Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer
Amandelen, rijk aan vitaminen en mineralen

Van de voedingswaarde van amandelen, valt gelijk op dat ze rijk zijn aan de vitaminen B1, B2, B6 en E.
Ze hebben verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Amandelen zijn bijzonder geneeskrachtig en heel geschikt voor mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Verder kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten en hoogwaardige proteïne, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde. Daarom zijn amandelen niet 'zomaar een tussendoortje ', maar moeten we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren met andere ingrediënten.

Amandelmeel is rijk aan magnesium

Door het hoge gehalte aan magnesium zijn ze zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben. Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen.

Amandelmeel is licht verteerbaar

Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten.

Amandelmelk staat bekend als voedzaam en licht verteerbaar voor zuigelingen, kleuters en zieken.

Baby's kunnen voor hun tweede jaar geen vast voedsel verteren; als ze om de een of andere reden geen moedermelk kunnen krijgen, kan men als volgt te werk gaan. Het amandeleiwit wordt in 90% van de gevallen beter opgenomen dan koemelkeiwit. Amandelmelk is eveneens een prachtige vervanging voor de ook wel bekritiseerde sojamelk. Het kan bijdragen tot de genezing van dauwworm, maag- en darmstoornissen.
Het malen van amandelen verhoogt de opneembaarheid.

Amandelmeel is glutenvrij.

Een amandel wordt vaak gezien als een noot maar is eigenlijk een pit. De amandel behoort plantkundig tot de rozenfamilie die in 3 subfamilies is verdeeld waarvan de leden onderling nauw verwant zijn. De amandel is lid van de pruim subfamilie samen met de pruim, abrikoos, kers, perzik en nectarine.

Amandelen zijn heel gezond, ze bevatten vetten van de goede soort (onverzadigde), die helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Ze bevatten veel vitamine E en zijn rijk aan het mineraal magnesium.

In Nederland komen tekorten aan magnesium veelvuldig voor, vooral bij ouderen.
Magnesium wordt uitgeput door alcohol en wie regelmatig producten met wit meel en witte suiker eet heeft een vergroot risico op magnesiumtekort omdat het lichaam opgeslagen magnesium gebruikt voor het verwerken van deze stoffen.

Vitamine E beschermt onze cellen tegen vrije radicalen. Een vrije radicaal is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

De amandel staat symbool voor vruchtbaarheid. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat vitamine E een gunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid en seksuele potentie.

Amandelmeel heeft vele mooie eigenschappen, zo is het glutenvrij. Glutenvrij is in ons gezin niet nodig, zult U wellicht zeggen maar het aantal mensen bij wie een intolerantie voor gluten wordt geconstateerd breidt zich snel uit. Glutenvrij is niet tarwevrij, in spelt zitten bijvoorbeeld ook gluten.

Voor mensen met een allergie of intolerantie voor tarwe is spelt dus wel een uitkomst maar mensen met een glutenintolerantie moeten doorgaans alle glutenbevattende granen vermijden. Aangezien amandelmeel glutenvrij is en voldoet aan de eisen voor meelprodukten van de moderne westerse consument is het een prima vervanging van andere meelsoorten. Amandel meel is een goede nieuwkomer evenals speltmeel.

Amandelmeel verkrijgbaar in Nederland, wordt voornamelijk uit Italië, Spanje en uit Californië, USA. Geïmporteerd. De kwaliteit van het Californische amandelmeel is een stuk beter, en constanter. Dit komt ten goede van de bakeigenschappen en zorgt voor continuïteit in producten bereid met amandelmeel.

Er bestaan twee soorten amandelen:

de zoete of gewone amandel en de bittere amandel. De bittere amandel werd vroeger gebruikt om het aroma van de zoete amandel te versterken in bijvoorbeeld marsepein of amandelspijs. Tegenwoordig wordt de bittere amandel vervangen door de veel goedkopere abrikozenpitmeel. De bittere amandel is bijna niet meer te koop.

Amandelen worden in veel vormen verkocht: Geblancheerd, hele gepelde, gedopt, gehakt, met of zonder vlies, gehalveerd en als amandelschaafsel.

Met amandelpoeder kunnen 2 verschillende dingen bedoeld worden:
- Amandelen die gemalen zijn nadat ze ontdaan zijn van de amandelolie = amandelbloem.
- Gepelde, gemalen amandelen = amandelmeel.

Amandelbloem is een bakkerijgrondstof en geeft een droger resultaat dan amandelmeel. De waardevolle amandelolie die er uitgehaald is wordt in de reguliere bakkerijen gecompenseerd door ander vet (margarine, boter, korst- of toermargarine.)

Amandelmeel en amandelbloem worden veel gebruikt in het Midden Oosten, in de Marokkaanse en Indiase keuken.

Gezonde symboliek

100 na Chr. gaven de Romeinen al gesuikerde amandelen cadeau aan notabelen en geliefden. Bij huwelijken strooide men amandelen over de bruid en bruidegom als symbool van vruchtbaarheid. Ook tegenwoordig krijgen de huwelijksgasten soms nog gesuikerde amandelen, in kant verpakt, als vruchtbaarheidssymbool, voor geluk, romance, goede gezondheid en succes.
In Zweden staan amandelen ook symbool voor geluk en succes; rond de kerstdagen verstopt men één amandel in de rijst- of griesmeelpudding. Het belooft een extra goed jaar voor diegene die deze vindt.
Onder de Hebreeërs, was het een symbool van waakzaamheid en een vroeg voorjaar. Nog steeds draagt men, op grote festival dagen, takken amandelbloesem naar de synagoge. De Chinezen beschouwen het als een symbool van vrouwelijke schoonheid. Christelijke symboliek gebruikt vaak amandeltakken als symbool voor de maagdelijke geboorte van Jezus; op schilderijen ziet men vaak een ring van amandelen om de baby Jezus, en als symbool van Maria.

Amandelen zijn niet 'zomaar een tussendoortje ',
maar we kunnen ze zien als een volwaardige maaltijd, gemakkelijk te combineren met andere ingrediënten.

De amandel staat symbool voor vruchtbaarheid. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat vitamine E een gunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid en seksuele potentie. Vitamine E beschermt onze cellen tegen vrije radicalen. Een vrije radicaal is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Door het hoge gehalte aan magnesium zijn amandelen zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben.
Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen. Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten.
Baby's kunnen voor hun tweede jaar geen vast voedsel verteren; als ze om de een of andere reden geen moedermelk kunnen krijgen, kan men als volgt te werk gaan. Het amandeleiwit wordt in 90% van de gevallen beter opgenomen dan koemelkeiwit. Amandelmelk is eveneens een prachtige vervanging voor de ook wel bekritiseerde sojamelk. Het kan bijdragen tot de genezing van dauwworm, maag- en darmstoornissen. Het malen van amandelen verhoogt de opneembaarheid. Amandelmeel is glutenvrij en voldoet aan de eisen voor meelprodukten voor de moderne westerse maatschappij.

De Voordelen van de amandel in de voeding

Een overzicht uit 1999 van 500 voedseltechnologen openbaarde dat zij vertrouwen op amandelen voor:

  1. Veelzijdigheid

  2. Knapperigheid

  3. Voedingwaarden

  4. Aantrekkelijk voor de consument

  5. Waargenomen toegevoegde waarde

41 procent van de ondervraagde technologen in een onderzoek verkoos amandelen als hun favoriete noot* om als ingrediënt op te nemen in nieuwe producten. Onder voedseltechnologen gespecialiseerd in graangewassen, noemden 60 procent, amandelen, als hun favoriete noot*. Amandelen hebben verscheidene distinctieve kenmerken.

Aangezien amandelen in een grotere verscheidenheid in de natuur voorkomen, dan welke andere noot dan ook, wordt hun capaciteit, om in een breed scala van producten gebruikt te kunnen worden, gewaardeerd. Dit maakt amandelen ideaal voor functionele producten, van salade dressings tot paneren, van “toppings” op supermarkt-roomijs, tot make-up verwijderaar of crème van een bekend merk.

Amandelen zijn ook gewaardeerd om hun "crunch". De textuur is belangrijk voor zowel de consument als de technologen, amandelen in z'n geheel, verbrokkeld of geschaafd, verstrekken een knapperige kwaliteit, welke niet meteen tenietgedaan word door vocht. Deze knapperige eigenschap, in contrast met bijvoorbeeld romige zuivelproducten, geeft een heerlijke combinatie. In muesli mixen, en andere snackmengelingen zoals studentenhaver. Van de participerende voedseltechnologen beschreef 67 procent, de amandelen als; "knapperig".

Een toegevoegd voordeel om amandelen te gebruiken in producten, is hun significante vitamine inhoud. Eén ons amandelen verstrekt 37 procent van de Dagelijkse Aanbevolen Waarde van vitamine E in de vorm van: D-Alpha- tocoferol. Als sterk middel tegen oxidatie, verlengt vitamine E de houdbaarheid en "shelf-life" van producten. Feitelijk zijn amandelen een goede voedingsbron van alpha- tocoferol, de vorm van vitamine E die het gemakkelijkst door het lichaam wordt geabsorbeerd en wordt gebruikt.

* Een amandel wordt vaak gezien als een noot maar is eigenlijk een pit. De amandel behoort plantkundig tot de rozenfamilie die in 3 subfamilies is verdeeld waarvan de leden onderling nauw verwant zijn. De amandel is lid van de pruim subfamilie samen met de pruim, abrikoos, kers, perzik en nectarine.

Amandelen (rauw en onbewerkt) zijn rijk aan; onverzadigde vetten, hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Geneeskrachtig, goed voor hart- en vaatziekten, diabetes, en ontstekingsremmend. Ze worden ook wel hersenvoedsel genoemd. Met een hoog gehalte lecithine, inositol, magnesium, ATP, adenosine-trifosfaat, o.a. goed voor patiënten lijdend aan de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer.

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com