziekte van Alzheimer te stimuleren.


Het geval van Sativex®

In Canada is Sativex® sinds 2005 als geneesmiddel toegelaten voor de behandeling van pijn en spierstramheid als gevolg van multiple sclerose. Duitsland volgde in 2010 en vandaag is het middel in nog 16 andere Europese landen toegestaan.

In Frankrijk loopt de erkenningsprocedure momenteel voor het commercialiseren van het geneesmiddel Sativex® (als mondspray) voor deze indicaties. Als het zover is, zal dit het eerste geneesmiddel op basis van cannabis zijn dat in ons buurland wordt toegelaten.

Er zijn nog veel andere studies aan de gang die therapieën kunnen opleveren voor de verstoorde werking van de blaas, voor tics door het syndroom van Tourette, voor bewegingsstoornissen als gevolg van de ziekte van Parkinson, voor verbetering van glaucoom, vermindering van epilepsieaanvallen, enz.


Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op17/12/2013

Bronnen: http://www.stop-cannabis.ch, Décret no 2013-473 du 5 juin 2013. Michka, Cannabis Médical : du Chanvre Indien au THC de Synthèse, MamaEditions, 2009. Franjo Grotenhermen, Cannabis en médecine : un guide pratique des applications médicales du cannabis et du THC, 2009, éditions Indica. Tillement JP., Ann Pharm Fr., vol. 67, no 1, 2009, p. 54-5.


 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com