Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Boegem Balsem

Boegem Balsem is een medisch hulpmiddel en wordt toegepast als eerste hulp behandeling van de verbrande (bestraalde) huid die gesloten is. Tevens verzorgt Boegem Balsem de ruwe, droge, geïrriteerde (gesloten) en schrale huid. Boegem Balsem is uitsluitend bedoeld voor uitwendig gebruik. De balsem veroorzaakt geen irritatie. Deze Balsum is ook uitstekend geschikt voor de behandeling van bijvoorbeeld kapotte Diabetes voeten, zonnebrand en huidschade door bestraling.

Samenstelling
Boegem Balsem is een vette kleurloze balsem die bestaat uit hoogwaardige natuurlijke plantaardige oliën: sesamum indicum (sesamolie) en helianthus annuus (zonnebloemolie), in een basis van petrolatum (vaselinum album). Boegem Balsem bevat geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen.

De werking
Boegem Balsem zorgt ervoor dat de bloedsomloop van de huid optimaal blijft functioneren, zodat de warmte versneld wordt afgevoerd; daarnaast neemt de vette balsem de overtollige hitte zoveel mogelijk op. Dit is zeer essentieel, omdat de duur van de inwerking van warmte in hoge mate verbonden is met de uiteindelijke weefselschade, onafhankelijk van de oorzaak van de oververhitting. Doordat de balsem zorgt voor een versnelde afvoer van de hitte in de huid kan mogelijke schade aan de onderhuid beperkt en/of voorkomen worden. Bovendien kunnen bacteriën niet overleven in petrolatum, ook erg belangrijk!

Gebruik
De balsem dient zo spoedig mogelijk aangebracht en verdeeld te worden met een spatel. Een andere mogelijkheid is de balsem met een spatel gelijkmatig te verdelen over een verbandgaas en het gaas daarna op de verbrande, gesloten huid aan te brengen. De hitte die de gebruiker aan de oververhitte huid ervaart, zal als de balsem aangebracht wordt, enige tijd kunnen aanhouden. De tijdsduur hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid hitte die afgevoerd moet worden. Na het opbrengen, kan de balsem vloeibaar worden. U dient dan weer opnieuw balsem aan te brengen. Herhaal dit tot de balsem in vaste vorm blijft. Staak deze handelingen niet te vroeg. De balsem dient niet te worden ingewreven, omdat door het inwrijven de kwetsbare huid zou kunnen beschadigen.

Nabehandeling
Als nabehandeling wordt geadviseerd de huid dagelijks met een dun laagje balsem te verzorgen. Op een droge, ruwe, schrale en geïrriteerde (gesloten) huid, dient de balsem op een zachte wijze te worden ingewreven.
De vette balsem kan vlekken achterlaten in kleding en dergelijke. Om vlekken te voorkomen kunt u de behandelde huid afdekken met een verbandgaas.


Eigenschappen
Boegem Balsem heeft een verkoelend, verzachtend effect en werkt daardoor pijnstillend. De balsem is kleur- en reukloos, ze hecht niet aan de huid zodat het verwisselen van de balsem pijnloos is. De huid blijft tijdens en na gebruik goed te beoordelen omdat de balsem kleurloos is.

Misleiding professionals
Laat u niet misleiden door achterhaalde kennis over de behandeling van brandwonden, ook niet door de 'experts' van het brandwondencentrum. De jarenlange praktijk wijst uit dat zij er vreselijk naast zitten waardoor helaas velen zeldzaam en onnodig slecht behandeld worden. Sommige artsen pakken zelfs een verbrand gezicht in in plastic, het allerdomste wat je kan doen! Ook het 'koelen' met water is erg onverstandig. Zelfs kraanwater staat stijf van de bacteriën, die wil je echt niet in een wond hebben. Na verbranding wil de huid hitte afvoeren via de zweetkliertjes. Deze zweetklieren slaan direct dicht nadat zij in aanraking komen met water. Kennelijk heeft men er na vrachtwagens vol bewijs, er nog steeds moeite mee dat een product dat 20x minder kost dan reguliere oplossingen, wel bijzonder effectief is en bovendien geen schade achterlaat.

CE-certificaat voor Boegem Balsem
http://www.boegemgezondheidszorg.nl/balsem/afbeeldingen/certificaat_kema_2008_web.jpg

Oververhitting van de huid
Bij oververhitting van de huid is het essentieel dat de hitte die de huid binnendringt zo spoedig mogelijk wordt afgevoerd om schade aan de onderliggende weefsels te voorkomen of te beperken.
Het menselijk lichaam heeft een efficiënt mechanisme om overtollige hitte af te voeren. Het uitgebreide bloedvatenstelsel kan de binnendringende hitte via de bloedvaten in de omgeving van de verhitte huid afvoeren. De zweetkliertjes in de huid zullen de hitte aan de omgeving kunnen afstaan.
Om te bepalen of Boegem balsem deze functies zou ondersteunen werd door TNO – Zeist in 1992 een onderzoek uitgevoerd bij proefpersonen met toestemming van de Medisch Ethische Commissie van TNO. Het onderzoek diende bij mensen uitgevoerd te worden omdat de hitteafvoerende werking bij de mens niet bij proefdieren objectief na te bootsen is, aldus de onderzoeker. Als de huid langer dan 3 seconden aan water met een temperatuur van 60 graden celsius wordt blootgesteld ontstaat er onomkeerbare celschade. Omdat deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek geen schade mogen oplopen werd de temperatuur door de commissie op 60 graden vastgesteld. In een voorstudie werd vastgesteld hoe lang de huid in water van 60 graden ondergedompeld kan blijven. De maximale duur was zonder uitzondering 3 seconden omdat de pijn ondraaglijk werd. De balsem behandeling diende vergeleken te worden met de in Nederland gebruikelijke koud water koeling. In het TNO Report V92.549 wordt o.a. geconcludeerd: “ De onmiddellijke behandeling van heet-water verbranding met Boegem balsem bevordert het uittreden van warmte ( toegenomen geleiding van hitte ) en laat de plaatselijke doorbloeding van de huid beter intact, dan de behandeling met koud stromend water. Dit is zeer essentieel in het kader van de onmiddellijke behandeling van warmte letsels, omdat de duur van de inwerking van warmte in hoge mate verbonden is met weefselschade, onafhankelijk van de oorzaak van de oververhitting”.
Boegem balsem dient als medisch hulpmiddel uitsluitend op de gesloten huid te worden toegepast. De balsem is kleurloos waardoor de huid tijdens en na gebruik goed te beoordelen blijft. Naast zonnebloemolie en vaseline is sesamolie een bestanddeel van de balsem. Sesamolie zou mogelijk een allergische reactie kunnen veroorzaken. Om te laten bepalen of sesamolie, in combinatie met de andere bestanddelen van de balsem allergische reacties zou geven, voerde een hoogleraar in de dermatologie een voor deze toepassing gebruikelijk onderzoek uit bij vijftig proef personen. Hij melde het volgende; “Het verheugt ons u te kunnen mededelen dat zich in het geheel geen huidreacties hebben voorgedaan. Er werden nimmer orthoergische (irritatie) noch allergische reacties waargenomen. Dit betekent dat het om een in dermatologisch en allergologisch opzicht veilig product gaat”.
Er zijn de afgelopen 12 jaar ruim 100.000 eenheden Boegem Balsem verkocht. In deze periode zijn er bij de fabrikant Boegem Gezondheidszorg b.v. geen klachten gemeld over de werking van Boegem Balsem, ook niet wat de genoemde mogelijke allergische reacties betreft. Dit neemt niet weg dat een irritatie of allergische reactie nooit helemaal is uit te sluiten.
Het snel verdwijnen van de pijn is een veelvuldig genoemde ervaring van gebruikers van de balsem op de verbrande huid, die gesloten is. De pijn wordt als schrijnend ervaren en het versneld verdwijnen ervan wordt als heilzaam beschouwd. Op een geïrriteerde gesloten huid kan de balsem een verzachtend effect hebben.
Bij een correcte toepassing van Boegem Balsem volgens de instructie in de bijsluiter zijn er voor zover bekend geen tegenindicaties voor het gebruik ervan.


Antwoorden op de meest gestelde vragen

·         Is Boegem Balsem hetzelfde als Boegem Skin Care?
Ja, de samenstelling en werking van Boegem Balsem en Boegem Skin Care zijn hetzelfde. Alleen de naam en de verpakking zijn veranderd.

·         Waarom is de naam van het product veranderd?
Het product voldoet aan de Europese richtlijnen voor de Medische Hulpmiddelen en is daardoor nu als een regulier medisch product erkend. Boegem Balsem wordt door TNO en door de Overheid gecontroleerd aan de hand van de Europese Richtlijnen.

·         Moet je een brandwond eerst met water koelen?
Nee, Boegem Balsem koelt snel en effectief. Door de balsem zo spoedig mogelijk op de verbrande huid aan te brengen blijven bloedvaten en zweetkliertjes open, waardoor de warmte via de bloedsomloop wordt afgevoerd. De hitte kan zo in de balsem opgenomen worden. De balsem smelt daardoor en er moet een nieuwe laag op de verbrande plek aangebracht worden. Dit moet herhaald worden totdat de balsem niet meer smelt. De hitte is dan voor het grootste gedeelte uit de huid verdwenen en kan daardoor geen schade meer aanrichten, (zie voor uitvoerige uitleg de informatie voor de gebruiker op de achterzijde van de bijsluiter).

·         Kun je de balsem ook op open (brand)wonden smeren?
Boegem Balsem is alleen goedgekeurd om op de gesloten verbrande huid te gebruiken.

·         Welke toepassingen zijn er verder voor Boegem Balsem?
Boegem Balsem kan voor huidaandoeningen met uiteenlopende oorzaken gebruikt worden waarbij de huid geïrriteerd en gesloten is. De balsem kan irritatie verlichten en de huid soepel maken. Bijvoorbeeld na bestraling of bij contact met brandnetels of irriterende stoffen.

·         Is Boegem Balsem ook veilig voor baby’s en kleine kinderen?
Boegem Balsem kan veilig gebruikt worden bij baby’s en kleine kinderen, zoals bij luier uitslag of bij irritatie van de huid als gevolg van diarree. Met name bij verbranding van de huid adviseren wij om extra alert te zijn.

·         Moet de balsem afgedekt worden als het op de huid is aangebracht?
Boegem Balsem is een vette balsem, die vlekken kan achterlaten op kleding en andere materialen. Het is raadzaam om de dik ingevette huid af te dekken alvorens er kleding overheen aan te doen.


Inhoud: 80 ml per tube

Bijzonderheden: 
Wanneer u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen dan dient u dit product niet te gebruiken. Wij adviseren u om bij jonge en zeer jonge kinderen extra alert te zijn. Bij een eventuele onverwachte reactie dient u een arts te raadplegen en verzoeken wij u dat aan Boegem gezondheidszorg te melden.

Allergenendeclaratie:
Boegem Balsem bevat geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen.

Bewaren: Droog en afgesloten bij kamertemperatuur (niet boven 25 graden Celcius). Buiten zicht en bereik van jonge kinderen houden.

 

Zoek bij ernstige brandwonden zo snel mogelijk medische hulp!

 

Link naar bestelsite Boegem balsem: http://www.boegemgezondheidszorg.nl/balsem/index.htmTop
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com