Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Johma: Bruine Sandwich Bacon Ei

Recordhouder Johma
Johma kan waarschijnlijk zó in het Guinness Book of Records. De slaatjesfabrikant heeft een broodje verzonnen met maar liefst 19 E-nummers erin. Conserveermiddelen, voedingszuren, antioxidanten… je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in de Johma Fresh Sandwich Bacon Ei. Geen van zijn concurrenten komt ook maar in de buurt van de bizar lange houdbaarheid van Johma's broodje: tot 12 dagen na de aankoopdatum. Wel een beetje sneu voor de broodjes bacon-ei van Hema en Albert Heijn die toch ook flink wat E-nummers tellen. Die zijn na aankoop slechts 2 dagen houdbaar.

Alle 19 op een rijtje
Welke E-nummers eet u op met een broodje bacon-ei van Johma? Ga er maar even voor zitten. Vijf conserveermiddelen (E200/E210/E211/E250/E262) en drie voedingszuren (E260/E270/E330). Verder drie antioxidanten (E301/E331/E385) en drie emulgatoren (E471/E476/E482). Ook heeft Johma voor u nog twee verdikkingsmiddelen (E412*/E415) en twee stabilisatoren (E412*/E451) toegevoegd. En de producent maakt het broodje af met een kleurstof (E160a) en een zuurteregelaar (E326). Jammie!!

Fresh = Vers?
Fresh! staat met grote letters op de verpakking van het Johma-broodje. Daaruit kunnen we twee conclusies trekken: de talenkennis van Johma is belabberd óf Johma houdt ons voor de gek. Lang houdbaar is het broodje zeker, maar vers absoluut niet. Toch suggereert Johma dit ongegeneerd met de uitroep 'iedere dag vers bereid'! Mag dat zomaar? Ja, dat mag. In onze Warenwet zijn termen als 'fresh' en 'vers' namelijk niet beschermd. Lekker handig voor Johma: zijn broodjes kunnen twaalf dagen lang als 'vers' over de toonbank gaan. Dat scheelt vele dagelijkse ritjes met een dure vrachtwagen!

Hele kleine lettertjes
Zo groot als het woord Fresh! op de verpakking staat, zo klein worden de lettertjes opeens als Johma moet vermelden welke E-nummers in zijn broodje zitten. Goed, E-nummers verkopen minder goed dan versheidsclaims. Maar dit is niet bepaald eerlijke consumentenvoorlichting te noemen. Zelfs als u een vergrootglas meeneemt naar de winkel, weet u dan wat die E- nummers betekenen? Vermoedelijk niet. Alleen wie beschikt over een encyclopedische kennis of een fenomenaal geheugen heeft iets aan de informatie op Johma's etiketten.

Er kan nog meer bij!
Johma wil zo zeker zijn van de langdurige houdbaarheid, dat het bijna niet te stoppen is. Hebben we nog maar 19 E-nummers? hoor je de productontwikkelaar bijna vragen. Daar kan nog meer bij! Driftig strooien de medewerkers nog wat van dezelfde E-nummers in andere bestanddelen van het broodje bacon-ei. En zo krijgen we dankzij Johma met één broodje wel 29 keer een een E-nummer binnen. De fresh sandwich bacon ei is een heus botoxbroodje: een kunstmatig gepimpte versie die nog weinig weg heeft van de werkelijkheid..

Lekker E-nummers smeren
Johma is weliswaar de onbetwiste koploper als het gaat om aantallen E-nummers, maar zijn geachte collega's kunnen er ook wat van. Broodjessmeerders bij de Hema en Albert Heijn dopen hun messen flink in de volle pot met E-nummers. De Hema weet er 16 in één broodje te krijgen. AH komt daar direct achteraan met 15 verschillende E-nummers in een broodje bacon-ei. Je zou het je bijna afvragen; Bestaan er überhaupt nog broodjes zonder toevoegingen?

In de koeling???
Koelen hoeft niet, zou je denken met zoveel E-nummers. De broodjes kunnen best naast de ingeblikte ham of de geglazuurde koeken op het schap gelegd worden. Toch vinden we het broodje van Johma in de koeling van het tankstation. Net als de worteltjes, aardappelpuree en kipfilet in kerriesaus van Daily Chief (20 E-nummers) in de supermarkt. En kijk, daar ligt ook de Unox Zuurkoolstampot met rookworst, jus en gegrilde ham (21 E-nummers). Gek hoor. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat wij de indruk krijgen dat het om een vers-product gaat? Helaas, het is een veel gebruikte truc van de levensmiddelenindustrie om versheid te suggereren...

Spannend!!
Johma 'wil u graag op ieder moment van de dag verrassen met lekkere sandwiches, exotische ingrediënten, spannende garnering, altijd rijk en zeer gevarieerd belegd.' Klinkt goed! Vol verwachting klopt ons hart als we de verpakking openmaken. Hoe zou Johma ons dit keer weer verrassen? Maar och, wat een teleurstelling: de spannende garnering is… een half eitje. Johma, wat maak je ons nou? De 'exotische' ingrediënten zijn brood, eiersalade en bacon. Óf wordt hier juist gedoeld op de kunstmatige toevoegingen?

De zoutpot
Alle E-nummers ten spijt: veel smaak heeft Johma's broodje bacon-ei niet. En dus strooit de fabrikant flink met de zoutpot om uw smaakpapillen op een dwaalspoor te brengen. In één pakje sandwiches zit 2,75 gram zout. Dat is bijna de helft van de maximale hoeveelheid (6 gram) die een volwassene dagelijks binnen mag krijgen. Zo'n schep zout is voor u als consument erg ongezond: er is een duidelijk verband tussen te zout voedsel en hart- en vaatziekten. Toch lapt Johma het Convenant Zout, dat de levensmiddelenindustrie afsloot om het zoutgebruik te verminderen, doodleuk aan zijn laars.

Conceptbroodje
Johma's broodje is langer houdbaar dan elke andere sandwich. En trots dat ze daarop zijn, bij Johma! We hebben hier namelijk te maken met een heus, zelfbedacht 'concept': het 'lange houdbaarheidsconcept'. Volgens Johma kunt u de Fresh Sandwich Bacon Ei 12 dagen op de plank laten liggen en nog schimmelt het niet. In een time-lapse video laat foodwatch zien dat er inderdaad na 12 dagen nog niets is veranderd aan het 'verse' broodje. Op een echt vers broodje verschijnt al na 1 dag de eerste schimmel. Maar Johma's conceptbroodje begint pas op dag 13 een beetje te bewegen…

Het kost wat…
Wat kost dat nou, zo'n opgepimpt botoxbroodje? Aardig wat: 3,15 euro. In 2010 kostte dit broodje echter 2,99 euro! Maar voor dat extra geld krijg je wel extra veel E-nummers! En Johma houdt er ook een leuk zakcentje aan over. Als je het zelf maakt kosten twee sneetjes bruinbrood 10 cent, een plak bacon 20 cent en twee eieren 15 cent. Opgeteld zijn de kosten van het basismateriaal dus 80 eurocent. In de voedingsindustrie, waar enorme hoeveelheden worden verwerkt gaat het zelfs om een fractie van dit bedrag. En de rest van het geld? Tja, dat zal wel in de E-nummers gaan zitten. En in de spannende garnering natuurlijk!

Bron: www.foodwatch.nl

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com