Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Alice in Voedingswonderland

‘Eet mij, drink mij’, kweelden de etiketten. Alice wist dat haar gezondheid er niet op vooruit zou gaan als ze iets at of dronk waar ‘Vergif’ op stond. Dus waagde ze het er maar op. Deze wijze les van de 19e eeuwse schrijver Lewis Carol in ‘Alice in Wonderland’ heeft de Nederlandse voedingsindustrie ter harte genomen. En zo veranderde Nederland in Wondervoedingsland.

 

Vermoedelijk hebben de mannen van Hero zich aan de tafel moeten vasthouden om na al deze onzin niet uit hun stoel te vallen van het lachen.

‘Met extra vezels, vitaminen, calcium, echt fruit, gezond, verantwoord en cholesterol verlagend’. Tranentrekkende onzin van copywriters voor consumenten die gezond (soms) en slank (meestal) wil worden. Houdt je kind niet van fruit? Geeft niks! ‘Groeifruit’, ‘Knijpfruit’ en ‘Knappeltjes’ maken onze kleuters in één klap weerbaar en slim! Gezond genieten doe je met smeuïge, broodnodige, extra light halvarine, vol met cholesterol verlagende plantensterolen. Kindertjes houden natuurlijk niet van vis. Maar dankzij halvarine met toegevoegde omega 3 vetzuur worden ze lekker toch extra intelligent. Vinden kinderen bruin brood niet te vreten? Blue Band stopt gewoon net zo veel bouwstoffen in wit brood. Jam ongezond met al die suiker? Welnee! Dat zijn gewoon koolhydraten die je lichaam voorzien in je dagelijkse energiebehoefte. En ondanks al die suikers, blijft die jam toch een caloriearm broodbeleg.  Vermoedelijk hebben de mannen van Hero zich aan de tafel moeten vasthouden om na al deze onzin niet uit hun stoel te vallen van het lachen.

 

In Wondervoedingsland blijft deugdelijke voedingsinformatie begraven in de permafrost van een kille overheid en industrie.

Met z’n allen zijn we verdwaald in de twilight zone van het reclamebrein. Gelukkig steekt een grootgrutter uit Zaan ons de helpende hand toe. Samen met het Voedingscentrum zwaaide de kruidenier met zijn toverstafje en Poef! Op alle verantwoorde producten staat opeens een ‘Gezond Keuze-klavertje’. Nu hoef je niet meer te twijfelen en al die onleesbare etiketten te lezen, want nu weet je zeker dat het goed zit met dit product en je gezonde eetpatroon. Zorgverzekeraars, de Nederlandse Hartstichting, de overheid en de fabrikanten zijn je ware vrienden in blindenland. Samen nemen ze je bij de hand om je naar het juiste schap te leiden. Om eventuele twijfelaars te overtuigen is Sonja Bakker, de – vermoedelijk rijkste - voedingsconsulente van Nederland, uit het keukenkastje gehaald. Tevreden schurkt zij zich tegen onze voedingsgiganten en beveelt ons warm hun afslankvoeding aan. Warme maaltijden mag je minstens één keer per week vervangen door brood met Cup-a-Soup. Wil je de hartige trek te lijf, pak een zakje Snack-a-Jacks. Verder raadt ze ons aan ons tegoed te doen aan ondermeer Twenty Four Halvarine, Yofresh, Optimel, Milner 30+, Coolbest, Friesche Vlag Balance, Nutricia, Kellog’s, Qourn, Sultana en Becel Light!

 

Een overspelig voedingscentrum sleurt hart- en zorgverzekeraars mee in een paardans met de Zaanse grootgrutter

Gerustgesteld vult de consument zijn boodschappenkarretje. Wat zal ik mooi, slank en gezond worden met al deze geweldige adviezen! Straks lijk ik op dat superslanke topmodel! Bovendien wordt er voor gezorgd dat ik niet van die enge welvaartsziektes krijg. Daarom eet ik varkensvlees verrijkt met Omega-3. Nog even en ik kan weer cola drinken, maar dan met anti-oxidanten. Het wachten is alleen nog maar op anti-cholesterol hosties en afslank patat.

Een willekeurige greep uit advertenties maakt duidelijk dat beloftes de goedkoopste cadeautjes zijn. Fabrikanten en diëtisten die als middeleeuwse kerkvaders en apostelen het verlies van je kilo’s overgewicht en eeuwige gezondheid garanderen. Zondaars bekopen hun wangedrag met het jo-jo-effect. Wees braaf, vraag niets en beleef vandaag een risicoloos hiernamaals in overdaad.

 

Een overspelig voedingscentrum sleurt hart- en zorgverzekeraars mee in een paardans met de Zaanse grootgrutter. Datzelfde voedingscentrum dat ‘gezonde’ merkproducten als papat, ijs, mayonaise, cake, chips en vlees ophemelt in plaats van groente en fruit. Zelfs de media, op kousenvoeten rond reclamemiljoenen, praat braaf mee. Het resultaat van al die inspanning? De bewering dat in appels geen vet zit, dat fruit uit een flesje komt, intelligentie uit een kuipje en bestrijdingsmiddelen goed voor je zijn. Een ex-zanger en politicus doet de deur dicht met zijn stelling dat wat hij in jaren heeft opgebouwd, (ik hoop dat hij zijn cholesterol bedoelt) in drie weken wist kwijt te raken.

 

Werken we niet harder aan de gezondheid van de voedingsindustrie dan die van onszelf?

En zo, aangespoord door fabrikanten, voorlichters, diëtisten, volgepropt met nutteloze en onnatuurlijke producten, slepen we ons van het ene zinloze dieet naar het andere. Komt het wel eens in iemand op waarom we liters melk naar binnen moeten werken? Ons volproppen met brood, besmeurd met fabrieksboter en kaas? Waarom dat stukje (mager) vlees op tafel niet mag ontbreken? Werken we niet harder aan de gezondheid van de voedingsindustrie en andere belanghebbenden dan aan die van onszelf? Dreigt ons kleine Wondervoedingsland aan de Noorzee niet te verzuipen in een tsunami van onwetendheid?

Granen, zuivel, vlees, aardappels en bonen behoren niet tot de oorspronkelijke voedingsmiddelen van onze voorouders. Het zijn uitvindingen van de agrarische revolutie van ca. 10.000 jaar geleden die ons lichaam zonder uitvoerige bewerkingen niet kunnen opnemen. Na de laatste grote ijstijd, streek een clubje herders neer in het gebied waar nu ongeveer het huidige Irak ligt. Op die plek werd voor het eerst graan verbouwd en ontstond de veeteelt. En hoewel die gebeurtenis de opmaat was van onze moderne samenleving, luidde het tegelijk een ongezonde levensstijl in waar we sindsdien ernstig last van hebben. Fossiele vondsten tonen aan dat mensen kleiner werden, hun gebit slechter werd en ze aan bloedarmoede leden. Hun gevarieerde voeding van ruim 150 verschillende soorten vis en schaaldieren, planten, wortels, noten en bessen, liep terug tot een paar soorten granen, vlees en melk. Omdat granen en melk niet behoren tot de oorspronkelijke voedingsmiddelen van ons lichaam en onze hersenen, ging de gezondheid van onze voorouders snel achteruit. Nog steeds zijn westerlingen de enige zoogdieren die hun hele leven melk blijven drinken.

 

Kunnen we nog terug? Jazeker, maar alleen op voorwaarde dat we stoppen met het slikken van onzin.

Kunnen we nog terug? Jazeker, maar alleen op voorwaarde dat we stoppen met het slikken van onzin. Stoppen met het één of andere dieet dat ons door fabrikanten, diëtisten en media wordt aangepraat, die ons niet gezonder maar alleen dikker en ongezonder maakt. Dat we weer leren luisteren naar ons lichaam. En daarbij vooral onze hersenen, de verkeerstoren van ons lichaam, niet vergeten. Per slot zijn onze vroege voorouders zo’n twee miljoen jaar geleden niet voor niets naar het water teruggegaan. En waar ze hun oorspronkelijke voeding van fruit, bladeren en noten, aanvulden met vis, schaal- en schelpdieren en algen en wieren

We moeten eisen te kunnen beschikken over eerlijke, neutrale en niet gemanipuleerde informatie over de grondstoffen en samenstelling van producten die de industrie ons voorschotelt. Aandringen op duidelijkheid over smaak-, kleur- en bewaarstoffen die aan ons eten worden toegevoegd. Eisen dat de overheid kleinschalige, biologische producten omhelst in plaats van bestrijdingsmiddelen. Dat zorgverzekeraars gezonde voeding vergoeden in plaats van merkproducten uit de fabriek. Diëtisten iets leren over de oorsprong van onze voeding, onze hersenen en ons lichaam in plaats van het promoten van ziekmakende afslankmethodes. Ons realiseren dat onze hersenen en die van onze kinderen voortdurend honger lijden omdat we geen rekening houden met onze en hun primaire behoeften. En we moeten vooral bedenken dat onze toekomst op ons eigen bord ligt.

 

Bron: tijdvoorechtegezondheid.nl

Auteur:Jan Guus Waldorp

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com