Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Becel, driemaal is scheepswrak!

Unilever, fabrikant van (o.a.) Becel jokt als sinds de jaren ’60 over de vermeende heilzame werking van haar smeerseltjes. Gelukkig hebben steeds meer mensen door dat Becel margarine niet zo heilzaam is als men wil laten geloven.

Het is begonnen met de hardnekkige fabel dat verzadigde vetten vervangen moesten worden door onverzadigde vetten, liefst door het zogenaamd cholesterol verlagende Linolzuur. Linolzuur is juist schadelijk voor de mens, zeker gezien de enorme hoeveelheden waarin de westerse mens het binnenkrijgt. Iedere menselijke cel is in staat om cholesterol te verwerken, het hoort in het lichaam! Cholesterolverlagers zijn enkel goed voor de pharmamaffia (Statines, een industrie van 30 miljard dollar van niet werkzame (wel ziekmakende) medicijnen) en fabrikanten van voedingsproducten met zogenaamde cholesterol verlagers erin.

Studies uit de jaren ’80 wezen er al op dat de Westerse mens veel te veel Linolzuur binnenkrijgt, met een ‘roll over’ aan problemen als gevolg, meest opvallende: VERHOGING van de kans op hartfalen.

Nog een probleem met Linolzuur, het vecht in het lichaam om aandacht tegen Alfa-linoleenzuur, een zuur dat juist hartfalen helpt VOORKOMEN. Veel mensen krijgen sowieso te weinig Alfa-linoleenzuur binnen, dat wordt per definitie nog minder door de extra inname van Linolzuur, de balans slaat dan de verkeerde kant op. Beetje dom.

De grote hoeveelheden Plantensterolen die aan dergelijke margarines (denk aan Becel Pro-Activ) worden toegevoegd, kennen ook problemen, grote problemen zelfs. Zo wordt onder andere de opname van Vitamine D erdoor verstoord. Juist vitamine D is essentieel voor de preventie van veel, heel veel ziekten! Wereldwijd raken steeds meer onderzoekers betrokken in de wetenschappelijke discussie over de veiligheid van Plantensterolen. In Canada is Becel Pro-Activ vanwege deze twijfels niet verkrijgbaar. Het is in 2001 na twee weken uit de schappen gehaald nadat Health Canada geen goedkeuring gaf aan dit product.

Duitse onderzoekers stelden al in 2002 dat Plantensterolen mogelijk een extra risicofactor zijn voor coronaire hartziekten. In 1991 bleek uit Amerikaans onderzoek toename van coronaire hartziekten op jonge leeftijd. Nieuwe onderzoeken hebben de twijfels en bevindingen vooralsnog niet kunnen wegnemen, c.q. ontkrachten.

En we zijn er nog niet, de derde grote leugen van Unilever betreft het sprookje dat de toegevoegde Omega-3 vetzuren hart- en vaatziekten zou helpen voorkomen. Niet dus, hiervoor is geen enkel bewijs. Beetje raar ook, de opname van Omega-3 vetzuren wordt immers ernstig verstoort door hoge inname van Omega-6 vetzuren, u weet wel, de befaamde Linolzuur….

Het is heel simpel mensen, vetten zijn onmisbaar voor het lichaam (ook onmisbaar voor de hersenen), maar gebruik dan wel de goede vetten, op je brood, om in te bakken et cetera. Gebruik dus roomboter, reuzel, kokosolie, olijfolie (nee geen zonnebloemolie!) et cetera. Omega-3 vetzuren haal je gewoon uit de natuur, denk onder andere aan chia zaad, lijnzaad, walnoten, algen, vette vis, krillolie.

De standaard Becel Pro-Activ margarine bevat overigens
gemodificeerd zetmeel
. Zetmeel is een poeder met een witachtige kleur en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Zetmeel is niet voor alle voedingsmiddelen geschikt. Het wordt bijvoorbeeld niet dik in koude producten. Daarom veranderen fabrikanten zetmeel door deze te behandelen met bijvoorbeeld zuren, basen of ammoniak. Aan het E-nummer kun je zien om welke bewerking het precies gaat. Niet bij Becel, het E-nummer ontbreekt.

In Becel Pro-Acitv zijn vitaminen toegevoegd, overigens zonder te melden uit welke stoffen deze vitaminen bestaan (synthetisch of natuurlijk). Synthetische vitaminen doen niets of nauwelijks wat voor je, vaak werken ze zelfs averrechts. Unilever heeft feitelijk een productrange in handen dat feitelijk een voedingssupplement is, zonder aan de daarvoor geldende regels te hoeven voldoen. De toevoeging van de vitaminen B6 en B11 (foliumzuur) zijn bedenkelijk. In combinatie met door therapeuten (of door zichzelf) voorgeschreven supplementen, kan er een overdosis ontstaan. Hopelijk heeft Becel Vitamine B12 niet als stof Cyanocobalamine toegevoegd. Laat ik verder maar zwijgen over de toevoeging van melkpoeder...


Overigens merkwaardig dat VGZ wel margarine vergoed, maar net als andere zorgverzekeraars weigert om goede voedingssupplementen te vergoeden. Het lijkt wel alsof ze de zorgkosten niet willen verlagen en de gezondheidswinst niet willen verhogen.

Ingrediënten Becel Pro-Activ margarine
Water, plantaardige oliën en vetten, plantensterolester (12.5%)*, gemodificeerd zetmeel, droge melkbestanddelen, emulgator (E471, E322), conserveermiddel E202, voedingszuur E330, vitamines (E, B6, A, foliumzuur, D, B12), aroma's, kleurstof E160a.* gelijk aan plantensterol (7.5%)
E-nummer = door E.G. goedgekeurde hulpstof.

Voedingswaarde per 100 gram:

 • Energie: 1330 kJ/320 kcal
  Eiwit: 0,1 g
  Koolhydraten: 2,5 g
  Suikers: - g
  Vet (uitgezonderd plantensterol*): 35 g
  - verzadigd: 9 g
  - trans: 0,5 g
  - enkelvoudig onverzadigd: 8 g
  - meervoudig onverzadigd waarvan: 17,5 g
  - Omega 6 (linolzuur) 14,5 g
  - omega-3 (alfa-linoleenzuur) 3 g
  Voedingsvezel: - g
  Natrium: 0,01 g
  Vitamine A: 800 mcg (100% ADH**)
  Vitamine D: 7,5 mcg (150% ADH**)
  Vitamine E: 20 mg (200% ADH**)
  Vitamine B6: 2,5 mg (125% ADH**)
  Foliumzuur: 500 mcg (250% ADH**)
  Vitamine B12: 2,5 mcg (250% ADG**)

  *plantensterol draagt niet bij aan de energiewaarde
  **ADH= Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

 • Olala, laat ik niet vergeten om nog even VGZ, Kringapotheek & Unilever ('Cholesterol starterskit' ofwel het zelfmoordtasje) en uiteraard de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum te bedanken voor hun onvermoeibare bijdragen aan de promotie (lees propoganda) van deze fijne smeerseltjes.

   


Lees ook het onderstaande artikel over Becel op Foodlog.
RCC: Unilever jokt al 50 jaar over Becel
http://www.foodlog.nl/artikel/becel_al_50_jaar_goed_voor_hart_en_bloedvaten_onwaar/


Auteur: Rob Greuter
5 januari 2012


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com